
– Cum vă explicați insistența furibundă a Vioricăi Dăncilă, de a avea o dezbatere cu Klaus Iohannis? Mizează oare pe spontaneitate și inteligență, sau are în mânecă un AS cu care speră să-l facă praf?
– În calitatea sa de candidat cu șansa a doua, doamna Dăncilă nu are nimic de pierdut, din afișarea unui curaj disproporționat față de posibilitățile ei și din provocarea la dezbatere pe care i-a lansat-o lui Klaus Iohannis, știind bine că acesta din urmă nu avea să o accepte. Riscul unei confruntări directe, cu un personaj care ar fi dominat-o categoric era – și a rămas – infim. Din această perspectivă, este chiar greu de înțeles de ce a refuzat domnul Iohannis o confruntare din care nu avea decât de câștigat. Totodată, Viorica Dăncilă performează pentru propriul partid, în care este deja puternic contestată și căruia dorește să-i demonstreze că este o luptătoare care merită susținere. Dacă reușește să obțină, fie și câteva procente în plus, în al doilea tur de scrutin, și să nu fie înfrântă rușinos, la scor, atunci mai are o șansă de a se menține la conducere și după alegerile prezidențiale, pe care, după toate probabilitățile, le va pierde. Același raționament a stat și în spatele ieșirii sale la rampă de marți seara, când a programat o conferință de presă-surpriză, cu o oră înainte de evenimentul electoral (căci dezbatere nu se poate numi) anunțat de Klaus Iohannis. Din păcate pentru ea, deși este de apreciat că nu a făcut o selecție a ziariștilor participanți și a acceptat toate întrebările, indiferent cât au fost de incomode, candidata PSD a fost învinsă de propriile sale limite: o expunere prea îndelungată la tirul presei soldată cu greșeala impardonabilă pentru un inginer, și anume, formula greșită a ariei cercului, pe care o știe și un elev de clasa a VI-a. Jenantă a fost și incapacitatea de a da răspunsuri convingătoare la întrebările privitoare la justiție, corupție, angajarea propriului fiu la Curtea de Conturi, evaluarea lui Liviu Dragnea, declarațiile xenofobe ale șefei sale de campanie, Olguța Vasilescu etc. Victimizarea obsesivă și eludarea răspunderii au scos în evidență, la final, neajunsurile unei candidate total nepotrivite pentru funcția prezidențială.
– Ce urmări credeți că va avea desecretizarea dosarului evenimentelor din 10 august 2018?
– În mod normal, desecretizarea dosarului privind evenimentele din 10 august 2018 ar trebui să ducă la accelerarea anchetei penale, care trenează de un an, nu în ultimul rând din cauza acțiunilor de intimidare ale Secției Speciale asupra procurorului care instrumenta dosarul. Cum în prezent, sancțiunea impusă procurorului a fost ridicată și DIICOT eliberată de presiunea PSD, care a pierdut guvernarea, ea dispune acum de toate datele necesare. Prin urmare, rechizitoriul ar trebui întocmit în scurt timp și trimis instanței, odată cu inculparea celor responsabili de acea sinistră re-editare a mineriadei, care a avut loc la mitingul din vara anului trecut. Mă aștept să-i găsim printre inculpați, nu numai pe comandanții jandarmilor care au ordonat reprimarea violentă a manifestanților și au organizat operațiunile de dezinformare și de provocare, ci mai ales pe cei care au ordonat și coordonat politic această acțiune, în frunte cu fostul ministru de interne Carmen Dan, care a preluat comanda operațiunilor începând de la amiază, și, probabil, Liviu Dragnea, care era informat, se pare, asupra mersului evenimentelor. Nici Viorica Dăncilă nu ar trebui să scape, pentru că s-ar putea să aflăm că era de fapt la curent cu planurile de reprimare violentă a protestului, și tocmai de aceea și-a luat concediu, exact în ziua cu pricina. Cum altfel s-ar explica scrisoarea trimisă la Bruxelles, imediat după evenimente, în care denunța o tentativă de lovitură de stat? Este clar că și ea făcea parte din grupul care era la curent cu strategia lui Dragnea, deși astăzi pretinde că nu știa nimic. Mă aștept însă ca procesul să dureze, pentru că inculpații vor profita de deciziile CCR, care au creat portițe de scăpare pentru politicienii penali. Dar măcar vom afla adevărul și el ne va elibera, sperăm, de PSD.