Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hildegard van Bingen – Rețete cu cereale și flori

Foto: Shutterstock – 2

LEACURI CĂLUGĂREȘTI

ORZUL (Hordeum vulgare)

Orzul este cea mai veche dintre plantele cerea­liere, fiind cea dintâi cultivată de om. Există două soiuri: orzul de primăvară și cel de toamnă. Primul se seamănă primăvara și se recoltează în vara aceluiași an, pe când orzul de toamnă este semănat la noi din 20 septembrie până în 20 octombrie și secerat abia în vara anului următor. Ambele soiuri produc aceleași efecte terapeutice.

Părți utile: Boabele.

Recoltare: iulie.

* Indicații terapeutice: stări de slăbiciune, lipsă de energie, atrofie musculară, anorexie de origine nervoasă.

Rețeta 1

Băi cu decoct de orz

Ingrediente: 3 kg boabe de orz întregi, 20 l apă.

Mod de preparare: Fier­beți boabele cam 15 mi­nute în cantitatea de apă indicată, apoi turnați de­coctul în cadă și îmbăiați-vă în el. La înce­put, faceți săptămânal 2-3 băi, cu durata de 15-20 de minute, și apa la 37-40°C, iar după baie odihniți-vă mini­mum două ore. De regulă se continuă procedura până când pacientul se va simți sănătos și în putere.

Hildegard van Bingen: „Un bolnav, dacă i-a pierit vlaga din trup, să fiarbă bine de tot orzul în apă, să toarne apa într-un ciubăr și să se îmbă­ieze acolo. Iar scalda aceea s-o facă des, până se întremează și pune iarăși vlagă pe el”.

Rețeta 2

Decoct de orz, ovăz și fenicul

Ingrediente: 40 g boabe de orz întregi, 40 g boabe de ovăz întregi, 5 g semințe de fenicul sau ½ bulb de fenicul, 1 l apă.

Mod de preparare: Fierbeți toate ingredie­nte­le în jur de 15 minute la foc mic, apoi strecurați și beți acest decoct de-a lungul întregii zile sau în­lo­cuiți cu el hrana solidă. Adăugați-i eventual puțină sare, dar nici un fel de condimente.

Hildegard van Bingen: „Cine este atât de bol­nav, încât nu mai poate înghiți nici pâine, să ia orz și aceeași măsură de ovăz, să pună și puțin fe­nicul, să le fiarbă pe toate în apă și, după ce s-au fiert, să strecoare fiertura printr-o pânză curată și s-o bea ca pe o supă, în loc să mănânce pâine. Așa să facă, până se va însănătoși”.

* Indicații terapeutice: ten aspru, cu des­cua­mări.

Rețetă

Fiertură de orz

Ingrediente: 2-4 linguri de boabe de orz, 1 l apă.

Mod de preparare: Fierbeți boabele de orz circa 10 minute într-un vas acoperit, la foc mic, du­pă care strecurați și așteptați să se răcească, dar nu complet. Apoi spălați-vă delicat fața cu zeama căl­duță încă. La început, procedura ar trebui repetată zilnic. Decoctul poate fi refolosit a doua zi, cu con­diția să-l încălziți puțin înainte de întrebuințare.

Hildegard van Bingen: „Iar cine are pie­lea feței asprită de vânt și solzoasă poate să ia boa­be de orz și să le fiarbă în apă. Fiertura potri­vit de caldă s-o strecoare printr-o pânză și să-și spele fața cu ea, însă cu blândețe. Și pielea se va face moa­­le și mătăsoasă și va avea o culoare proas­­pătă”.

* Indicații terapeutice: afecțiuni localizate în zona capului, dureri de cap, terapie adjuvantă la toate bolile de ochi, gât, nas și urechi.

Rețetă

Spălări cu decoct de orz

Ingrediente: 2-4 linguri cu vârf de boabe de orz, 1 l apă.

Mod de preparare: Se procedează identic ca la decoctul pentru ten, cu deosebirea că de astă dată nu se va spăla doar fața, ci tot capul. Proce­dura se va aplica la început zilnic, iar apoi cel puțin la două zile.

Hildegard van Bingen: „Și omul, dacă are capul bolnav, să-l spele des cu această fiertură și se va însănătoși”.

