Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri rapide pentru răceli

Foto: Shutterstock – 3

• În loc de medicamente, alimente •

Răgușeală și dureri în gât

* Terci cu lapte contra răgușelii – Încălziți un sfert de litru de lapte și fierbeți în el două chifle, până când se transformă în­tr-un terci gros. Întindeți a­cest terci pe piept și pe gât și lăsați-l să acționeze cam douăzeci de minute.

* Ulei de măsline – Îmbibați o batistă în ulei de măsline și țineți-o toată noaptea legată în zona larin­gelui.

* Arbore de ceai – Când sunteți răgușiți, faceți gar­gară cu un sfert de litru de apă călduță, în care ați pus 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai.

* Tinctură de propolis – Amestecați 20 de pică­turi de tinctură de propolis în apă călduță și faceți gargară. Vă ajută și dacă beți puțin din ea.

* Coacăze negre contra durerilor în gât – Com­binați patru linguri cu suc de coacăze negre, o lingu­ră cu miere și două linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Beți acest sirop o dată pe zi, cu în­ghițituri mici.

* Piper contra durerilor în gât – Amestecați patru lingurițe cu apă, patru cu oțet de mere, patru cu miere și jumătate de linguriță cu piper Cayenne. Luați de două ori pe zi câte o linguriță și țineți-o în gură, până se absoarbe. Are efect antiviral și anti­bac­terian.

* Cataplasmă cu brânză de vaci – În­tindeți pe un șervet brânza de vaci într-un strat de grosimea unui deget și înfășu­rați-l în jurul gâtului. Legați dea­supra un fular de lână și lăsați cataplasma să acțio­neze trei ore. Principiile active con­ținute în brânza de vaci extrag toxinele din piele și activează irigația sangvină la nivelul faringelui.

Gât inflamat

* Bucăți de lămâie – Se taie o lămâie în bucăți mici. Se suge fiecare bucată timp de 10 mi­nute, apoi se înghite.

* Frunze de varză albă – Se pun frunzele de varză ușor zdrobite pe gât și se înfășoară în jurul lor un fular de lână. Se înlocuiesc cu unele proaspete, după două ore.

* Amestec cu sare – Jumătate de linguriță cu sare, jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu ali­mentar, patru picături de iod se dizolvă într-o cană cu apă fiartă. Clătiți gâtul de câteva ori pe zi.

* Suc de sfeclă – O cană cu suc de sfeclă, o lin­guriță cu oțet de mere sau oțet de vin. Se amestecă ingredientele și se clătește gâtul de 8-10 ori pe zi.

* Fiertură de ceapă – Trei lingurițe cu foi de ceapă din interior, rupte în bucăți, se pun în 500 ml apă. Se fierb, apoi se lasă să se răcească. Se clătește gâtul de 5-6 ori pe zi.

* Miere cu apă – O linguriță cu miere se dizolvă într-o cană cu apă. Se face gargară de 8-10 ori pe zi.

* Suc stors din două cepe – Se consumă câte o linguriță, de patru ori pe zi.

* Un măr și o ceapă – Se curăță de coajă, se mărunțesc și se amestecă. Se consumă câte două lingurițe, de trei ori pe zi.

* Sfeclă roșie cu oțet – Se rade o sfeclă roșie, se adaugă o linguriță cu oțet, se lasă să stea câteva ore și se strecoară lichidul într-un vas de sticlă. Se con­sumă câte 1-2 lingurițe pentru clătirea gâtului, după care se înghite.

* Lapte cu smochine – 4-5 smochine uscate. Se toarnă 150 ml lapte într-o oală, se adaugă 4-5 smo­chine uscate și se fierb timp de 5-7 minute. Se bea cu înghițituri mici (și se mănâncă smochinele) îna­inte de culcare. Se repetă câteva zile.

Guturai

* Aburi de oțet – Turnați într-o cratiță 250 ml oțet de mere și 125 ml apă. Încălziți acest amestec și inspirați timp de 15 minute aburii care se ridică din vas.

* Ulei de eucalipt – Uleiul de eucalipt și cel de arbore de ceai calmează și dezinfectează mucoasa nazală. Puneți 20 de picături pe o batistă (de pânză) și mirosiți-o din când în când.

* Suc de soc – Amestecați 125 ml suc de soc cu aceeași cantitate de apă fierbinte. Adăugați o lingu­riță cu miere și două cuișoare, încălziți totul până ce lichidul se înfierbântă, apoi beți cu înghi­țituri mici.

* Fenicul și mărar – Amestecați 20 grame de fenicul și 80 grame de mărar uscat. Luați o lingură din acest amestec, presărați-o pe o tavă de copt și încălziți-o rapid în cuptor la 250°C. După aceea luați tava afară, aplecați-vă deasupra ei și inspirați aroma mirodeniilor.

* Semințe de in contra sinuzitei – Fierbeți 500 grame de semințe de in în puțină apă. Veți obține un terci fierbinte, cu care tre­buie să umpleți un săculeț confecționat din pânză de in. Așezați săculețul timp de 5 minute pe locurile dureroase. Re­petați proce­dura de mai multe ori în cursul zilei.

Tuse

* Cătină cu miere – Boabele de cătină se fierb înă­bușit pe foc potrivit, ameste­când mereu până se înmoaie, după care le veți pasa printr-o sită. Peste pulpa păstoasă a fructelor de cătină puneți o canti­tate egală de miere și amestecați bine. De câteva ori pe zi, se ia câte o linguriță din pasta dulce și nu se înghite imediat, ci se ține cât mai mult în gură. Calmează tusea și oferă protecție împotriva răcelii.

* Sirop de ceapă – Curățați o ceapă, tăiați-o mă­runt și amestecați-o cu cinci linguri cu miere. Tur­nați peste ea 125 ml apă, fierbeți-o câteva minute și apoi lăsați-o deoparte pentru trei ore. După aceea stoar­ceți-o într-un șervet. Din acest sirop se iau cinci lingurițe pe zi.

* Ulei de măsline și de lavandă – Dacă tușiți, îm­bibați un șervet în ulei de măsline, așezați-l pe piept și lăsați-l să acționeze peste noapte. Și fricțio­narea pieptului cu câteva picături de ulei de lavandă are un efect calmant asupra bronhiilor.

* Soc și cimbru pentru dezinflamarea bron­hiilor – Beți suc de soc, zilnic, câte un sfert de litru, până când vi se liniștesc bron­hiile iritate. Un re­me­diu foarte eficient îm­po­triva tusei este și cea­iul de cimbru: o lin­guriță de plantă, in­fuzată 10 minute cu o cană cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian