
• Cu depresia nu e de joacă. De multe ori, salvarea nu poate veni decât prin intermediul tratamentului prescris de un specialist. Există însă și forme mai ușoare de depresie, cum sunt de obicei cele sezoniere, specifice lunilor mohorâte de toamnă și iarnă. În asemenea cazuri, putem controla situația și singuri, mai ales dacă acționăm din timp și dacă înțelegem cu ce ne confruntăm •
Pentru a recunoaște mai ușor depresia sezonieră, e util de știut că ea este recurentă, tinzând să-și facă în mod ciclic apariția, în special toamna și iarna, vreme de doi-trei ani la rând. Principala cauză a tulburării afective sezoniere este legată de lipsa de lumină naturală. Explicația este simplă: fără destul soare, care să ajute pielea noastră să producă în mod natural o cantitate suficient de mare de vitamina D3, este afectată negativ producția „hormonului fericirii”, numit serotonină. Depresia sezonieră poate fi cauzată și de faptul că organismul este supus unui stres suplimentar în sezonul rece, când trebuie să se adapteze schimbărilor bruște de temperatură. Frigul și vremea mohorâtă ne țin departe de multe dintre activitățile reconfortante, cu care obișnuiam să ne delectăm vara. Iar toți acești factori, cumulați, ne dau o stare generală proastă, de melancolie, descurajare și apatie, o lipsă pronunțată de interes față de lucrurile care, în mod normal, ne ofereau o stare de bucurie. Pe lângă stările sufletești negative, printre simptomele tipice ale depresiei sezoniere se mai pot număra: * lipsa de energie și chiar o stare accentuată de somnolență * insomnia * lipsa de concentrare, lentoarea în gândire, în vorbire și în mișcări * dificultatea de a lua decizii * tendința de a pierde vremea de pomană, angrenându-ne în activități fără scop * pofta exagerată de mâncare (mai ales de dulciuri și carbohidrați), urmată adeseori de creșterea în greutate * iritabilitatea și stările de anxietate * sensibilitatea sporită la respingere – un banal refuz ne poate da toată ziua peste cap * lipsa libidoului * rezistența scăzută la boli.
Potrivit specialiștilor, depresia sezonieră afectează aproximativ 20% din populația globului. De cele mai multe ori, ea trece în scurt timp, pe măsură ce carența de vitamina D3 este remediată și/sau organismul și psihicul nostru se adaptează la exigențele impuse de sezonul rece. Dacă depresia se adâncește, devenind una gravă, iar starea de melancolie persistă mai mult de două săptămâni, este recomandabil să ne adresăm unui specialist.
Soluții simple, la îndemâna oricui

Pentru ca depresia sezonieră să nici nu apuce măcar să vă dea târcoale, există o rețetă cât se poate de simplă: urmați un regim de viață sănătos, ponderat și echilibrat. Iată câteva linii directoare:
* Dormiți suficient, adică circa opt ore pe noapte. Dacă nu reușiți, încercați să compensați trăgând câte un pui de somn la prânz.
* Nu faceți excese culinare.
* Țineți-vă departe de obiceiuri precum consumul sporit de tutun, alcool și cafea.
* Mâncați sănătos și cât mai variat. Cu alte cuvinte, evitați alimentele procesate, prăjelile și dulciurile și includeți în schimb în dieta dvs. cât mai multe fructe și legume, cereale integrale, alune și semințe, care oferă organismului dvs. tot ce are nevoie pentru a depăși cu succes stresul suplimentar la care este supus odată cu debutul sezonului rece.
* Asigurați-vă că organismul dvs. nu duce lipsă de vitamina D, expunându-vă zilnic la soare, măcar câte 15-30 de minute. Atunci când vremea e urâtă, compensați consumând alimente bogate în vitamina D, precum produsele lactate, cerealele, ouăle, ficatul, ciupercile, tofu, peștele, migdalele și semințele.
* Faceți mișcare măcar o jumătate de oră pe zi, de preferință în aer liber. Exercițiile fizice stimulează producția de serotonină și sunt atât de eficiente în prevenirea și tratarea depresiei, încât pot acționa, cel puțin în cazurile mai ușoare, ca un veritabil înlocuitor al medicamentelor antidepresive.
* Evitați stresul. Mai ales dacă vă simțiți un pic mai vulnerabili în această perioadă, nu faceți exces de zel, ci încercați, dimpotrivă, să profitați de orice prilej pentru a vă relaxa și a savura micile bucurii ale vieții.
Remedii sufletești

