
– Întrebări și răspunsuri în serial –
• Se vorbește așa de mult și apar atâtea noutăți pe tema alimentației, încât nu mai știi ce să crezi și ce să alegi. În pagina de față și în câteva numere de revistă, vă vom oferi cele mai bune răspunsuri date de Organizația Mondială a Sănătății, care arată (cui crede în sfaturi) drumul de ieșire din labirint •
Reguli generale
* Își mai păstrează valabilitatea regula tradițională care spune: „Să mănânci dimineața ca un împărat, la prânz ca un rege, iar seara ca un cerșetor”?
Chiar și fără masa de dimineață, noi dispunem de toată energia necesară pentru a fi activi – la fel ca strămoșii noștri, care plecau la vânătoare cu stomacul gol. Și totuși, nu se poate contesta faptul că există o legătură între intervalul orar și procesele metabolice desfășurate în organism. De aceea, specialiștii sunt de părere că ar trebui să consumăm carbohidrați în primele ore ale zilei, proteine la prânz, iar la cină o hrană ușoară, cu grăsimi sănătoase, cum sunt cele conținute în nuci sau în uleiul de măsline. Din cauza secreției scăzute de insulină, seara, după ce am golit o farfurie de cartofi prăjiți, moleculele de glucoză vor circula mai mult timp în sânge. Iar acesta este un lucru nesănătos. Prin urmare, vechea regulă pare să fie bună.
* De ce are nevoie corpul nostru de pauze alimentare?
Dacă stăm de trei ori la masă, mai luăm și gustări și ciugulim întruna câte ceva, ne aprovizionăm non-stop celulele cu nutrienți și energie. Experimentele de laborator au arătat că șoarecii cărora li se permite să mănânce când și cât poftesc formează depozite de grăsime și dezvoltă înainte de vreme așa-numitele boli ale bătrâneții, ca hipertensiunea, steatoza hepatică sau diabetul. De aceea, e nevoie de pauze: odihnite, organele reușesc să proceseze mai bine alimentele ingerate.
* Cât de lung ar trebui să fie programul lor de lucru?
Noaptea este intervalul destinat în mod natural eliminării reziduurilor. Atunci sunt descompuse, printre altele, structurile proteice dăunătoare și celulele deteriorate. Dacă vom continua să introducem alimente în tubul digestiv, acest mecanism va fi perturbat ori chiar se va bloca. Nu vom permite unor organe, ca pancreasul și ficatul, să se odihnească, și astfel le vom lua posibilitatea de a se regenera. De aceea, este sănătos să luăm mesele în limitele unei ferestre temporale stabile, de exemplu, de la opt dimineața până la ora 19. După care, să avem acea pauză totală, extrem de folositoare.
* Există o diferență între alimentația bărbatului și cea a femeii?
Bărbații mănâncă de regulă mai multe mezeluri și carne decât femeile. Ele sunt mai înclinate să-și prepare singure meniurile. La numeroase femei se observă tendința de a mânca necontrolat, sub influența stresului, în timp ce pe bărbați apetitul exagerat îi determină să înghită cantități prea mari. Fiindcă au musculatura mai puțin dezvoltată, reprezentantele sexului frumos ard un număr mai mic de calorii, comparativ cu partenerii lor, deci, se îngrașă mai ușor.
* Care este necesarul nostru zilnic de calorii?

Diferă în funcție de vârstă și gen. În general, se poate spune că femeile între 25 și 51 de ani ard cam 1900 kcal pe zi, iar bărbații de aceleași vârste, 2400 kcal. Apoi necesarul scade treptat, proporțional cu vârsta. După 65 de ani, el coboară până la 1600 kcal la femei și 2000 kcal la bărbați.
* Ar trebui să ne punem în acord alimentația cu vârsta?
Da, fiindcă un vârstnic care insistă să mănânce la fel ca la 20 de ani se va îngrășa inevitabil. Constatarea este în egală măsură valabilă pentru bărbați și femei. La acestea din urmă, riscul de a deveni supraponderale este semnificativ mai mare, din cauza intrării în menopauză și a modificărilor hormonale provocate de ea. Se pierde o parte din masa musculară, în schimb cresc depozitele adipoase. În afară de aceasta, se produce și o redistribuire a rezervelor de grăsime: dispar pernițele de pe șolduri și fese, în schimb se îngroașă stratul gras de pe abdomen, mult mai periculos pentru sănătate.
* Ce ne influențează simțul gustului? De ce avem preferințe așa de deosebite?
Când ni se pare delicios ceea ce mâncăm, evaluarea o fac papilele gustative, celulele senzoriale din interiorul nasului, dar și creierul, care se raportează la amintiri și mai ales la emoții trăite cândva. De aceea, mirodeniile care ne-au delectat în anii copilăriei și sentimentele cu care ele s-au asociat atunci dețin un rol esențial în preferințele noastre culinare. De pildă, turta dulce are un gust minunat, dacă legăm de ea amintiri tandre ale Crăciunului, însă dacă atmosfera din jurul bradului împodobit a fost încărcată de frustrări și tensiuni, aluatul dulce și parfumat își va pierde în mare parte farmecul. Totodată, și genele au un cuvânt de spus. De ele depinde, de exemplu, faptul că unii percep o substanță amară fără a-i da importanță, pe când alții trebuie să facă un efort uriaș ca s-o mestece și s-o înghită. Importantă pentru modelarea simțului nostru gustativ este perioada vieții intrauterine, căci începând din a 20-a săptămână de sarcină, fetusul poate sesiza aromele sucurilor de fructe. Și de regulă, copiilor le plac felurile de mâncare preferate de mamele lor. Așadar, părinții care nu vor să aibă un copil mofturos ar trebui să-și diversifice ei înșiși meniul. Însă și pentru micuții năzuroși există o speranță, fiindcă ne putem obișnui până la urmă cu aproape orice aliment – bineînțeles, cu condiția să vrem.
Cu adevărat sănătoase: legumele și fructele

* Auzim mereu că fructele sunt sănătoase. Se susține această afirmație în totalitate?
Încă nu știm să fi murit cineva pentru că a consumat prea multe fructe. Sigur, ele conțin fructoză, pe care specialiștii n-o consideră ca fiind deosebit de sănătoasă. Însă concentrația acestei monozaharide în pulpa fructelor nu depășește o limită acceptabilă.
* Căpșunile sunt adesea infestate cu pesticide. Mai putem îndrăzni să le mâncăm?
Autoritățile pentru protecția consumatorului au cercetat, în 2017, gradul de infestare cu pesticide a căpșunilor. În urma analizării a 740 de probe, luate din țări ale Uniunii Europene și din afara ei, s-au constatat depășiri ale valorilor admise doar în 0,1% din cazuri. Așa încât ar fi păcat să renunțați la plăcerea de a mânca aceste fructe.
* Este adevărat că afinele au un efect comparabil cu al medicamentelor hipotensoare?
O ceașcă de afine consumate zilnic pot reduce tensiunea arterială crescută. Acțiunea lor benefică pentru sănătate este atribuită faptului că au în compoziție antociani și alte substanțe din categoria polifenolilor. Autorii unui studiu realizat la „Florida State University” confirmă că s-a obținut, cu ajutorul afinelor, o scădere a tensiunii sistolice, cu 7 mmHg, și a celei diastolice cu 5 mmHg. În același timp, s-a micșorat și pulsul.
* Există și alte fructe cu valoare terapeutică?
Printre „alimentele funcționale” (cum sunt numite, mai nou, cele care conțin substanțe biologic active) se numără și merele, strugurii, bananele și grepfrutul. Ele diminuează riscul declanșării diabetului de tip 2. În schimb, pepenele galben are un efect contrar.
* Ni se spune mereu că ar trebui să mâncăm mai multe legume. De ce?
Nutriționiștii recomandă, pentru consumul zilnic, 400 grame de legume, însă puțini sunt cei ce reușesc să le urmeze sfatul. Cam jumătate dintre europeni se mulțumesc cu mai puțin de 250 grame pe zi. E regretabil, căci legumele sunt foarte sănătoase. Ele ne protejează contra hipertensiunii, a accidentului vascular cerebral și afecțiunilor coronariene. Deci, împrieteniți-vă neîntârziat cu morcovii, ardeii, roșiile, castraveții și celelalte.
* Ce legume ar fi mai bine să mâncăm?
Nu contează. Legume să fie.
* Fierte sau crude?
Preferabil crude, fiindcă prin procesul de fierbere se pot pierde vitamine importante. Pe de altă parte, organismul necesită mai multă energie pentru a prelucra legumele ingerate în stare crudă. Iar aceasta reprezintă un avantaj, dacă ne gândim la bilanțul caloric.
* Smoothie-urile sunt delicioase. Putem înlocui cu ele mărul cel de toate zilele?
Au un gust minunat, într-adevăr, însă adesea conțin mai mult zahăr la suta de grame decât chiar Coca-Cola. Cel puțin, aceasta este situația produselor vândute în supermarket-uri – deoarece, pentru a ajunge la acea consistență cremoasă, pulpa fructelor se amestecă de obicei cu un suc de fructe bogat în zahăr. Deși nu ne satură, un asemenea smoothie contabilizează tot atâtea calorii cât una dintre mesele principale ale zilei. În plus, procesarea industrială distruge multe vitamine și fibre, adică exact ceea ce face ca fructele să fie așa de sănătoase. Ca principiu general: ponderea sucului din smoothie este invers proporțională cu cantitatea de minerale și fibre alimentare. Tocmai din acest motiv, nutriționiștii nu acceptă decât ocazional un smoothie, ca substitut pentru două porții de fructe din meniul zilei respective. Oricum, mai sănătos ar fi să ni-l preparăm singuri. Atunci am avea și posibilitatea să-l combinăm cu câțiva fulgi de ovăz, care sunt suficient de sățioși.
Zahărul și înlocuitorii lui

* Este permis să consumăm zahăr?
