
Dr. MONICA SPÎNU, medic specialist medicină de familie cu competențe în homeopatie, gemoterapie, terapie florală Bach: „Sărurile minerale sunt componentele de bază pentru creșterea, dezvoltarea și regenerarea organismului”
– În terapiile alternative aplicate în Occident, se insistă foarte mult pe administrarea de MINERALE, remedii naturale mult mai puțin folosite și recomandate la noi. În Germania, de pildă, așa-numitele SĂRURI SCHÜSSLER nu lipsesc din dulăpiorul cu medicamente de acasă. Ce le face așa de folositoare?
– Aportul de minerale este un aspect extrem de important pentru sănătate. Sărurile minerale sunt componentele de bază pentru creșterea, dezvoltarea și regenerarea organismului. Funcțiile sărurilor sunt multiple, iar aportul se face în principal prin alimentație. Problema este că majoritatea mineralelor recomandate terapeutic sunt sub formă chelată (legate de un ion metalic), deci trebuie prelucrate pentru a fi absorbite, transportate și utilizate de către celule. De asemenea, mineralele necesită un anumit pH la nivel intestinal (duodenal) pentru absorbție, pH care este influențat de alimentație, diverse patologii intestinale, infecții etc. În schimb, sărurile Schüssler, despre care mă întrebați, sunt minerale cu o formulă compatibilă cu organismul nostru, pe care corpul le recunoaște ca atare și nu mai depune efort pentru a le transforma în vederea absorbției și utilizării. Sărurile Schüssler sunt remedii minerale preparate după tehnica homeopată, care reglează din punct de vedere biochimic funcționarea întregului organism. Se comportă ca un „stimul” care comunică celulei informaţii utile, pentru a o face capabilă să asimileze în cantităţi mai mari sărurile anorganice din hrană necesare menţinerii echilibrului funcţional al celulelor. Ele nu suplinesc necesarul de săruri, ci influenţează doar absorbția, prelucrarea și utilizarea celor existente.
– Sărurile Schüssler nu sunt o descoperire modernă, ele au deja tradiție în Occident. Care este povestea lor?
– Dr. Wilhelm Schüssler (medic german, 1821-1898) a identificat încă din secolul al XIX-lea 12 săruri minerale prezente în sânge şi în ţesuturi, denumite preparate funcţionale, fiecare dintre ele având o influenţă specifică asupra funcţiilor organelor interne. Aceste preparate sunt utilizate în întreaga lume cu rezultate deosebite în dobândirea și menținerea stării de sănătate. Sărurile Schüssler se pot clasifica după scopul în care sunt utilizate: • săruri sau remedii de detoxifiere (Natrium sulfuricum, Kalium sulfuricum, Calcarea sulfurica); • săruri pentru sistemul nervos (Kalium phosphoricum, Magnesia phosphorica); • săruri pentru reglarea echilibrului hidro-electrolitic și acido-bazic (Natrium muriaticum, Natrium phosphoricum); • săruri utile în stări inflamatorii (Ferrum phosphoricum, Kalium muriaticum); • săruri de structură (Calcarea fluorica, Calcarea phosphorica, Silicea. Acestea nu sunt, însă, singurele indicații ale acestor săruri.
– Aș dori să dezvoltați subiectul. Ce beneficii au aceste săruri pentru organismul uman și în ce probleme de sănătate și-au dovedit eficiența?
– Spre exemplu, Calcarea fluorica este un remediu pentru elasticitate și stabilitate; reface fermitatea a ceea ce este flasc și elasticitatea a ceea ce este indurat. Este indicat în creștere și reînnoirea celulelor, fiind util pentru copii în perioada de creștere, femei însărcinate, organisme devitalizate, îmbătrânite; în pierderile de elasticitate ale vaselor sanguine (varice, hemoroizi, degenerare aterosclerotică); în ptoze viscerale (organe „căzute”); în toată patologia osteo-articulară (creștere deficitară la copii, probleme articulare, osteoporoză; artroză, gută; afectarea dinților, parodontoză etc.); în caz de îmbătrânire precoce a pielii, în calusuri, vergeturi, cicatrice indurate etc.

Calcarea phosphorica este remediu de bază pentru creșterea și reînnoirea celulelor. Este cea mai abundentă sare din organism, fiind substanța cu funcție structurală pentru țesutul osos și celelalte țesuturi ale corpului. Nevoia de calciu este importantă nu numai pentru menținerea structurii osoase, ci și pentru neutralizarea acizilor din corp, formați ca urmare a abuzului de alimente acide. Are o importanță deosebită în creștere și dezvoltare și nu ar trebui să lipsească din trusele tinerelor mame! Calcarea phosphorica este necesară la sugari și la copii mici în perioada de creștere (dar și ulterior), la adolescenți și la femei însărcinate (împreună cu Calcarea fluorica). Este indicată în toate patologiile osoase și dentare, de la întârzieri ale dentiției și creșterea lentă a copiilor, în parodontoză, osteoporoză și consolidarea fracturilor. De asemenea, este o sare utilă în refacerea după boli grave (convalescențe), după intervenții chirurgicale, în tendința de oboseală rapidă după eforturi minime sau pentru cei cu vitalitate scăzută.
Silicea mai este denumită și „sarea frumuseții”. Răspunde de producerea colagenului, important pentru structura pielii, a mucoaselor, părului, unghiilor și oaselor, având o importanță deosebită în metabolismul calciului. Are rol în apărarea antiinfecțioasă, reglează transpirația, favorizând eliminarea toxinelor prin piele. Poate fi utilizată pentru menținerea sănătății, în caz de îmbătrânire prematură, afectări osteoarticulare, ale pielii etc. Atenție, Silicea deschide calea de eliminare în chisturi, noduli, abcese și ajută la eliminarea corpilor străini din organism, de aceea nu se va folosi dacă pacientul are orice formă de implant (dentar, mamar, cardiac etc.)!

Calcarea fluorica, Calcarea phosphorica și Silicea sunt remedii de structură și se administrează timp mai îndelungat, minimum 2-3 luni. În perioadele de creștere intensă, în recuperarea după boli devitalizate, în patologiile acute (boli venoase, anemii, carii multiple formate în timp scurt, infecții diverse la nivelul pielii, mucoaselor etc.). Se administrează diluția D6 de 2-3 ori pe zi, minimum o lună. În bolile cronice și în curele de întreținere sau de favorizare a creșterii se recomandă diluția D12, de 1-2 ori pe zi, timp de 2-3 luni. Doza optimă este de 10 picături, diluate într-un pahar cu apă, care se iau la 1-2 ore după mese. Cele trei săruri se pot administra individual, în combinații de câte două sau toate simultan.
– Sărurile Schüssler se folosesc numai cu recomandare medicală?
– Există țări în care sărurile Schüssler sunt cunoscute de populație din revistele de specialitate, emisiuni etc. și utilizate fără prescripție medicală. Spre exemplu, copiilor aflați în perioada de creștere li se administrează cele trei săruri amintite anterior; în nevralgii și spasme – Magnesia phosphorica; în anemie – Ferrum phosphoricum etc. Nu e obligatorie prescripția medicală, dar este obligatoriu consultul medical, când pacientul are o problemă de sănătate. Iar în lipsa unei documentări corecte a pacientului, întotdeauna este preferabilă recomandarea medicului!
– De unde putem procura aceste săruri?
– Sărurile Schüssler se găsesc în farmaciile care eliberează medicamente homeopate.
D-na dr. MONICA SPÎNU poate fi contactată la tel. 0729.165.477, e-mail: [email protected]