Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Știri mari despre ființe mici

Albinele, campioane la înot

Când o insectă zburătoare cade în apă, soarta ei este pecetluită. Nu e și ca­zul albinelor. Utilizând ca­mere de filmat specia­lizate, cercetătorii ameri­cani au demonstrat că ele știu să înoate. Folosindu-și aripile precum avioa­nele la ateri­zare, ele stâr­nesc în urma lor un val care le împinge înainte. Ca să scape, malul salvator trebuie, totuși, să fie aproa­pe, pentru că teh­nica de înot salvatoare durează doar 10 minute.

Cititul ajută

Analfabeții au un risc mult mai mare de a se îm­bolnăvi de de­men­ță. Cerce­tă­torii de la Universitatea ameri­ca­nă Columbia au supus 983 de indivizi, cu o medie de vârstă de 75 de ani, la teste me­dicale legate de memo­rie. Toți aveau ma­xi­mum patru clase ele­men­tare, dar unii știau să citească, iar alții nu. Re­zul­tatul: din prima grupă, 21% sufe­reau de demență, din cealaltă, 78%. Concluzia: cititul ajută creierul să rămână activ și-l ferește de demența senilă.

Veverițele muzicale

Veverițele roșii, europene, au concurență mare de la o vreme. Din nordul Americii, o specie de veve­rițe cenușii, ajunse în Anglia, cuceresc acum pădurile Europei. În migrația lor, sunt ajutate de o însușire aparte, descoperită de zoologi. Veverițele americane sunt hrana preferată a păsărilor de pradă, în frunte cu șoimii de câmp. Când cercetătorii au imitat țipetele prădătorilor, animalele au privit spre cer speriate, apoi s-au ascuns. Dar ce să vezi! Imediat ce sunetele ataca­to­rilor au fost înlo­cuite cu o înre­gis­trare mu­zicală cu ciripi­turi păsă­rești, ve­verițele au ieșit din as­cunzătoare și au început să se fu­gărească, fe­ricite, prin pomi. Cân­tecul păsă­rilor era un semn că pe­ricolul a tre­cut. Cu o asemenea istețime (ce o depă­șește chiar și pe aceea a omului), nu e de mirare că veverița cenu­șie va cuceri Europa, căutându-și casă în locurile unde păsările cântă cel mai frumos.

Streptococii, la bal mascat

Streptococii din grupa A sunt cei mai temuți provocatori de boli. Anual, ei cauzează pe întreg ma­pamondul, 700 de milioane de in­fec­ții precum scarlatina, amig­da­litele grave și rănile puru­lente. Penicilina nu mai are putere asupra lor, iar siste­mul imu­nitar e păcălit. În urma unor experi­mente pe șoa­reci, cercetătorii de la Uni­versitatea din California au arătat că streptotocii se de­ghizează cu scame luate din celu­le roșii și, în felul acesta, nu mai pot fi recunoscuți de sistemul imunitar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian