Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un menestrel

Foto: 123RF

Suntem în februarie 2020. Prin des­chi­zătura ferestrei de la baie aud un șuierat, un fluierat și un ciripit cu­nos­cut, care se deosebește de al păsărelelor ce ier­nea­ză la noi. Mă uit spre acoperișul blocului de vizavi. Pe cablurile TV se văd trei pă­să­rele care se în­căl­zesc la soa­re. Dar ce ca­u­tă? E prea devreme pentru ele, sau primăvara e aproape?

Și îmi amintesc. Într-o dimineață de mar­­tie, acum câțiva ani, din bucătărie, am auzit, pe ne­așteptate, câteva triluri de pa­săre. Mă uit fără să deschid fereastra, să nu sperii mi­nunea cântă­toare. Pe vița-de-vie ce în­so­țește bal­conul, lângă coșul hotei vecinului de de­desubt, văd o pasăre nea­gră, cu ciocul și pi­cio­rușele gălbui-portocalii și stro­pită pe pe­naj cu picuri rotunzi de sidef, ce stră­lu­ceau în ra­zele soarelui. Un graur! Ce caută? N-a mai venit ni­ciodată în cei 20 de ani de când locuim aici. Își vede de treabă, inspectează cu ochi­șorii mici și rotunzi, jucăuși, coșul hotei ce are un capac. E ca o căsuță perfectă pentru cui­bărit. Știam acest lucru de la vrăbiuțe, ce și-au clocit ouăle și au scos pui ani de zi­le acolo. Deci, cuibul era amenajat cu paie, cu pe­ne, cu crenguțe delicate.

Se bagă în căsuță, mai aranjează câte ceva, iese și începe să ciripească, să scoată un șuierat ușor, prelungit, în cascade, triluri deosebite. Nu pot reda în cuvinte aceste sunete venite parcă din alte lumi.

Habar nu aveam că aceste păsări, care au un co­lo­rit sobru și care nu se apropie de casele oa­me­nilor, pot avea așa un repertoriu minunat, deosebit. Stăm la etajul patru, sunt blocuri. De jur împrejur, dru­mul este circulat, pădurea Tri­vale, cam la un kilo­me­tru. Totuși, el a îndrăznit să vină să ia în stă­pâ­nire cuibul vrăbiuțelor. Se străduia din răs­pu­terile gușei să impresioneze, să-și convingă „soția” ce îi răspundea de pe cornișa blocului vecin. Dar cu toate eforturile lui, ale trubadurului, femela gra­ur nu a venit mai aproape. Ritualul acesta s-a pe­trecut câ­te­va zile la rând, spre încântarea mea. Abia aș­tep­­tam dimineața, deschideam încet fereastra și stă­team ceva mai în spate, spre a nu deranja decla­rațiile de dragoste atât de încântătoare pentru auz. Eram curioasă cum se termină aceas­tă idilă. În fie­care dimineață, el venea în jurul orei 6:30, se așeza pe vița-de-vie, se uita de jur împrejur pentru sigu­ran­ță, aranja că­suța, cânta, țopăia de colo-colo, nu avea as­tâmpăr, voia s-o convingă pe draga inimii lui să-i ac­cep­te cuibul pe care i-l oferea. Nu a fost să fie. Pro­ba­bil, de unde privea ea, se observa că era mișcare în apar­­ta­mente, strada începea să fie circulată. Îi răspundea scurt, prin­tr-un fluierat, dar nu s-a apro­piat ni­cio­dată. Poate îl dojenea: „Mulțumesc pentru cui­bu­șo­rul de pa­tru alumine, e frumos, e lucitor, e con­for­tabil, dar nu are discreția necesară, siguranța de care avem nevoie, distanța față de specia oame­ni­lor, de care ne-am apropiat prea mult. Ei au tre­burile lor, noi pe ale noastre. Și vrăbiuțele sunt supărate, te ceartă de fiecare dată când ești acolo. S-au adunat mai multe și ciripesc de mama focului, să te alunge și să-și ia în stăpânire cuibul lor”.

Acest lucru s-a și întâmplat. Graurul n-a mai venit, a plecat poate spre pădurea din apro­piere, mult mai potrivită pentru ei. Vrăbiuțele și-au văzut de treabă, au scos iarăși pui. Apoi a venit toamna. Prin noiembrie, iarăși am auzit șuieratul ce mi se întipărise în minte, din primăvară.

Pentru că au mai rămas struguri neculeși la cele patru balcoane îmbrăcate în vița-de-vie, sădită și îngrijită de un vecin inimos, domnul Nistor, un stol întreg de grauri a venit și a ciu­gulit boabele ne­gre, atât de dulci și de folo­si­toare, pentru a le da ener­gia de care au nevoie ca să călătorească spre țările calde. De plecat pleacă ultimii, când deja es­te frig, când bruma e groasă și celelalte păsări că­lă­toare au plecat. Aștept în fiecare an să se repete mi­nunea din acea primăvară. Poate anul acesta…

ION E. – Pitești

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian