Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fazele răcelii și rezolvarea lor

Foto: Shutterstock – 3

• Răcelile se desfășoară în etape. Încep cu dureri în gât, urmează guturaiul, iar la sfârșit apare tusea. Pentru fiecare dintre ele vă reco­mandăm mai jos remediile cele mai potrivite •

FAZA I – Jena în gât

Dacă observați primele semne ale unei viroze, trebuie să știți că deja contagiunea s-a petrecut cu o zi sau două în urmă. Locul de debut al acestei afecțiuni sezoniere este de obicei zona faringiană. Acțiunea agresivă a virușilor irită și deteriorează mucoasa. Tocmai de aceea, jena în gât este de re­gulă cel dintâi simptom care se face simțit. I se adaugă curând și indispoziția generală. Chiar dacă durerile în gât nu durează mai mult de câteva zile, acum este prea târ­ziu pentru a reuși să stopați viroza. Boala își va urma cursul. Totuși, există și unele modalități de ate­nua­re a neplăcerilor pe care ea vi le provoacă.

* Beți ceaiuri – Și anume, în special infuzii de salvie, fiindcă planta conține atât uleiuri eterice antiinflamatoare, cât și tananți. Aceștia au un ușor efect astringent asupra stra­tului superior al mucoasei afectate, întărindu-i astfel rezistența la atacul virușilor.

* Sugeți bomboane – Orice bomboană, medicinală sau nu, cu zahăr sau fără, sporește vâscozitatea salivei. În consecință, ea va adera mai bine la mucoasa faringiană inflamată, iar prezența ei va servi ca scut de apărare, contribuind la redu­cerea aproape instantanee a durerilor în gât. Ce-i drept, după zece până la treizeci de minute, veți simți nevoia să luați următoarea bomboană. Un aju­tor eficace și de mai lungă durată vă oferă spray-ul Ialoclean, cu acid hialuronic (produs de Farma-Derma), care acoperă mucoasa cu o pe­li­culă de protecție lubrifiantă și emo­lientă. Un re­mediu deosebit de util, frecvent prescris de medici, sunt com­primatele cu extract de mușchi islandez, „Isla Cassis” (de la Engelhard Arz­meimittel). Merită amintită și soluția de ba­dijonaj Propo­faringit, preparată în laboratorul propriu al far­maciei „Api­farm” din București. Rețeta ei com­bină propolisul cu mierea și lăptișorul de matcă.

* Calmați durerea – În cazul când usturimea dezagreabilă din gât se amplifică și încetează să fie o simplă jenă, transformându-se, efectiv, în du­rere, puteți utiliza tabletele de supt cu un anestezic local, ca benzocaina (ex. Septolete Plus sau Hexo­raletten N), lidocaina (Trachisan sau Orofar), even­tual administrați-vă Ambroxol (care este în același timp și expectorant). Avantaj: va ceda nu numai durerea, ci și eventuala tuse iritativă. Deza­van­taj: veți avea o senzație de amorțire în cavitatea bucală. Ca alternativă mai blândă, puteți alege o bomboană cu mentă, căci mentolul are de ase­menea acțiune analgezică. Sau tratați-vă cu Nuro­fen pentru răceală și gripă, care nu se limitează la efectul sedativ, întrucât ingredientele sale active includ și o componentă cu rol antiinflamator.

FAZA II – Nasul înfundat

Guturaiul se declanșează îndeobște în ziua a doua sau a treia de instalare a răcelii. Nasul începe să curgă și strănutăm des. Inițial, secrețiile elimi­nate sunt mai curând apoase, dar apoi se îngroașă treptat. Totodată, intervine și inflamarea mucoa­selor, care înfundă nasul, îngreunând respirația. Dacă este împiedicată aerisirea normală a sinu­surilor, vom avea și alte simptome: dureri de cap și o senzație de apăsare. Deseori, secrețiile nazale capătă o culoare gălbuie, ceea ce nu dovedește totuși că ar fi avut loc o suprainfectare micro­­biană. Un guturai de natură virală nu se manifestă mai mult de cinci până la nouă zile, însă dacă intră în joc și bacteriile, durata lui se va prelungi. Simp­to­mele care semnalează complicații sunt febra, dure­rile intense, starea de epuizare și, bineîn­țeles, persistența mucozităților. În asemenea situații, va fi obligatoriu să consultați un medic. În schimb, guturaiul banal vi-l puteți trata și singuri.

