
• Este „combinația de aur” din medicina naturistă, utilă în mai mult de 300 de boli. Cu o eficiență a principiilor active incredibilă, propolisul în miere constituie medicamentul pe care cu toții trebuie să îl avem acasă. Și nu doar să-l avem în casă, ci să-l și consumăm •
Propolisul poate avea culori de la galben deschis și până la brun închis, în funcție de plantele de pe care a fost colectat. Inițial, s-a crezut despre propolis că este un simplu material de construcții pentru stup. Savanții greci ai antichității sunt cei care l-au botezat astfel, pro însemnând partea din față, iar polis însemnând cetate. În traducere liberă, așadar, propolis s-ar traduce ca: apărătorul cetății. Aceasta, deoarece albinele folosesc acest produs pentru izolarea stupului de infecții, apă și pentru astuparea stricăciunilor. Egiptenii au observat primii că albinele, pur și simplu, mumifică insectele, rozătoarele și șerpii care le invadează stupul, cu ajutorul acestui produs apicol. Ca atare, medicii lor au folosit propolisul pentru dezinfectare, dar și pentru îmbălsămarea mumiilor. Ulterior, medicii greci și romani l-au folosit ca produs de igienă orală, ca antiseptic și vindecător în tratamentul rănilor. De acum mii de ani, propolisul era prescris pentru terapia locală a arsurilor cutanate, dar și pentru vindecarea leziunilor mucoaselor.
Efectele vindecătoare ale propolisului în epoca modernă
Încă din al doilea Război Mondial, medicii ruși au observat proprietățile antibiotice uimitoare ale propolisului. Ei l-au folosit în premieră, cu un succes surprinzător, în tratarea unor infecții, de la tuberculoza pulmonară și până la dizenterie. În anii 70, s-a observat că propolisul distruge aproape orice microorganism, nu doar bacteriile. Virușii, fungii patogeni sau chiar paraziți periculoși, cum ar fi protozoarele ori amibele, nu rezistă acțiunii propolisului.
La sfârșitul secolului XX, cercetările au mers mai departe și au demonstrat că imunitatea oamenilor devine mai eficientă atunci când sunt tratați cu propolis. Mai mult, acest produs atacă selectiv celulele canceroase. Practic, el distruge doar celulele maligne, lăsându-le neafectate pe cele sănătoase.
Tinctura de propolis
Este cea mai cunoscută formă de extracție din acest produs apicol. Casnic, se obține din 100 ml de alcool alimentar cât mai pur, în care se pun 20 grame de propolis. Industrial, tinctura se obține dintr-un alcool alimentar cu un grad de puritate foarte apropiat de 100%. În aceste condiții, se poate dizolva propolis și într-o proporție de 2-2,5 ori mai mare decât casnic, ceea ce îi crește considerabil forța terapeutică. Din păcate, toate tipurile de tinctură sunt dificil de administrat la copii, persoane cu probleme hepatice, care sunt sub tratament cu antibiotice ori au diverse contraindicații la alcool. Mai mult, această tinctură se ia de regulă în apă (o linguriță în 100 ml de apă), ceea ce inactivează propolisul într-o foarte mare măsură. De aceea, cea mai bună formă de administrare internă a propolisului este în miere, după cum vom vedea.
Propolisul fără alcool, diluat în miere

Propolisul în miere se obține, de regulă, prin dizolvarea tincturii în miere, rezultând o mixtură cu conținut mai mic de alcool. Dar deși tinctura dizolvată în miere este mai ușor tolerată de organism, are, la rândul ei, dezavantaje majore: concentrația scăzută de propolis și faptul că, pusă în cantități mari, tinctura se separă de miere. De curând a apărut, însă, propolisul în miere fără alcool. Acesta se obține pe cale industrială, printr-un proces sofisticat de amestecare în vid înaintat, la temperaturi scăzute și constant controlate. Prin acest proces, alcoolul din tinctură este eliminat complet și rezultă o mixtură cu o proporție ridicată de propolis. În magazinele și farmaciile naturiste, găsim propolis în miere cu o concentrație de 5%. De curând, a apărut și un propolis în miere cu o concentrație de 10%, adică foarte ridicată. Propolisul în miere 10% are un gust de taninuri și rășini extrem de pronunțat, dificil de suportat de copii și de persoanele sensibile. Pe de altă parte, are o forță terapeutică cu totul remarcabilă.
Tratamente interne cu propolis în miere 10%

Dureri de gât și răceală
De la primele simptome, cum ar fi durerile de gât, curgerea nasului (rinoree) sau frisoane, trebuie administrat câte un sfert de linguriță de propolis în miere, din oră în oră sau chiar mai des. Această combinație se ține în gură cât mai mult timp și se lasă să alunece pe gât, așa încât să-și exercite efectele antivirale și antibiotice direct. După acest tratament simplu, am văzut multe cazuri în care infecția gripală a dispărut în câteva ore de tratament repetat. Pacienții spun că, în mai puțin de 24 de ore de folosire intensivă, durerile de gât se diminuează și apoi dispar, la fel și curgerea nasului sau inflamația la nivelul sinusurilor.
Gripa și complicațiile sale
În cazul gripelor, activarea imunitară produsă de propolisul în miere este de mare ajutor pentru scurtarea duratei bolii și ușurarea simptomelor. Se administrează câte o linguriță cu propolis în miere, de 4-6 ori pe zi, până la vindecare. Tratamentul intern reduce durerile de cap și musculare, are efect antiinflamator la nivelul sinusurilor, laringelui și conductului auditiv. Pe de altă parte, propolisul în miere previne complicațiile gripei. Pe fondul slăbirii imunitare date de răceală sau gripă, organismul este infectat de bacterii ce afectează puternic căile respiratorii. Astfel, se ajunge de la o simplă infecție gripală, la bronșite, pneumonie, tuse convulsivă etc. Un studiu făcut în 2016, sub conducerea medicului italian Francesco di Pierro, arată că infecțiile bacteriene în fază incipientă sunt localizate și stopate cu ajutorul propolisului. Așadar, în cele mai multe cazuri, dacă luăm propolis în miere, durata gripei este scurtată, simptomele sunt ușurate, iar eventualele complicații bacteriene sunt stopate în fașă. De altfel, propolisul mai are un secret în lupta cu supra-infectările bacteriene: „colaborează” surprinzător de bine cu antibioticele de sinteză, așa cum vom vedea.
Infecții rezistente la antibiotice
Încă din anii ‘70, înainte să apară criza bacteriilor care nu răspund la tratament, oamenii de știință au testat propolisul ca antibiotic. Astfel, s-a demonstrat că propolisul este un antibacterian natural eficient. Mai târziu, s-a observat un lucru neașteptat: efectul antibioticelor de sinteză este mult amplificat de ingerarea propolisului. Se vorbește chiar de o sinergie dintre antibiotice și propolis. Bacteriile rezistente la doze foarte mari dintr-un antibiotic de sinteză sunt distruse atunci când, pe lângă antibioticul respectiv, luat în doze normale, este adăugat și propolisul. Așadar, pe perioada tratamentului cu antibiotice, este recomandat să luăm câte o linguriță cu propolis în miere, de patru ori pe zi. Nu se recomandă tinctura de propolis, alcoolul concentrat din aceasta putând inactiva antibioticele. Combinația antibiotice + propolis se recomandă în cazul cistitelor, nefritelor, bronșitelor sau pneumoniilor rezistente la tratament. În cazul infecțiilor stafilococice ale pielii, propolisul în miere se poate aplica direct pe locul afectat.
Candidoze și infecții fungice

În cazul candidozelor bucale și digestive, se ia câte o jumătate de linguriță cu propolis în miere, de 6-8 ori pe zi. Se ține în gură cât mai mult timp și se lasă să alunece pe gât, exercitându-și efectul anti-fungic direct. În candidozele genitale, propolisul în miere se poate aplica local, având un efect puternic chiar și în cantități mici. Asupra mucoaselor bucale și genitale, mierea cu propolis are un efect triplu:
* distruge candida și alți fungi patogeni (diferite specii de Aspergillus, de exemplu);
* reduce inflamația mucoasei și implicit senzația de usturime, arsură sau mâncărime;
* stimulează refacerea rapidă a mucoaselor, împiedicând supra-infectările bacteriene sau recidivele infecțiilor fungice.
Herpes
În anul 2018, sub conducerea profesorului Petr Arenberger, de la Universitatea de Medicină din Praga, a fost făcut un studiu care demonstrează efectul excepțional al propolisului contra herpesului. Un preparat cu 0,5% propolis s-a dovedit a fi mult mai eficient decât crema cu substanța de sinteză aciclovir 5% (care este tratamentul standard contra herpesului). Propolisul în miere administrat intern, câte jumătate de linguriță, de patru ori pe zi, stimulează imunitatea, accelerează procesul de vindecare și previne recidiva herpesului. Local, propolisul în miere se aplică direct pe zona afectată de herpes în strat de grosime medie, de mai multe ori pe zi (cât mai des). Propolisul în miere folosit extern are efecte excepționale contra acestei afecțiuni virale: în primul rând, distruge toate tulpinile de herpes cunoscute, apoi împiedică extinderea herpesului și afectarea unor zone sensibile, cum ar fi cea oculară. Propolisul în miere determină cicatrizarea rapidă și estetică a leziunilor herpetice. Foarte important, fiind în miere, această combinație apicolă produce minimum de dureri și usturimi la aplicare. Ca atare, poate fi folosit pe zone sensibile, cum ar fi cea bucală, labială, peri-oculară (inclusiv pleoape) etc. Poate fi aplicat și pe răni deschise, prevenind suprainfectarea.
Cancer
Zeci de studii făcute în ultimele decenii demonstrează efectul propolisului contra cancerului în diferite forme. Administrat intern sau pe culturi de celule, propolisul și-a dovedit eficiența și utilitatea în cancerul cervical, pulmonar, intestinal, cutanat, mamar, hepatic etc. Se țin cure de 21 de zile, timp în care se administrează propolisul în miere cu concentrația de 10%: câte o linguriță, de trei ori pe zi. După fiecare cură de o lună, se face o pauză de 5-7 zile, după care administrarea se reia. Pacienții oncologici care se confruntă cu inapetență și accese de vomă, inclusiv cei care urmează chimioterapia, vor ingera propolisul în miere rapid, înghițindu-l cu multă apă cu lămâie. În cazul pacienților care urmează radioterapia și care se confruntă cu afte bucale, propolisul în miere va fi ținut cât mai mult timp în gură, pentru a-și exercita efectele terapeutice cicatrizante și antiinflamatoare asupra mucoaselor.
Studiile științifice demonstrează existența unor acțiuni terapeutice incredibil de variate ale propolisului în lupta contra cancerului.
* Contribuie la intrarea în remisie a bolii canceroase, prin activarea programului de auto-distrugere (apoptoza) a celulelor maligne.
* Împiedică formațiunile tumorale să se extindă, prin blocarea ciclurilor de replicare.
* Potențează acțiunea și diminuează reacțiile adverse ale unor medicamente chimio-terapeutice folosite în terapia anti-cancer, cum ar fi metotrexatul. Administrat împreună cu lăptișorul de matcă, face mai eficientă acțiunea terapeutică și reduce efectele adverse ale altor citostatice, cum ar fi: temozolomida, cisplatina sau taxolul.
* Împiedică eventualele recidive ale cancerului, printr-o activare imunitară masivă.
Aplicații externe în cancer
Are efecte anti-tumorale în toate tipurile de cancer de piele, de la carcinomul bazocelular și spinocelular, până la periculosul și greu tratabilul melanom malign. Spre deosebire de tinctura de propolis, propolisul în miere se poate aplica și pe ulcerații sau sângerări, fără a produce dureri și usturimi. Mai mult, propolisul în miere are un efect antiinflamator și anti-durere. El protejează zona afectată de suprainfectare, formând o peliculă pe suprafața tratată. Pe leziunile canceroase ale pielii se aplică propolisul în miere de 2-3 ori pe zi, lăsându-se minimum o oră pentru a-și exercita efectul terapeutic direct.
În cazul expunerii îndelungate la soare, ca factor preventiv contra cancerului de piele, se aplică propolis în miere, în peliculă subțire, pe zonele arse. După aplicare, se lasă vreme de 3 ore să-și exercite efectul calmant și anti-tumoral, după care se îndepărtează prin spălare cu infuzie de mușețel.
În cazul leziunilor produse de radioterapie, dar și în cazul tumorilor exteriorizate (la sân, de exemplu) se fac aplicații cu miere cu propolis, întinsă în strat de grosime medie. În aceste cazuri, preparatul se aplică o dată pe zi, vreme de 3 ore. În restul timpului, se recomandă aplicarea cremelor cu propolis și ceară curată de albine, care au o acțiune antiinflamatoare excepțională. Ambele produse au efect anti-tumoral, radioprotectiv și stimulent imunitar local. În plus, diminuează mirosurile extrem de neplăcute ale ulcerațiilor în cancer.
În cazul cancerului bucal (inclusiv cancer la limbă), propolisul în miere se ia de 6-8 ori pe zi, câte jumătate de linguriță, care se ține în gură cât mai mult timp, pentru a-și exercita acțiunea terapeutică. Și în această categorie de afecțiuni, propolisul în miere are și o acțiune inodorizantă.
Accident vascular
Și în acest domeniu s-a observat o acțiune puternică a propolisului, administrat în cure de lungă durată. Repetate, ele ajută la restabilirea parțială a circulației cerebrale. Un studiu de medicină experimentală din 2017 evidențiază că acest produs apicol atenuează daunele oxidative induse la nivelul creierului de către reducerea irigării cu sânge. Se ia câte o linguriță cu propolis în miere, de trei ori pe zi, în cure de 28 de zile, urmate de 7 zile de pauză. Dacă se adaugă la tratamentul cu această combinație apicolă și lăptișorul de matcă în miere (30%), acțiunea de recuperare post-accident vascular este mult accelerată. Sunt ameliorate funcții cognitive cum ar fi: memoria, atenția, capacitatea de asociere. Apar și îmbunătățiri ale tonusului psihic și ale comportamentului. În asociere cu kinetoterapia, pot fi recuperate în mare măsură funcțiile motorii.
Hepatită și steatoză hepatică

Administrarea zilnică a propolisului în miere dă rezultate foarte bune în tratarea hepatitelor, fie ele acute, cronice sau cronice-evolutive. În hepatitele produse de factori diverși s-a observat creşterea raportului albumină/globulină, scăderea transaminazelor, îmbunătăţirea stării generale a pacientului. În hepatitele virale, propolisul în miere îmbunătățește imunitatea, ajutând organismul să lupte cu infecția virală. În steatoza hepatică, administrarea propolisului în miere contribuie la reducerea proporției de țesut gras din ficat și susține funcțiile acestuia. Se fac tratamente cu o durată de 90 de zile, timp în care se ia câte o linguriță cu propolis în miere, de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de a mânca. După o cură, se face o pauză de 15 zile, după care administrarea se reia.
Precauții și contraindicații
Principala precauție a administrării propolisului este alergia la produsele apicole. Se iau, în primele 3 zile de tratament, cantități foarte mici din acest produs, adică un vârf de cuțit zilnic, oprindu-se administrarea propolisului în miere dacă pacientul observă simptome cum ar fi mâncărimi în zona buco-faringiană, tulburări digestive, dificultate în respirație şi hipersecreție pe căile respiratorii, erupţii cutanate.
Pe piele și mucoase, propolisul în miere se aplică, de asemenea, în doze mici la început. Pe o porțiune mică de piele mai sensibilă (cum ar fi cea de la articulații) se aplică o picătură de propolis în miere și se lasă vreme de 15-30 minute. Dacă apar înroșirea și umflarea pielii în zona respectivă, eventual senzații de usturime sau mâncărime, aplicarea externă a propolisului în miere va fi oprită. În cazul alergiei la propolis sau la alte produse apicole se recomandă, pe lângă oprirea administrării, și ingerarea unor doze mari de vitamina C.
Propolisul în miere cu concentrații mari (5-10%) poate fi comandat de la producătorul ApicolScience, la telefonul 0735/21.78.08 sau de pe site-ul: apicolscience.ro.