
• În loc de medicamente, alimente •
Răgușeală și dureri în gât
* Terci cu lapte contra răgușelii – Încălziți un sfert de litru de lapte și fierbeți în el două chifle, până când se transformă într-un terci gros. Întindeți acest terci pe piept și pe gât și lăsați-l să acționeze cam douăzeci de minute.
* Ulei de măsline – Îmbibați o batistă în ulei de măsline și țineți-o toată noaptea legată în zona laringelui.
* Arbore de ceai – Când sunteți răgușiți, faceți gargară cu un sfert de litru de apă călduță, în care ați pus 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai.
* Tinctură de propolis – Amestecați 20 de picături de tinctură de propolis în apă călduță și faceți gargară. Vă ajută și dacă beți puțin din ea.
* Coacăze negre contra durerilor în gât – Combinați patru linguri cu suc de coacăze negre, o lingură cu miere și două linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Beți acest sirop o dată pe zi, cu înghițituri mici.
* Piper contra durerilor în gât – Amestecați patru lingurițe cu apă, patru cu oțet de mere, patru cu miere și jumătate de linguriță cu piper Cayenne. Luați de două ori pe zi câte o linguriță și țineți-o în gură, până se absoarbe. Are efect antiviral și antibacterian.
* Cataplasmă cu brânză de vaci – Întindeți pe un șervet brânza de vaci într-un strat de grosimea unui deget și înfășurați-l în jurul gâtului. Legați deasupra un fular de lână și lăsați cataplasma să acționeze trei ore. Principiile active conținute în brânza de vaci extrag toxinele din piele și activează irigația sangvină la nivelul faringelui.
Gât inflamat

* Bucăți de lămâie – Se taie o lămâie în bucăți mici. Se suge fiecare bucată timp de 10 minute, apoi se înghite.
* Frunze de varză albă – Se pun frunzele de varză ușor zdrobite pe gât și se înfășoară în jurul lor un fular de lână. Se înlocuiesc cu unele proaspete, după două ore.
* Amestec cu sare – Jumătate de linguriță cu sare, jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu alimentar, patru picături de iod se dizolvă într-o cană cu apă fiartă. Clătiți gâtul de câteva ori pe zi.
* Suc de sfeclă – O cană cu suc de sfeclă, o linguriță cu oțet de mere sau oțet de vin. Se amestecă ingredientele și se clătește gâtul de 8-10 ori pe zi.
* Fiertură de ceapă – Trei lingurițe cu foi de ceapă din interior, rupte în bucăți, se pun în 500 ml apă. Se fierb, apoi se lasă să se răcească. Se clătește gâtul de 5-6 ori pe zi.
* Miere cu apă – O linguriță cu miere se dizolvă într-o cană cu apă. Se face gargară de 8-10 ori pe zi.
* Suc stors din două cepe – Se consumă câte o linguriță, de patru ori pe zi.
* Un măr și o ceapă – Se curăță de coajă, se mărunțesc și se amestecă. Se consumă câte două lingurițe, de trei ori pe zi.
* Sfeclă roșie cu oțet – Se rade o sfeclă roșie, se adaugă o linguriță cu oțet, se lasă să stea câteva ore și se strecoară lichidul într-un vas de sticlă. Se consumă câte 1-2 lingurițe pentru clătirea gâtului, după care se înghite.
* Lapte cu smochine – 4-5 smochine uscate. Se toarnă 150 ml lapte într-o oală, se adaugă 4-5 smochine uscate și se fierb timp de 5-7 minute. Se bea cu înghițituri mici (și se mănâncă smochinele) înainte de culcare. Se repetă câteva zile.
Guturai
* Aburi de oțet – Turnați într-o cratiță 250 ml oțet de mere și 125 ml apă. Încălziți acest amestec și inspirați timp de 15 minute aburii care se ridică din vas.
* Ulei de eucalipt – Uleiul de eucalipt și cel de arbore de ceai calmează și dezinfectează mucoasa nazală. Puneți 20 de picături pe o batistă (de pânză) și mirosiți-o din când în când.
* Suc de soc – Amestecați 125 ml suc de soc cu aceeași cantitate de apă fierbinte. Adăugați o linguriță cu miere și două cuișoare, încălziți totul până ce lichidul se înfierbântă, apoi beți cu înghițituri mici.
* Fenicul și mărar – Amestecați 20 grame de fenicul și 80 grame de mărar uscat. Luați o lingură din acest amestec, presărați-o pe o tavă de copt și încălziți-o rapid în cuptor la 250°C. După aceea luați tava afară, aplecați-vă deasupra ei și inspirați aroma mirodeniilor.
* Semințe de in contra sinuzitei – Fierbeți 500 grame de semințe de in în puțină apă. Veți obține un terci fierbinte, cu care trebuie să umpleți un săculeț confecționat din pânză de in. Așezați săculețul timp de 5 minute pe locurile dureroase. Repetați procedura de mai multe ori în cursul zilei.
Tuse

* Cătină cu miere – Boabele de cătină se fierb înăbușit pe foc potrivit, amestecând mereu până se înmoaie, după care le veți pasa printr-o sită. Peste pulpa păstoasă a fructelor de cătină puneți o cantitate egală de miere și amestecați bine. De câteva ori pe zi, se ia câte o linguriță din pasta dulce și nu se înghite imediat, ci se ține cât mai mult în gură. Calmează tusea și oferă protecție împotriva răcelii.
* Sirop de ceapă – Curățați o ceapă, tăiați-o mărunt și amestecați-o cu cinci linguri cu miere. Turnați peste ea 125 ml apă, fierbeți-o câteva minute și apoi lăsați-o deoparte pentru trei ore. După aceea stoarceți-o într-un șervet. Din acest sirop se iau cinci lingurițe pe zi.
* Ulei de măsline și de lavandă – Dacă tușiți, îmbibați un șervet în ulei de măsline, așezați-l pe piept și lăsați-l să acționeze peste noapte. Și fricționarea pieptului cu câteva picături de ulei de lavandă are un efect calmant asupra bronhiilor.
* Soc și cimbru pentru dezinflamarea bronhiilor – Beți suc de soc, zilnic, câte un sfert de litru, până când vi se liniștesc bronhiile iritate. Un remediu foarte eficient împotriva tusei este și ceaiul de cimbru: o linguriță de plantă, infuzată 10 minute cu o cană cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.