Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… Despre aria cercului și golul din mijlocul lui

– Cum vă explicați insistența furibundă a Vioricăi Dăncilă, de a avea o dezbatere cu Klaus Iohannis? Mizează oare pe spontaneitate și inteligență, sau are în mânecă un AS cu care speră să-l facă praf?

– În calitatea sa de candidat cu șansa a doua, doamna Dăncilă nu are nimic de pierdut, din afișarea unui curaj disproporționat față de posibilitățile ei și din provocarea la dezbatere pe care i-a lansat-o lui Klaus Iohannis, știind bine că acesta din urmă nu avea să o accepte. Ris­cul unei confruntări directe, cu un personaj care ar fi do­minat-o categoric era – și a rămas – infim. Din această pers­pec­tivă, este chiar greu de înțeles de ce a re­fuzat domnul Iohannis o confruntare din care nu avea decât de câștigat. Totodată, Viorica Dăncilă perfor­mea­ză pentru propriul partid, în care este deja puternic con­testată și căruia do­rește să-i demonstreze că este o lup­tătoare care merită sus­ținere. Dacă reușește să obțină, fie și câteva procente în plus, în al doilea tur de scrutin, și să nu fie înfrântă ru­șinos, la scor, atunci mai are o șansă de a se menține la conducere și după alegerile pre­zidențiale, pe care, după toate probabilitățile, le va pierde. Același raționament a stat și în spatele ieșirii sale la rampă de marți seara, când a programat o conferință de presă-surpriză, cu o oră îna­inte de evenimentul elec­toral (căci dezbatere nu se poa­te numi) anunțat de Klaus Iohannis. Din păcate pentru ea, deși este de apreciat că nu a făcut o selecție a zia­riștilor participanți și a acceptat toate întrebările, indi­fe­rent cât au fost de incomode, candidata PSD a fost în­vin­să de propriile sale limite: o expunere prea îndelungată la tirul presei soldată cu greșeala impar­do­nabilă pentru un inginer, și anume, formula greșită a ariei cercului, pe care o știe și un elev de clasa a VI-a. Jenantă a fost și incapacitatea de a da răspunsuri con­vin­gătoare la între­bările privitoare la justiție, corupție, anga­jarea propriului fiu la Curtea de Conturi, evaluarea lui Liviu Dragnea, declarațiile xeno­fobe ale șefei sale de cam­panie, Olguța Vasilescu etc. Victimizarea obsesivă și elu­darea răspun­derii au scos în evidență, la final, neajun­surile unei candi­date total ne­potrivite pentru funcția prezidențială.

– Ce urmări credeți că va avea desecretizarea do­sarului evenimentelor din 10 august 2018?

– În mod normal, desecretizarea dosarului privind eve­nimentele din 10 august 2018 ar trebui să ducă la ac­celerarea anchetei penale, care trenează de un an, nu în ultimul rând din cauza acțiunilor de intimidare ale Secției Speciale asupra procurorului care instrumenta dosarul. Cum în prezent, sancțiunea impusă procu­rorului a fost ridicată și DIICOT eliberată de presiunea PSD, care a pierdut guvernarea, ea dispune acum de toate datele ne­cesare. Prin urmare, rechizitoriul ar trebui întocmit în scurt timp și trimis instanței, odată cu inculparea celor responsabili de acea sinistră re-editare a mineriadei, care a avut loc la mitingul din vara anului trecut. Mă aștept să-i găsim printre inculpați, nu numai pe comandanții jandar­milor care au ordonat reprimarea violentă a manifes­tanților și au organizat operațiunile de dezinformare și de provocare, ci mai ales pe cei care au ordonat și coordonat politic această acțiune, în frunte cu fostul ministru de interne Carmen Dan, care a preluat comanda opera­țiu­nilor începând de la amiază, și, pro­babil, Liviu Dragnea, care era informat, se pare, asupra mersului eveni­men­telor. Nici Viorica Dăncilă nu ar trebui să scape, pentru că s-ar putea să aflăm că era de fapt la curent cu planurile de reprimare violentă a pro­testului, și tocmai de aceea și-a luat concediu, exact în ziua cu pricina. Cum altfel s-ar explica scrisoarea tri­misă la Bruxelles, imediat după evenimente, în care denunța o tentativă de lovitură de stat? Este clar că și ea făcea parte din grupul care era la curent cu strategia lui Dragnea, deși astăzi pretinde că nu știa nimic. Mă aștept însă ca procesul să dureze, pentru că inculpații vor profita de deciziile CCR, care au creat portițe de scăpare pentru politicienii penali. Dar măcar vom afla adevărul și el ne va elibera, sperăm, de PSD.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian