Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia cu legume de iarnă

Foto: Shutterstock – 4

• Nu e niciodată târziu să ne amintim de leacurile populare străvechi, care sunt înzestrate cu un dar fermecat: vindecă fără a face rău •

Ridichea neagră

„Istoria” ei pornește încă din Antichitate. Se știe că în Egipt, în timpul construcției piramidelor, mun­citorii egipteni consumau ridiche neagră pen­tru a-și menține sănătatea, tonusul și rezistența cor­pului. În prezent, ridichea neagră este cultivată în Europa, America de Nord, Australia și în climatul temperat al Asiei. Cel mai bun sol pentru creșterea ridichii negre este solul umed și adânc. Ridichile sunt consumate crude, uscate, fierte, coapte, pră­jite, folosite pentru prepararea supelor, salatelor, tocănițelor cu carne și a feluritelor aperitive. Pulpa și sucul de ridiche sunt remedii eficiente pentru com­baterea și prevenirea multor boli.

Rețete

Alegeți ridichi negre de di­men­siuni medii, cu „cozi” elastice și groase. Pe suprafața lor nu tre­buie să existe depuneri cenușii sau albe, mucegaiuri, putregai, fisuri și lovituri. Ridichile de bună ca­litate trebuie să fie tari. Se păs­trează într-un loc întunecos și răcoros, în frigider sau în pivniță.

Suc de ridiche neagră și ceai de mesteacăn

Se prepară în storcător suc proaspăt de ridiche nea­gră. Se beau de 2 ori pe zi, înainte de mese, câte 20 ml de suc în primele trei zile, apoi cantitatea crește pro­gresiv, până la 150 ml pe zi. În paralel, se bea ceai din frunze de mesteacăn. Se pre­pară un ceai din 2 lin­guriţe cu frunze de mestea­căn, opărite cu o cană de apă. Se lasă la infuzat până se răceşte, apoi se strecoară şi se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi.

Recomandări: tratamentul este benefic pentru dizolvarea calculilor la nivelul tractului urinar (rinichi, vezică sau pe căile urinare – uretere, uretră).

Suc de ridiche neagră și morcovi

Amestecați 50 ml suc de ridiche neagră cu 50 ml suc de morcovi și beți de două pe zi, cu o ju­mătate de oră înainte de mese.

Recomandări: insuficiență hepatică, cole­cis­tită, dischinezie biliară, litiază biliară.

Suc de ridiche neagră, morcov și țelină

Amestecați 20 ml suc de ridiche neagră cu 20 ml suc de țelină și 40 ml suc de mor­covi și beți de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

Recomandări: rinită, sinuzită și răceli.

Sirop de ridiche neagră

Tăiați o ridiche bine spălată în felii subțiri, peste care presărați za­hăr sau miere. După 24 ore, adunați siropul rezultat. Se iau 4-5 lingurițe pe zi.

Recomandări: tuse, răceală, gri­pă, bronșită, pneumonie, astm, alte boli cu inflamații ale sistemului respirator.

Salată de ridiche neagră

Preparați o salată din ri­diche neagră, curățată de coajă și dată pe răzătoarea fină, cu puțin suc de lămâie, ulei și sare. Se poate com­bina și cu morcovi sau mere rase. Consumați o porție de salată pe zi (100-150 gra­me).

Recomandări: un efect vindecător și stimulant asu­pra sistemului digestiv, sti­mulează peristaltismul in­testinal, producția de suc digestiv, vindecă micro­flora intestinală, ajută la combaterea constipației cronice, promovează eli­mi­narea toxinelor și a excesului de apă.

Sfecla roșie

Este una dintre legumele nelipsite din tradi­țiile populare de vindecare. Menționarea ei se gă­sește până și în basme, ca să nu mai vorbim de rețetele culinare. Cu un conținut de vitamine și minerale uimitor, sfecla roșie este un leac natural excepțional.

Rețete

Alegeți sfecle de mici dimensiuni, netede, fer­me, cărnoase, rotunde și fără pete. Depozitarea lor se face fără a fi spălate, puse într-o pungă de hâr­tie la frigider, de la 2 la 3 săptămâni. Nu este in­di­cat să înghețați sfecla crudă, deoarece se înmoaie.

Suc de sfeclă

Se curăță sfecla de coajă, se spală, se taie bu­căți și se stoarce în storcătorul de fructe. Se ames­tecă un sfert de pahar cu suc de sfeclă cu o jumă­tate de pahar suc de morcovi și se bea de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Recomandări: prevenirea și tratamentul can­cerului (ca adjuvant), stimularea imunității, ane­mie, osteoporoză, prevenirea tromboflebitei și aterosclerozei, tratamentul infecțiilor cronice, vindecarea rănilor și ulcerațiilor, împotriva mi­cro­litiazei urinare și biliare, a hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, pentru a crește rezistența fizică, pentru detoxifiere.

Sfeclă coaptă

Puneți la cuptor o sfeclă roșie întreagă ne­cojită, dar bine spălată. Când s-a în­muiat, o tăiați feliuțe și o preparați sub formă de salată. Adăugați suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Consumați de două ori pe zi, câte o porție de 50 – 100 grame.

Recomandări: răceală, gripă, tuber­cu­loză, anemie, pentru protecția și rege­ne­ra­rea fica­tului, în hepatită cronică, ciro­ză, steatoză hepatică, colită, pentru pre­ve­nirea trom­bo­flebitei și aterosclerozei, pentru vindecarea rănilor și ulcerațiilor.

Prazul

Deși se găsește pe tarabele din piețe pe tot par­cursul anului, prazul este considerat o legumă „de iarnă”, fiind folosit în multe preparate culinare gus­toase, dar și ca remediu popular pentru felurite boli.

Originar din Asia Cen­trală, era binecunoscut în Egip­tul antic, precum și prin­tre greci și romani. În interiorul unor piramide, s-au găsit desene și hiero­glife care indică faptul că uti­lizarea prazului era comu­nă în țara faraonilor. Se spu­ne că filosoful grec Aristotel și, de asemenea, împăratul roman Nero au folosit și ei această legumă, pentru a-și consolida vocea și a ține departe de ei bolile respiratorii. A fost cultivat pe scară largă în Evul Mediu și, ulterior, extins la restul lumii.

Rețete

Alegeți praz cu tulpină dreaptă, fără pete sau îngroșări. Dacă partea verde este îngălbenită, poate fi un semn că leguma este veche. În stare crudă și ținut la frigider, prazul rezistă maximum 10 zile, dar gătit, nu mai mult de două zile. Nu îl spălați înainte de depozitare.

Decoct de praz

Fierbeți 200 grame de praz tăiat rondele, într-un litru și jumătate apă, la foc mic, timp de 10 minute. Lă­sați să stea acoperit 30 de minute, apoi strecurați li­chi­dul. Se beau trei căni pe zi.

Recomandări: tuse, ră­cea­lă, traheită, laringită, bron­șită, nivel crescut de uree în sânge, litiază uri­na­ră, ar­trită, gută, retenție de apă.

Praz fiert

Tăiați prazul în rondele și fierbeți-l în puțină apă, la foc mic, până se înmoaie. Consumați de două ori pe zi câte o porție (100 grame) de praz fiert, înainte de mese cu 10 minute.

Recomandări: dispepsie, constipație, balonare, anemie, ateroscleroză, obezitate, nivel crescut de uree în sânge, litiază urinară, boli reumatice.

Cataplasme cu praz

Cataplasmele cu praz fiert grăbesc vindecarea, aplicate pe abcese, furuncule, înțepături de insecte, ulcerații, umflături cauzate de gută. De asemenea, în cazul cistitei sau al retenției urinare, se aplică pe partea de jos a abdomenului cataplasme calde cu praz.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian