
Primăvara, oamenii care mănâncă multe preparate din carne, dulciuri și aluaturi, feluri de mâncare făcute la microunde, se simt vlăguiți și fără poftă de viață. Otrăvurile din alimente pot duce și la oscilații ale stării de sănătate: greață, amețeli, boli de stomac și depresii. Și alcoolul se potrivește rău cu primăvara. Capul devine fierbinte și greu, puterea de concentrare scade, apar tulburări de metabolism, luare în greutate, stări de nervozitate și rău la ficat.
Rețetele următoare vă sunt de folos.
Ceaiul celor 1000 de virtuți
Ingrediente: 50 g coji de mandarine cu partea albă dinăuntru, 1 linguriță ceai verde, o rămurică de mentă verde proaspătă, sau un plic de ceai de mentă uscată.
Efect: curăță organismul de „zațul” depus în el.
Mod de preparare: cojile de mandarine se fierb de 4 ori (se dau în clocot, se trag de pe foc, apoi se pun iar să fiarbă, 2-3 clocote etc.). Se ia vasul de pe foc, se pune menta și ceaiul verde și se lasă la infuzat 2 minute. Se strecoară.
Mod de administrare: se bea imediat, pe stomacul gol, apoi ne culcăm, 30 de minute, cu o sticlă cu apă caldă pusă pe abdomen.
Vânt de primăvară purificator
Ingrediente: 20 g coji de mandarine uscate cu pielița albă pe dinăuntru, 1 lingură ceai roșu (Pu-Erh, se găsește la raioanele de ceaiuri).
Efecte: ajută la eliminarea otrăvurilor din corp. Are și acțiune relaxantă, care vă ajută să apelați la o alimentație mai ușoară, cu multe verdețuri de primăvară.
Mod de preparare: cojile de mandarine uscate se fierb de patru ori, într-un litru de apă. Înaintea ultimei fierberi, se adaugă ceaiul roșu și se mai lasă lichidul să clocotească de trei ori. Se lasă vasul acoperit 5 minute, se strecoară și se pune într-un termos.
Mod de administrare: se bea ceaiul cu înghițituri mici, de-a lungul unei zile. Cura durează patru săptămâni.
Pulbere de ciuperci pleurotus
Ingrediente: pentru o cură de 20 de zile, aveți nevoie de 1 kg de ciuperci.
Efecte: scade nivelul colesterolului și curăță sângele ca un detergent.
Mod de preparare: se taie ciupercile în fâșii subțiri și se răsfiră pe o coală de hârtie. Se pun la uscat într-un loc bine aerisit. Durează mai multe zile.
* Când sunt bine uscate, se pisează într-un mojar de lemn și se pun în recipiente de sticlă care se țin la întuneric, în loc uscat.
Mod de administrare: se adaugă zilnic o lingură de pulbere de ciuperci în mâncare sau se ia cu un pahar de apă fierbinte.
Notă: ciupercile se pot usca și în cuptor, la 50 de grade, timp în care ușa cuptorului se deschide de mai multe ori. Ciupercile uscate trebuie să fie crocante.
Mâncare pentru întărirea ficatului
Ingrediente: ciuperci pleurotus, suc de lămâie, untdelemn de măsline, usturoi, sare, piper.
Efect: întărește ficatul.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 240°. Spălate și zvântate înainte, ciupercile se bagă înăuntru, pe o tavă neunsă, vreme de 7 minute. Se scot afară și se prepară cu un sos format din sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul ras, sare și piper.
Ceai de ghimbir și nuci, pentru ulcerele de primăvară
Ingrediente: 20 g ghimbir proaspăt, miezul de la două nuci.
Efecte: ajută la greață și arsurile de stomac, care pot apărea imediat după masă, soldate uneori și cu diaree.
Mod de preparare: se curăță ghimbirul de coajă, apoi se toacă mărunt, la fel ca și nucile. Se pun la fiert 5 minute în 300 ml apă. Se strecoară și se bea fierbinte.
Mod de administrare: se bea de mai multe ori pe zi, până ce deranjamentele stomacale dispar.
Sirop cald contra durerilor de stomac
Ingrediente: 250 g ghimbir proaspăt, 250 g zahăr brun.
Efecte: Dacă aveți senzația permanentă de apăsare, de parcă ați avea un bolovan rece în stomac, siropul pe care vi-l prezentăm potolește durerile și încălzește stomacul.
Mod de preparare: se curăță ghimbirul de coajă, se taie feliuțe și se pune în aparatul de stors fructele.
Vă puteți mulțumi și doar să-l radeți pe răzătoarea mică. Încălziți sucul sau răzătura completată cu 2 linguri cu apă, fără să le fierbeți. Puneți în ele zahăr treptat, astfel încât să se dizolve total. Țineți siropul în frigider.
Mod de administrare: amestecați o optime din sirop cu 1 cană de apă fierbinte. Beți vreme de 4 zile, dimineața și seara, după masă.