Sunt mai puternice decât orice medicamente. Pacea sufletească și bucuria nu lasă depresia să se cuibărească în viața noastră. Important e să știm să le „procurăm”.
* Rugăciunea este pentru mulți dintre noi o cale foarte eficientă de a-i face luminii loc în viața noastră. Rostită zilnic, cu concentrare și încredere, ea ne induce o stare de bine și de speranță, ne face să ne simțim ocrotiți, ne amintește că nu suntem singuri, ci că cineva acolo, sus, veghează asupra noastră și ne iubește. În pacea adusă de rugăciune putem găsi totodată și multe răspunsuri la întrebările care ne frământă, simțindu-ne ghidați cu blândețe în direcția cea bună. Rezultatele rugăciunii sunt atestate științific, alături de alte practici spirituale, cum ar fi yoga sau meditația.
* Tandrețea împărtășită cu prietenii, familia și cu partenerul de viață are și ea darul să ne facă să uităm de toate relele pământului. Nu faceți economie de gesturi afectuoase față de cei dragi, înconjurați-i de iubirea dvs., și răspunsul lor nu va întârzia. Dacă aveți și norocul să aveți în preajmă animale de companie, vă va fi imposibil să nu zâmbiți un pic, jucându-vă cu ele și mângâindu-le. Nu putem fi amuzați și deprimați în același timp, nu-i așa?
* Cultivați-vă prietenii. Împărtășiți-le din problemele care vă apasă și mărturisiți-le deschis că suferiți de depresie sezonieră. Dincolo de faptul că vă veți simți ușurați, iar stresul se va reduce simțitor, ei vor fi puși în gardă și vă vor putea sări în ajutor, fiecare după posibilitățile și temperamentul propriu. Serile tihnite între prieteni, la vreun restaurant cu atmosferă plăcută, au, și ele, un efect optimist.
* Adaptați-vă. Cu cât acceptăm mai repede în sinea noastră o situație, cât o fi ea de neplăcută, cu atât o depășim mai ușor. La fel e și cu toamna. Poate nu ne place noiembrie, dar asta nu va împiedica vremea să-și urmeze cursul. Așa că cel mai bine este să ne adaptăm cât mai grabnic, îmbrăcându-ne mai gros, profitând de orice ocazie pentru a sta la soare, admirând frumusețea brumei și a ceții, încercând să transformăm în plăcut ceea ce nu ne place la toamnă. Până și noiembrie are farmecul său, cu melancolia lui cu tot.

* Bucurați-vă de toate micile daruri pe care le oferă viața. Cu cât mai repede veți face din asta un obicei, cu atât mai iute veți scăpa de tendința deloc constructivă de a privi lucrurile în mod pesimist. Bucurați-vă, așadar, de fiecare nou răsărit de soare, de cafeaua fierbinte, de aerul curat, de propria sănătate, de cum vă toarce pisica în poală, de rezervorul încă pe jumătate plin de benzină și de filmul grozav care se dă diseară la televizor. Și nu uitați să mulțumiți pentru frumusețea care vă înconjoară, oameni, animale, floarea de pe balcon. Depresia se va disipa ca ceața.
* Evadați în natură. Pe lângă clasicele plimbări prin parc sau prin propria grădină, puteți avea în vedere și escapade care să vă poarte mai adânc în natură, precum drumețiile montane sau „băile de pădure”, în stil japonez. Acestea din urmă nu presupun doar o hălăduială fără țintă printre arbori, ci o plimbare în cursul căreia trebuie să ne deschidem toate simțurile către pădure, absorbind, pe deplin conștienți, fiecare senzație pe care ne-o oferă lumea ei. Asemenea plimbări prin natură au un puternic efect terapeutic, reconectându-ne la cine suntem cu adevărat și dându-ne o profundă stare de bine, incompatibilă cu tristețea.
* Evadați mental. Pe post de „portaluri” către dimensiuni mai luminoase vă pot sluji cu cinste cărțile, teatrul sau galeriile de artă. Ele vă pot scoate cu ușurință din butoiul cu melancolie, înlocuindu-vă starea cu cel mai viu entuziasm. Iar pentru un efect și mai puternic, faceți-vă dvs. înșivă curaj să fiți creativi: desenați, scrieți o poveste sau dansați un pic. Vă veți simți eliberați.