
• Semne de încurajare, pentru 2020 •
Klaus Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit Premiul Charlemagne („Carol cel Mare”), pentru anul 2020, una dintre cele mai importante distincții europene. Juriul a motivat că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din Uninea Europeană. Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a afirmat că președintele Iohannis „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană, de stat de drept”, apreciind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”. În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit, graţie eforturilor lui Iohannis, țara „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”. Ceremonia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei din Aachen.
Premiul este acordat din anul 1950, pentru servicii speciale în unificarea europeană. În trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet sau Winston Churchill. În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018, președintelui francez Emmanuel Macron.
Un român la pupitrul Orchestrei Naţionale a Franței!

Dirijorul român Cristian Măcelaru va fi succesorul francezului Emmanuel Krivine, în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021, a anunțat Ambasada României la Paris. Numirea sa la conducerea Orchestrei Naționale a Franței este considerată o mare surpriză. „Orchestra Națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută, când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane”, a declarat Michel Orier, director muzical, pentru „Radio France”. „După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și din mari lucrări”.
În vârstă de 39 de ani, Cristian Măcelaru a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În prezent, este director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, din California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. Cristian Măcelaru s-a născut în Timișoara, fiind cel mai mic dintre zece frați. La vârsta de 17 ani, s-a stabilit în SUA. În primii ani a studiat vioara. A fost cel mai tânăr prim-violonist al orchestrei Simfonice din Miami, iar apoi a început să dirijeze. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony.
Premiul Academiei Europene, pentru regizorul Bogdan Mureșanu

Filmul româno-spaniol „Cadoul de Crăciun”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, a primit „Premiul Academiei Europene de Film pentru Scurtmetraj”, pe 2019. Acțiunea filmului, în care joacă Adrian Văncică și Ioana Flora, are loc pe 20 decembrie 1989, la câteva zile după sângeroasa represiune a demonstrațiilor de la Timișoara. La începutul acestui an, filmul a câștigat și competiția de la Clermont-Ferrand, un important festival de scurtmetraje, iar anul trecut, și-a adjudecat „Premiul Zilelor Filmului Românesc”, la Festivalul Internațional de la Cluj (TIFF 2018).
România, cel mai mare exportator de viori din UE!

O altă veste bună pentru România vine tot din domeniul muzical. România este cel mai mare exportator de viori al UE pentru restul lumii, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar peste jumătate din acestea (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE.
Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România (28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018), Danemarca (24%), Germania (13%) și Marea Britanie (10%). Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării, în 13 decembrie, a Zilei mondiale a viorilor.
Izolator din lână de oaie românească, premiat la Londra

Cezar Bulacu, un inventator din Vâlcea, a obţinut recent două medalii de aur la Londra, la British Invention, cu materialul Izomin. O inovație 100% românească, cu aplicabilitate inedită pentru industria construcțiilor: Izomin este un material neconvenţional, pe bază de lâna provenită de la oile româneşti, care este întrebuinţat ca soluție inovativă, pentru izolare acustică, termică şi pentru filtrarea aerului din interior, eliminând compuşii organici volatili din încăperi, cu precădere compuşii cancerigeni. Inginerul Cezar Bulacu spune că ideea i-a venit văzând câtă lână neutilizată există în România şi, atunci, a încercat să o transforme în ceva util. În parteneriat cu trei institute de cercetare, a reuşit să pună în practică această invenţie. La Londra, la cel mai mare târg de inventică, Izominul a reuşit să obţină două medalii: aur pentru cel mai natural produs și pentru cea mai bună invenție din străinătate.