TRANDAFIRUL DE GRĂDINĂ (Rosa centifolia)

Foto: 123RF – 1

Tufele acestui soi de trandafir cresc până la înăl­țimea de doi metri, iar din iunie până în august, se împodobesc cu flori colorate în tonuri frumoase de roz sau roșu. Din petalele lor, gospodinele price­pute prepară dulcețuri, șerbet sau sirop. Însă, pe lân­gă astfel de delicii, trandafirul de dulceață este fo­lo­sitor mai ales pentru proprietățile sale terapeu­tice.

Părți utile: Florile și petalele de trandafir.

Recoltare: în perioada de înflorire.

* Adaos la alifii și preparate din plante

Rețetă

Ulei de trandafir

Ingrediente: flori și petale de trandafir, ulei de măsline.

Mod de preparare: Pentru a obține uleiul de trandafir, luați un borcan cu capac, puneți înăuntru 1/4-1/2 litru de ulei de măsline, apoi introduceți câte o cantitate mică de flori (90%) și petale (10%), cufundându-le în el. Când volumul uleiului de măsline nu mai este suficient pentru a primi alte flori, turnați ulei în completare și adăugați mai departe petale și flori, până umpleți 4/5 din borcan. La sfârșit, nivelul uleiului trebuie să fie cu două degete mai sus decât cel al florilor și petalelor de trandafir. Înșurubați bine capacul și așezați borcanul la soare. Va trebui să-l agitați o dată pe zi. După o săp­tămână, scoateți ule­iul de trandafir prin presare și pu­neți-l în sticle de culoare închisă, pe care le veți păs­tra într-un loc răco­ros și ferit de lu­mină. Se între­buințează ca adaos la alifii și, în general, la remediile din plante.

Sugestie: Când preparați o po­țiune, amestecați printre ingredien­tele respective și câteva flori de trandafir, deoarece ele vor îmbună­tăți efectele remediului. Tocmai de aceea este bine să avem mereu în casă asemenea flori uscate.

Hildegard van Bingen: „Însă trandafirul este și bun de pus la elixiruri, alifii și leacuri de orice fel, căci ele vor fi și mai puternice dacă li se adaugă ceva din virtutea binefăcătoare a tranda­firului, fie cât de puțin”.

* Indicații terapeutice: irascibilitate, adju­vant în tratamentul gutei.

Rețetă

Aromă de trandafiri și salvie

Ingrediente: 20 g flori și petale de trandafir, 15 g frunze și flori de salvie.

Mod de preparare: Uscați la soare tran­da­firul și salvia, transformați-le în pulbere și a­mesteca­ți-le. Puneți apoi mixul de pulberi într-o cutiuță pe care o veți purta în permanență la dvs. Când aveți o izbucnire de mânie, deschideți cu­tiuța, apro­piați-o de nas și simțiți parfumul plan­telor. Nu trageți pulberea pe nări!

Hildegard van Bingen: „Și cine se mânie repede să ia trandafir, precum și salvie ceva mai puțină, să le mărunțească până le face pulbere și în ceasul când începe să clocotească în el furia, să și le țină la nas. Căci salvia mângâie, iar tranda­firul dăruiește bucurie”.

* Indicații terapeutice: pri­mele semne de slăbire a vederii, adjuvant la o conjunctivită inci­pientă.

Rețetă

Petale de trandafiri

Foto: Dreamstime

Ingrediente: petale proaspete de trandafir.

Utilizare: Dimineața devreme, încă înainte de răsăritul soarelui, puneți una sau două petale proas­pete de trandafir pe pleoapele în­chise.

Hildegard van Bingen: „Trandafirul e rece și răceala aceasta are în firea ei ceva de folos. Dis-de-dimi­neață ori când se crapă de ziuă, ia o petală de tran­dafir chiar atunci culeasă și puneți-o pe ochi. Ea trage afară urdorile și îți face vederea lim­pede”.

* Indicații terapeutice: mici ulcerații ale pielii, mici coșuri, remediu pentru îngrijirea tenu­lui.

Rețetă

Rouă de trandafiri

Așezați pe porțiunile de piele afectate petale de trandafir umezite de rouă și lăsați-le să acționeze minimum 10-15 minute.

Hildegard van Bingen: „Cine are pe trup răni, însă nu prea mari, să pună deasupra lor petale de trandafir, ca să le curețe de scursoarea din ele”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian