LEACURI CĂLUGĂREȘTI
ORZUL (Hordeum vulgare)
Orzul este cea mai veche dintre plantele cerealiere, fiind cea dintâi cultivată de om. Există două soiuri: orzul de primăvară și cel de toamnă. Primul se seamănă primăvara și se recoltează în vara aceluiași an, pe când orzul de toamnă este semănat la noi din 20 septembrie până în 20 octombrie și secerat abia în vara anului următor. Ambele soiuri produc aceleași efecte terapeutice.
Părți utile: Boabele.
Recoltare: iulie.
* Indicații terapeutice: stări de slăbiciune, lipsă de energie, atrofie musculară, anorexie de origine nervoasă.
Rețeta 1
Băi cu decoct de orz
Ingrediente: 3 kg boabe de orz întregi, 20 l apă.
Mod de preparare: Fierbeți boabele cam 15 minute în cantitatea de apă indicată, apoi turnați decoctul în cadă și îmbăiați-vă în el. La început, faceți săptămânal 2-3 băi, cu durata de 15-20 de minute, și apa la 37-40°C, iar după baie odihniți-vă minimum două ore. De regulă se continuă procedura până când pacientul se va simți sănătos și în putere.
Hildegard van Bingen: „Un bolnav, dacă i-a pierit vlaga din trup, să fiarbă bine de tot orzul în apă, să toarne apa într-un ciubăr și să se îmbăieze acolo. Iar scalda aceea s-o facă des, până se întremează și pune iarăși vlagă pe el”.
Rețeta 2
Decoct de orz, ovăz și fenicul
Ingrediente: 40 g boabe de orz întregi, 40 g boabe de ovăz întregi, 5 g semințe de fenicul sau ½ bulb de fenicul, 1 l apă.
Mod de preparare: Fierbeți toate ingredientele în jur de 15 minute la foc mic, apoi strecurați și beți acest decoct de-a lungul întregii zile sau înlocuiți cu el hrana solidă. Adăugați-i eventual puțină sare, dar nici un fel de condimente.
Hildegard van Bingen: „Cine este atât de bolnav, încât nu mai poate înghiți nici pâine, să ia orz și aceeași măsură de ovăz, să pună și puțin fenicul, să le fiarbă pe toate în apă și, după ce s-au fiert, să strecoare fiertura printr-o pânză curată și s-o bea ca pe o supă, în loc să mănânce pâine. Așa să facă, până se va însănătoși”.
* Indicații terapeutice: ten aspru, cu descuamări.
Rețetă
Fiertură de orz
Ingrediente: 2-4 linguri de boabe de orz, 1 l apă.
Mod de preparare: Fierbeți boabele de orz circa 10 minute într-un vas acoperit, la foc mic, după care strecurați și așteptați să se răcească, dar nu complet. Apoi spălați-vă delicat fața cu zeama călduță încă. La început, procedura ar trebui repetată zilnic. Decoctul poate fi refolosit a doua zi, cu condiția să-l încălziți puțin înainte de întrebuințare.
Hildegard van Bingen: „Iar cine are pielea feței asprită de vânt și solzoasă poate să ia boabe de orz și să le fiarbă în apă. Fiertura potrivit de caldă s-o strecoare printr-o pânză și să-și spele fața cu ea, însă cu blândețe. Și pielea se va face moale și mătăsoasă și va avea o culoare proaspătă”.
* Indicații terapeutice: afecțiuni localizate în zona capului, dureri de cap, terapie adjuvantă la toate bolile de ochi, gât, nas și urechi.
Rețetă
Spălări cu decoct de orz
Ingrediente: 2-4 linguri cu vârf de boabe de orz, 1 l apă.
Mod de preparare: Se procedează identic ca la decoctul pentru ten, cu deosebirea că de astă dată nu se va spăla doar fața, ci tot capul. Procedura se va aplica la început zilnic, iar apoi cel puțin la două zile.
Hildegard van Bingen: „Și omul, dacă are capul bolnav, să-l spele des cu această fiertură și se va însănătoși”.
TRANDAFIRUL DE GRĂDINĂ (Rosa centifolia)
Tufele acestui soi de trandafir cresc până la înălțimea de doi metri, iar din iunie până în august, se împodobesc cu flori colorate în tonuri frumoase de roz sau roșu. Din petalele lor, gospodinele pricepute prepară dulcețuri, șerbet sau sirop. Însă, pe lângă astfel de delicii, trandafirul de dulceață este folositor mai ales pentru proprietățile sale terapeutice.
Părți utile: Florile și petalele de trandafir.
Recoltare: în perioada de înflorire.
* Adaos la alifii și preparate din plante
Rețetă
Ulei de trandafir
Ingrediente: flori și petale de trandafir, ulei de măsline.
Mod de preparare: Pentru a obține uleiul de trandafir, luați un borcan cu capac, puneți înăuntru 1/4-1/2 litru de ulei de măsline, apoi introduceți câte o cantitate mică de flori (90%) și petale (10%), cufundându-le în el. Când volumul uleiului de măsline nu mai este suficient pentru a primi alte flori, turnați ulei în completare și adăugați mai departe petale și flori, până umpleți 4/5 din borcan. La sfârșit, nivelul uleiului trebuie să fie cu două degete mai sus decât cel al florilor și petalelor de trandafir. Înșurubați bine capacul și așezați borcanul la soare. Va trebui să-l agitați o dată pe zi. După o săptămână, scoateți uleiul de trandafir prin presare și puneți-l în sticle de culoare închisă, pe care le veți păstra într-un loc răcoros și ferit de lumină. Se întrebuințează ca adaos la alifii și, în general, la remediile din plante.
Sugestie: Când preparați o poțiune, amestecați printre ingredientele respective și câteva flori de trandafir, deoarece ele vor îmbunătăți efectele remediului. Tocmai de aceea este bine să avem mereu în casă asemenea flori uscate.
Hildegard van Bingen: „Însă trandafirul este și bun de pus la elixiruri, alifii și leacuri de orice fel, căci ele vor fi și mai puternice dacă li se adaugă ceva din virtutea binefăcătoare a trandafirului, fie cât de puțin”.
* Indicații terapeutice: irascibilitate, adjuvant în tratamentul gutei.
Rețetă
Aromă de trandafiri și salvie
Ingrediente: 20 g flori și petale de trandafir, 15 g frunze și flori de salvie.
Mod de preparare: Uscați la soare trandafirul și salvia, transformați-le în pulbere și amestecați-le. Puneți apoi mixul de pulberi într-o cutiuță pe care o veți purta în permanență la dvs. Când aveți o izbucnire de mânie, deschideți cutiuța, apropiați-o de nas și simțiți parfumul plantelor. Nu trageți pulberea pe nări!
Hildegard van Bingen: „Și cine se mânie repede să ia trandafir, precum și salvie ceva mai puțină, să le mărunțească până le face pulbere și în ceasul când începe să clocotească în el furia, să și le țină la nas. Căci salvia mângâie, iar trandafirul dăruiește bucurie”.
* Indicații terapeutice: primele semne de slăbire a vederii, adjuvant la o conjunctivită incipientă.
Rețetă
Petale de trandafiri
Ingrediente: petale proaspete de trandafir.
Utilizare: Dimineața devreme, încă înainte de răsăritul soarelui, puneți una sau două petale proaspete de trandafir pe pleoapele închise.
Hildegard van Bingen: „Trandafirul e rece și răceala aceasta are în firea ei ceva de folos. Dis-de-dimineață ori când se crapă de ziuă, ia o petală de trandafir chiar atunci culeasă și puneți-o pe ochi. Ea trage afară urdorile și îți face vederea limpede”.
* Indicații terapeutice: mici ulcerații ale pielii, mici coșuri, remediu pentru îngrijirea tenului.
Rețetă
Rouă de trandafiri
Așezați pe porțiunile de piele afectate petale de trandafir umezite de rouă și lăsați-le să acționeze minimum 10-15 minute.
Hildegard van Bingen: „Cine are pe trup răni, însă nu prea mari, să pună deasupra lor petale de trandafir, ca să le curețe de scursoarea din ele”.