Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Slăbitul cu condimente termogenice

Foto: Shutterstock – 4

Ianuarie e luna dietelor de slăbit

• Dacă încă nu v-ați decis cu cine să vă aliați în războiul cu kilogramele sărbătorilor, poate băgați în seamă sugestia noastră, legată de condimentele termogenice •

În planul de slăbit după sărbători un loc important îl ocupă niște condimente cu totul deosebite. Ele au în comun două proprietăţi aflate acum, la vreme de iarnă, la mare preţ: ne feresc de frig, dar în acelaşi timp ne ajută să slăbim. Cum se întâmplă aceasta? Cer­cetările au arătat că ingredientele termoge­nice, consumate în mod constant, zi de zi, in­tensifică circulaţia sângelui, „încălzesc” organis­mul, activează metabolismul, cresc arderea gră­similor şi împiedică depunerea lor.

Ardeiul iute

Capsaicina, substanţa pre­zen­tă în ardeiul iute, care ne arde gura, de parcă ia foc, ajută şi la combaterea obe­zităţii. Stimu­lea­ză metabo­lis­mul cu până la 5 la sută şi creş­te arderea grăsimilor cu până la 16 la sută. Ea poate ajuta chiar și la contracararea încetinirii metabolismului, care apare de multe ori în timpul regimurilor de slăbit. Prin urmare, mâncați cât mai des ardei iute, pus în ciorbe și în salate. El este disponibil şi sub formă de tinctură sau extract, în farmacii şi plafaruri.

Scorţişoara

Face şi ea parte din condimentele „fierbinți”, şi reglează, totodată, ni­velul zahărului din sân­ge, ceea ce o face un aliat im­portant în lupta împotriva grăsimii. Două lingurițe cu scorți­șoară se opă­resc cu 500 ml apă clo­cotită, se ames­tecă și se lasă o jumătate de oră, în vasul acoperit, apoi se strecoară. Beţi din acest pre­parat o cană, la care adăugaţi o lin­guriţă cu miere, dimineaţa, cu ju­mă­tate de oră înainte de mi­cul dejun, şi o cană în cursul după amie­zii, între mese.

Ghimbirul

Are și el proprietăţi ter­mogenice şi ajută la arde­rea grăsi­milor, sti­mularea metabolismului, precum şi la scăderea apetitului. Se consumă înainte de fiecare masă o linguriţă cu ghim­bir proaspăt mă­runţit (ră­dăcina de ghimbir se spală bine şi se dă pe răzătoarea mică) sau o jumătate de linguriţă cu ghimbir uscat. Se poate consuma şi sub for­mă de ceai, care se pre­pară astfel: se taie cam 5 felii subțiri dintr-o rădăcină de ghimbir proaspăt, care se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă, se lasă pe foc mic 1-2 minute, apoi se lasă 10 minute la infuzat. Se beau 3 căni pe zi, între mese.

Muştarul

Originar din familia cruciferelor, muştarul este un condiment nelipsit din bucătărie, făcând mai digeste mâncărurile cu carne, dar este, toto­dată, prin arderile pe care le ațâță, și un ajutor de nădejde în lupta cu frigul şi kilogramele. Seminţele de muştar cresc rata me­ta­­bolismului cu 25 la sută, ceea ce înseamnă că veţi arde calorii mai eficient. Doar o linguriţă cu seminţe de muştar pe zi vă ajută să ardeţi cu până la 40 de calorii mai mult pe oră.

Piperul

Piperul negru conţine o substanţă numită piperină, care nu numai că îi dă gustul iute, dar ajută, la fel ca prietenul său, muștarul, la ar­derea grăsimilor într-un ritm mai rapid. Piperul „arde mai multe calorii decât o plim­bare pe jos, cu durata de 30 de minute”, spun, în urma un studiu, cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma. Consumaţi piper negru adău­gat la mâncăruri, dar şi sub formă de ceai.

Rețetă

Ceai de piper negru: puneţi pe foc două căni cu apă. Când apa clocoteşte, adăugaţi 2 linguriţe cu boabe de piper, lăsaţi să dea în 2-3 clocote, apoi puneţi decoctul la infuzat, 10 minute. Ceaiul se bea cât mai cald, cu înghiţituri mici.

Băuturi de evitat

Foto: Dreamstime

Alcoolul

Frigul de-afară ne face să pu­nem mâna mai des pe-un pahar cu vin sau tărie. Eroare totală, în cazul die­telor de slăbit. Alcoolul are mul­­te calorii și, în unele combi­nații, și zahăr. Atunci când bem un pahar cu alcool, organismul nostru stochează direct calorii. În plus al­coolul des­hidratează și dă metabo­lismului o lentoare de melc.

Sucurile acidulate

Sunt o altă băutură de evitat. Pline cu zahăr, odată ingerate, dospesc în stomac și ne umflă. Cola, Fanta, Red Bull și tot neamul lor, ridică, pe loc, numărul caloriilor ingerate la 600-800 de kilocalorii. Iată un tabel edificator:

Calorii raportate la 100 ml de băuturi industriale

Coca Cola = 42 kcal

Fanta = 38 kcal

Sprite = 33 kcal

Red Bull = 46 kcal

Berea blondă = 43 kcal

Suc de portocale = 43 kcal

Suc de mere = 46 kcal

Suc de struguri = 66 kcal

Suc de piersici = 74 kcal

Și să nu uităm că paharele sau sticlele în care sunt conținute nu au doar 100 de ml, ci 300-500 ml, deci, conțin între trei și cinci ori mai multe calorii. Nu mai vorbim despre zahăr, care de­pășește, în medie, de trei ori o linguriță de zahăr tos. Prăpădenie!

Atenție la mesele de la restaurant

Este dovedit de nutriționiști, că atunci când mâncăm la restaurant, avem tendința de a con­suma mult mai mul­te calorii decât în ​​timpul unei mese de acasă. Pur și simplu, pentru că ispitele sunt mult mai numeroase. Însă, odată ce aţi luat decizia să slăbiţi, axa­ţi-vă pe alimente cu puţine calorii. Mâncați cu moderație și alegeţi carne sau pește la grătar, ală­turi de legume crude sau fierte. Evitaţi sosurile. Un truc simplu şi eficient: nu plecați de acasă cu stomacul gol. Un măr vă va ajuta să mâncați mai puțin la restaurant.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian