Crocante și gustoase, incluse în dieta noastră de zi cu zi, nucile și semințele sunt adevărate medicamente naturale. Cu o condiție: să fie crude, neprăjite, nesărate, neprelucrate în vreun fel, fără conservanți, coloranți sau alte adaosuri. Prin prăjire, ele își schimbă compoziția nutrițională și chiar eliberează substanțe toxice.
Alegeți nucile și semințele ecologice, pentru a evita orice urmă de pesticide sau alte reziduuri chimice. Să nu fie mai vechi de un an. Păstrați-le într-un loc uscat și întunecos, în recipiente din sticlă sau ceramică. Nucile și semințele râncezesc foarte uşor, mai ales când sunt decojite. Miezul este mai sensibil la râncezire, de aceea este recomadat să le decojiți chiar înainte de a le consuma.
Nucile
Pentru prevenirea colesterolului crescut, a hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor cardiovasculare
* Consumați 5-6 nuci în fiecare zi.
* Consumați câte o linguriță ulei de nuci de două ori pe zi, cu o jumătate oră înainte de mese.
Acizii grași polinesaturați prezenți în nuci în proporție mare păstrează colesterolul și tensiunea arterială la valori normale, elasticitatea venelor și arterelor, și astfel protejează organismul de boli cardiovasculare.
Împotriva cancerului colorectal
* Consumați 6 -7 nuci în fiecare zi.
Câteva nuci consumate în fiecare zi pot ajuta la prevenirea și încetinirea evoluției cancerului de colon. Un studiu recent a descoperit că nucile reduc inflamația și alimentarea cu sânge a tumorii canceroase, ceea ce favorizează încetinirea creșterii ei. Consumatorii de nuci au un risc mai scăzut de cancer colorectal.
Hrană pentru creier și energizare
Rețetă:
* Consumați zi de zi o salată preparată din 5-6 nuci mărunțite, un măr tăiat felii, o linguriță de miere.
Nucile sunt un bun remediu pentru protejarea și îmbunătăţirea memoriei, atenției, concentrării, pentru a preveni și a ameliora bolile psihice și durerile de cap. Consumatorii de nuci au risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de boala Alzheimer sau alt tip de demență.
Nucile se recomandă în perioadele de convalescenţă, anemie, previne și oprește din evoluție osteoporoza.
Pentru hipotiroidie
Rețetă:
* Luați 40 de nuci verzi (cu miezul format), curățați-le de coajă, apoi tăiați-le în patru. (Dacă nu găsiți nuci verzi, luați nuci normale, îndepărtați coaja și tăiați-le în bucăți mici). Puneți-le într-un recipient de sticlă și turnați miere peste ele, până le acoperă. Este important ca mierea să fie naturală și să nu conțină zahăr sau alte adaosuri. Lăsați amestecul să macereze timp de o săptămână. Se iau două linguri, dimineața.
Semințele de dovleac
Pentru eliminarea paraziților intestinali
Rețetă:
* Luați o jumătate de cană cu semințe de dovleac și treceți-le printr-o râșniță de cafea. Amestecați-le cu 250 ml de apă și o linguriță cu miere și beți această băutură dimineața, pe stomacul gol. Se administrează 6 zile la rând. În ultima zi, după două ore, se ia și o linguriță de ulei de ricin, în amestec cu puțin suc de portocale sau lămâie. Tratamentul se face o dată pe lună.
Împotriva inflamației intestinelor și vezicii urinare
Rețetă:
* Luați două linguri cu semințe de dovleac decojite pe care le zdrobiți. Puneți-le într-o cană cu apă care fierbe, și lăsați-le două minute. Puneți vasul la răcit o jumătate de oră, apoi strecurați. Se beau trei căni pe zi.
Împotriva creșterii în volum a prostatei
Rețetă:
* Consumați în fiecare zi câte 100-150 grame de semințe de dovleac. Pot fi mâncate ca atare sau adăugate la salate, sandvișuri, iaurt, mâncăruri.
Studiile au arătat că semințele de dovleac consumate pe termen lung previn și vindecă adenomul de prostată, o tumoră noncanceroasă.
Migdalele
Gastrită, ulcer gastroduodenal
Rețetă:
* Măcinați două linguri cu migdale uscate, cu râșnița de cafea, până se transformă într-o pulbere. Amestecați pulberea cu o jumătate de ceașcă de lapte și beți de două ori pe zi, între mese.
Studiile au arătat că migdalele formează o peliculă care protejează mucoasele și neutralizează aciditatea excesivă din stomac. De aceea, arsurile și durerile se diminuează și dispar.
Împotriva colitei de fermentație
* Consumați câte 5-6 migdale, cu 15 minute înainte de fiecare masă.
Migdalele au acțiune antiseptică intestinală importantă, de aceea sunt recomandate în tratamentul colitei de fermentație, alături de regimul alimentar indicat.
Semințele de floarea-soarelui
Imunitate crescută și protecție cardiovasculară
* Consumați zilnic 50-100 grame semințe de floarea-soarelui. Presărați-le în salate, iaurt, musli, sau mâncați-le între mese, ca gustare.
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în acizi grași polinesaturați, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, conțin fitosteroli, care ajută la lupta împotriva colesterolului rău. Sunt bogate în vitamina E, care protejează celulele de radicalii liberi și împreună cu zincul consolidează sistemul imunitar.
* Semințele de floarea-soarelui au un rol benefic și în tulburările de dispoziție, cu efect sedativ și antidepresiv. Ajută la ameliorarea stărilor de stres și de anxietate.
Atenție: Persoanele care au predispoziție către urolitiază să evite consumul de semințe de floarea-soarelui.
Semințele de susan
Remediu pentru constipație
Rețetă:
* Puneți o lingură cu semințe de susan într-o râșniță de cafea, apoi măcinați până se transformă în pulbere. Presărați această pulbere pe cereale, salate sau în iaurt, de exemplu. Consumați până la patru linguri pe zi.
Semințele de susan au darul de a restabili ordinea în tractul digestiv, în special în intestine, cărora le sporește motilitatea.