* Întrebuințați un spray – Spray-urile repre­zintă un mijloc eficient de drenare a secrețiilor nazale, în scopul eliberării nărilor și al ușurării res­pirației. Din păcate, ele nu se pot între­buința mai mult de șapte zile, de­oarece creează dependență și, în timp, riscă să irite, la rândul lor, mucoasa. Pentru a preveni asemenea probleme, cău­tați acele pre­parate care nu au în com­po­ziția lor conservanți și reduceți numărul de utilizări, de exemplu folosiți-le numai seara, înainte de culcare. În acest mod, durata tratamen­tului poate fi extinsă la zece zile. Sau optați pentru cele cu ingrediente naturale, cum ar fi Sinus Spa Forte, în al cărui prospect se speci­fică faptul că nu sensibilizează mucoasa nazală. Acest produs al firmei românești Phenalex conține apă termală de la Băile Felix, sare de mare purificată, extract apos de propolis și ulei esențial de mentă. Un alt exem­plu de spray mai puțin agre­siv este Humer (La­boratoarele Urgo Healthcare), cu extracte de ceai verde, afin, merișoare și soc negru.

* Vindecare din interior – De ajutorul fito­terapiei beneficiază în mod special persoanele cu sinuzită cronică amenințate de reactivarea ei, înda­tă ce se apropie iarna. Și întrucât fiecare plantă me­dicinală are un spectru de acțiune propriu, combi­narea lor într-o anumită formulă este cea mai în măsură să conducă la rezultate optime. Tocmai în această direcție merg produsele consacrate de ani de zile (uneori chiar de zeci de ani) pe piața medicamentelor. Să amintim, de pildă, GeloMyrtol Forte (de la G. Pohl-Boskamp), un adevărat cocktail de uleiuri esențiale: de mirt, eucalipt, lămâie și portocală. Capsulele gas­trorezistente ajută în primul rând la evacuarea muco­zi­tăților, dar totodată decongestionează căile respi­ratorii și blochează înmulțirea în continuare a ger­menilor. Cu extractele de ciuboțica-cucului, verbi­nă, gențiană, măcriș și soc din drajeurile de Sinu­pret (Bionorica) se urmărește stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației.

* Puterea aburilor – Pentru o inhalație nu vă trebuie altceva decât un vas cu apă clocotită și un prosop care va împiedica aburii să se risipească, astfel încât să-i puteți trage pe nări cu mai mult spor. Ei nu combat virușii, în schimb umidifică mucoasele și activează circulația locală. Intensifi­carea fluxului sangvin în zona respectivă facili­tează eliminarea secrețiilor, iar mucoasele bine umectate oferă sistemului imunitar condiții priel­nice de lucru. Terapia va funcționa și mai efi­cient dacă veți adăuga în apă câteva picături dintr-un ulei eteric, care ar putea fi de eucalipt, de jneapăn sau de molid. Trebuie să țineți seama însă de faptul că uleiurile volatile irită ochii. Deci, aveți de ales: ori țineți pleoapele strânse, ori renunțați la instalația tradițională – vas și prosop – în favoarea unui apa­rat modern, un inhalator fabricat din plas­tic și pre­văzut cu o mască sau un muștiuc.

FAZA III – Apariția tusei

Vine la sfârșit, cam din ziua a cincea, și cu greu se hotă­răște să mai plece. Durează în medie 17-18 zile, au socotit cu exactitate specialiștii (există și un studiu care confirmă calculul). La o răceală apare inițial tusea iritativă, seacă, însă câteva zile mai târziu, ea se transformă într-o așa-numită tuse productivă. Este necesar să vă adresați medicului, dacă simptomele persistă mult timp, se agravează, ori sunt însoțite de apnee, dureri sau febră. Altfel, vă puteți ajuta și cu metode simple – cum sunt cele de mai jos.

* Luați un sirop de tuse – Fitoterapia vă pro­pune o largă varietate de remedii. Extractul de iederă este principalul ingredient al siropului Prospan (de la „Engelhard Arzneimittel”). Nalba-mare conține până la 15% mucilagii care se depun pe mucoasă, formând un strat protector, ce reduce semnificativ tusea uscată. Această plantă face parte din compoziția produsului Apifaringocalm (Phe­nalex), alături de mușețel și propolis. Păt­lagina vă oferă, de asemenea, mucilagii, dar și tananți (cu efect antibacterian, antispastic și antiinflamator). Specialiștii de la Dacia Plant au inclus-o în pre­paratul Cal­motusin, împreună cu nalba-mare, isopul, ciuboțica-cucului, scaiul-vânăt, ghimbirul și lemnul-dulce. Cimbrișorul (are ac­țiune anti­virală) se regăsește în rețeta apreciatului sirop Plantusin (Fares), care mai cuprinde și extracte din muguri de pin, păt­lagină, scai-vânăt și flori de tei.

* Aerosoli – Considerată drept o variantă arti­ficială a curei heliomarine, terapia cu aerosoli pre­zintă o serie de avantaje deloc neglijabile. Pa­cien­tul respiră un aer umed, care duce sub­stanțele active direct în căile respiratorii, unde ele se resorb rapid, grăbind vindecarea. Nebulizarea se poate face și cu remedii naturale. De pildă, la cabinetul ORL al clinicii bucureștene „Apiterapia” se reco­mandă ședințe de aerosoli cu soluție apoasă de pro­polis (Favisan), diluată într-o anumită proporție, prin adăugarea de ser fiziologic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian