
Albinele, campioane la înot
Când o insectă zburătoare cade în apă, soarta ei este pecetluită. Nu e și cazul albinelor. Utilizând camere de filmat specializate, cercetătorii americani au demonstrat că ele știu să înoate. Folosindu-și aripile precum avioanele la aterizare, ele stârnesc în urma lor un val care le împinge înainte. Ca să scape, malul salvator trebuie, totuși, să fie aproape, pentru că tehnica de înot salvatoare durează doar 10 minute.
Cititul ajută
Analfabeții au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de demență. Cercetătorii de la Universitatea americană Columbia au supus 983 de indivizi, cu o medie de vârstă de 75 de ani, la teste medicale legate de memorie. Toți aveau maximum patru clase elementare, dar unii știau să citească, iar alții nu. Rezultatul: din prima grupă, 21% sufereau de demență, din cealaltă, 78%. Concluzia: cititul ajută creierul să rămână activ și-l ferește de demența senilă.
Veverițele muzicale

Veverițele roșii, europene, au concurență mare de la o vreme. Din nordul Americii, o specie de veverițe cenușii, ajunse în Anglia, cuceresc acum pădurile Europei. În migrația lor, sunt ajutate de o însușire aparte, descoperită de zoologi. Veverițele americane sunt hrana preferată a păsărilor de pradă, în frunte cu șoimii de câmp. Când cercetătorii au imitat țipetele prădătorilor, animalele au privit spre cer speriate, apoi s-au ascuns. Dar ce să vezi! Imediat ce sunetele atacatorilor au fost înlocuite cu o înregistrare muzicală cu ciripituri păsărești, veverițele au ieșit din ascunzătoare și au început să se fugărească, fericite, prin pomi. Cântecul păsărilor era un semn că pericolul a trecut. Cu o asemenea istețime (ce o depășește chiar și pe aceea a omului), nu e de mirare că veverița cenușie va cuceri Europa, căutându-și casă în locurile unde păsările cântă cel mai frumos.
Streptococii, la bal mascat

Streptococii din grupa A sunt cei mai temuți provocatori de boli. Anual, ei cauzează pe întreg mapamondul, 700 de milioane de infecții precum scarlatina, amigdalitele grave și rănile purulente. Penicilina nu mai are putere asupra lor, iar sistemul imunitar e păcălit. În urma unor experimente pe șoareci, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că streptotocii se deghizează cu scame luate din celule roșii și, în felul acesta, nu mai pot fi recunoscuți de sistemul imunitar.