Da, însă nu mai mult de 50 grame pe zi. Iar cantitatea amintită include zahărul rafinat pus în prăjituri, cel brun cu care ne îndulcim cafeaua, lactoza din lapte și produsele lactate, ca și fructoza din porția zilnică de fructe. Dacă vom face un calcul exact al conținutului de zahăr din hrana noastră, ne vom da seama că atingem uimitor de repede limita maximă de 50 grame. Iar pericolul reprezentat de zahăr nu rezidă în numărul de calorii – 50 grame înseamnă 200 kcal – ci în modul cum acționează el, odată ce a intrat în sânge. Pe termen lung, zahărul ne face supraponderali, poate afecta diverse organe și amenință să ne îmbolnăvească de diabet.
* De ce există o cantitate atât de mare de zahăr în alimentele noastre?
Fiindcă le îmbunătățește gustul și, în consecință, sporește probabilitatea că vom dori să le consumăm din nou. În SUA s-au luat deja anumite măsuri de combatere a dependenței de dulciuri. De exemplu, în unele state din componența federației nord-americane, băuturile cu o concentrație ridicată de zahăr sunt impozitate suplimentar.
* Zahărul creează dependență?
Este o temă care încă mai suscită controverse între specialiști. Unii susțin că zahărul ar opera modificări în structura celulară a creierului. Însă până în prezent acestea au fost identificate doar la șoareci, în cadrul experiențelor de laborator. Nu e deloc sigur că rezultatele unor astfel de teste pot fi, pur și simplu, extrapolate la oameni. Dar dacă, totuși?… Cercetările continuă și, la un moment dat, se va ajunge la o concluzie clară.
* Mierea poate fi considerată o alternativă mai bună?
Mierea constă în proporție de 80% din fructoză și glucoză. Cu 320 kcal la 100 grame, ea are o densitate calorică aproape egală cu a zahărului. Diferența o face puterea de îndulcire. Cea a mierii fiind superioară, se poate obține același efect, întrebuințând o cantitate mai mică. De asemenea, să nu uităm că în miere se găsesc urme de polen, acizi organici, principii aromatice și enzime, cărora li se atribuie proprietăți antiinflamatoare și bacteriostatice. Apoi, spre deosebire de zahăr, mierea ne oferă minerale, de exemplu potasiu și magneziu, precum și vitaminele C, B1 și B2.
* Și glucoza?
E suficient să mâncăm o bucată dintr-o tabletă de glucoză și efectul se face îndată simțit. Fiind o monozaharidă, glucoza nu are nevoie să fie descompusă pentru a trece în sânge. Transportată de fluxul sangvin, ea aprovizionează cu energie creierul și mușchii, mărind capacitatea de concentrare și forța fizică. Ce-i drept, vorbim de un „miracol”, care nu va dura mai mult de 20 de minute…
* Cât de util ar fi siropul de orez?
El conține mai multă glucoză decât zahărul, iar fructoză aproape deloc. Însă diferența este neînsemnată, deci, practic, nu contează pentru care dintre cele două variante optăm.
* Să fie ștevia soluția perfectă?

Din anul 2011, frunzele de Stevia rebaudiana au fost acceptate în țările Uniunii Europene ca materie primă pentru fabricarea unui îndulcitor natural. Populațiile de pe continentul sud-american le întrebuințează însă de veacuri. Stevioglicozidele prezente în ele au o putere de îndulcire de 200-300 de ori mai mare decât a zahărului rafinat, ceea ce înseamnă că avem nevoie doar de o cantitate foarte mică pentru îndulcirea cafelei sau a prăjiturilor. Însă produsele cu extract de stevia lasă în gură un gust amărui, care multora le displace. Și nu le este de niciun ajutor nici persoanelor care țin cură de slăbire, după cum reiese dintr-un studiu canadian.
* Înainte, îndulcitorii erau considerați sănătoși, iar acum sunt priviți cu neîncredere. De ce?
În UE sunt autorizați 11 îndulcitori, dintre care cel mai cunoscut este aspartamul. Toți promit îndulcire cu zero calorii, în sprijinul celor ce-și doresc să scape de surplusul de kilograme. Dar speranțele nu s-au confirmat. În experiențele efectuate pe animale, șoarecii au suferit atacuri teribile de foame, după ce au băut apa în care se dizolvase substanța testată. La oameni, nu s-a observat un asemenea efect, însă nici mult așteptata reducere a greutății corporale n-a avut loc. Există chiar și un studiu ce aduce o informație îngrijorătoare: viitoarele mame care au folosit masiv îndulcitorii în cele nouă luni de sarcină au avut ulterior probleme cu copiii lor, pronunțat supraponderali deja la vârsta de un an.
* Îndulcitorii favorizează apariția cancerului?
Toți îndulcitorii omologați în UE se consideră a fi lipsiți de riscuri pentru organismul uman. După ce experiențele cu animale de laborator au ridicat suspiciuni în privința aspartamului, cercetările au fost reluate, iar în final concluzia a rămas aceeași: inofensiv.