Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu nuci și semințe

Foto: Shutterstock – 4

Crocante și gustoase, incluse în dieta noastră de zi cu zi, nucile și semințele sunt adevărate medicamente naturale. Cu o condiție: să fie crude, neprăjite, nesărate, ne­prelucrate în vreun fel, fără conservanți, colo­ranți sau alte adaosuri. Prin prăjire, ele își schim­bă com­poziția nutrițională și chiar elibe­rează substanțe toxice.

Alegeți nucile și semințele ecologice, pentru a evita orice urmă de pesticide sau alte reziduuri chimice. Să nu fie mai vechi de un an. Păstrați-le într-un loc uscat și întunecos, în recipiente din sticlă sau ceramică. Nucile și semințele râncezesc foarte uşor, mai ales când sunt decojite. Miezul este mai sensibil la râncezire, de aceea este reco­madat să le decojiți chiar înainte de a le consuma.

Nucile

Pentru prevenirea colesterolului crescut, a hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor cardiovasculare

* Consumați 5-6 nuci în fiecare zi.

* Consumați câte o linguriță ulei de nuci de două ori pe zi, cu o jumătate oră înainte de mese.

Acizii grași poline­sa­tu­rați prezenți în nuci în pro­porție mare păstrează coles­terolul și tensiunea arterială la valori normale, elasticitatea venelor și arterelor, și astfel prote­jează organismul de boli cardiovasculare.

Împotriva cancerului colorectal

* Consumați 6 -7 nuci în fiecare zi.

Câteva nuci consumate în fiecare zi pot ajuta la prevenirea și încetinirea evoluției cancerului de colon. Un studiu recent a descoperit că nucile reduc inflamația și alimentarea cu sânge a tu­morii canceroase, ceea ce favorizează înceti­ni­rea creșterii ei. Consumatorii de nuci au un risc mai scăzut de cancer colorectal.

Hrană pentru creier și energizare

Rețetă:

* Consumați zi de zi o salată preparată din 5-6 nuci mărunțite, un măr tăiat felii, o linguriță de miere.

Nucile sunt un bun remediu pentru protejarea și îmbunătăţirea memoriei, atenției, concentrării, pentru a preveni și a ameliora bolile psihice și durerile de cap. Consumatorii de nuci au risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de boala Alzheimer sau alt tip de demență.

Nucile se recomandă în perioadele de con­valescenţă, anemie, previne și oprește din evo­luție osteoporoza.

Pentru hipotiroidie

Rețetă:

* Luați 40 de nuci verzi (cu miezul format), curățați-le de coajă, apoi tăiați-le în patru. (Dacă nu găsiți nuci verzi, luați nuci normale, înde­părtați coaja și tăiați-le în bucăți mici). Puneți-le într-un recipient de sticlă și turnați miere peste ele, până le acoperă. Este important ca mierea să fie naturală și să nu conțină zahăr sau alte adao­suri. Lăsați amestecul să macereze timp de o săptămână. Se iau două linguri, dimineața.

Semințele de dovleac

Foto: 123RF – 2

Pentru eliminarea paraziților intestinali

Rețetă:

* Luați o jumătate de cană cu semințe de dovleac și treceți-le printr-o râșniță de cafea. Amestecați-le cu 250 ml de apă și o linguriță cu miere și beți această băutură dimineața, pe sto­macul gol. Se administrează 6 zile la rând. În ultima zi, după două ore, se ia și o linguriță de ulei de ricin, în amestec cu puțin suc de porto­cale sau lămâie. Tratamentul se face o dată pe lună.

Împotriva inflamației intestinelor și vezicii urinare

Rețetă:

* Luați două linguri cu semințe de dovleac decojite pe care le zdrobiți. Puneți-le într-o cană cu apă care fierbe, și lăsați-le două minute. Puneți vasul la răcit o jumătate de oră, apoi stre­curați. Se beau trei căni pe zi.

Împotriva creșterii în volum a prostatei

Rețetă:

* Consumați în fiecare zi câte 100-150 grame de semințe de dovleac. Pot fi mâncate ca atare sau adăugate la salate, sandvișuri, iaurt, mâncăruri.

Studiile au arătat că semințele de dovleac consumate pe termen lung previn și vindecă adenomul de pros­tată, o tumoră noncanceroasă.

Migdalele

Gastrită, ulcer gastroduodenal

Rețetă:

* Măcinați două linguri cu mig­dale uscate, cu râșnița de cafea, până se transformă într-o pulbere. Amestecați pulberea cu o jumătate de ceașcă de lapte și beți de două ori pe zi, între mese.

Studiile au arătat că migdalele formează o peli­culă care protejează mucoasele și neutra­li­zează aciditatea excesivă din stomac. De aceea, arsurile și durerile se diminuează și dispar.

Împotriva colitei de fermentație

* Consumați câte 5-6 migdale, cu 15 minute îna­inte de fiecare masă.

Migdalele au acțiune an­tiseptică intestinală importantă, de aceea sunt recomandate în tratamentul colitei de fermentație, alături de regimul alimentar in­dicat.

Semințele de floarea-soarelui

Imunitate crescută și protecție cardiovasculară

* Consumați zilnic 50-100 grame semințe de floa­rea-soarelui. Presă­ra­ți-le în salate, iaurt, musli, sau mân­cați-le între mese, ca gustare.

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în acizi grași polinesaturați, care protejează împo­triva bolilor cardiovasculare. De asemenea, con­țin fitosteroli, care ajută la lupta împotriva coles­terolului rău. Sunt bogate în vitamina E, care protejează celulele de radicalii liberi și împreună cu zincul consolidează sistemul imunitar.

* Semințele de floarea-soarelui au un rol benefic și în tulburările de dispoziție, cu efect sedativ și antidepresiv. Ajută la ameliorarea stă­rilor de stres și de anxietate.

Atenție: Persoanele care au predispoziție către urolitiază să evite consumul de semințe de floarea-soarelui.

Semințele de susan

Remediu pentru constipație

Rețetă:

* Puneți o lingură cu semințe de susan într-o râșniță de cafea, apoi măcinați până se transformă în pulbere. Presărați această pulbere pe cereale, salate sau în iaurt, de exemplu. Consu­mați până la patru linguri pe zi.

Semințele de susan au darul de a restabili ordinea în tractul digestiv, în special în intestine, cărora le sporește motilitatea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian