Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. CONSTANTIN STAN: „În lumea reală, viața începe abia la 50 de ani”

Timpul trece peste noi toți. Și totuși, psihologii și cercetătorii sunt de acord: după ce presiunea de a face carieră se domolește, iar copiii își iau zborul, avem șanse să trăim a doua tinerețe. Cum ne îngrijim și cum dăm sens vârstei a doua, ca să ne putem bucura de ea din plin? L-am iscodit cu întrebări pe cel mai apreciat chirurg estetician din România, întemeietorul „Clinicii de Terapii Integrative CronosMed” și deținătorul a nenumărate brevete pentru tratamentele și dispozitivele anti-aging pe care le-a creat.

„Dacă nu-ți trăiești tu viața, te trăiește ea pe tine”

– Tinerețe la vârsta a doua: mit sau realitate? Domnule doctor, e posibil să mai rămânem tineri și după 50 de ani?

– Dacă vrei să îmbătrânești tânăr, trebuie să înveți să rămâi tânăr, de când ești cu adevărat tânăr. Asta înseamnă – nu doar să prețuiești fiecare clipă care ți se dă, ci și să o trăiești cu moderație, fără excese, rămânând stăpân pe propria viață. Dacă nu-ți trăiești tu viața, te trăiește ea pe tine. Poate părea absurd și anacronic ce spun acum, dar telefonul, televizorul și social media ne fură viața. E o presiune fantastică de a fi prezent și activ în fiecare clipă și acolo, în lumea virtuală. Cu cât suntem mai prezenți acolo, cu atât ne ratăm mai mult viața reală, aici. Ajungem să nu mai trăim cu cei din jur, ci cu o lume întreagă, lipsită de prezență reală.

– Care în plus ne bombardează cu tinerețea perfectă a starurilor internaționale, care arată la orice vârstă ca scoase din cutie.

– Sunt exemple de tinerețe editată, în spatele cărora se ascund diverse interese comerciale. Dacă ne uităm un pic la statistici, explozia operațiilor estetice a apărut odată cu explozia rețelelor sociale. Dacă intri în caruselul ăsta periculos, ocaziile să te compari cu alții vor fi nenumărate și niciodată nu vei ajunge să fii mulțumit de tine. Secretul e să-ți păstrezi controlul asupra propriei vieți. În lumea reală, în care se prețuiesc și mintea, și ceea ce se ascunde după aspectul fizic, viața începe abia la 50 de ani. Nu întâmplător magnatul Jack Ma spunea că ai dreptul ca până la 45-50 de ani să faci ce vrei, că abia apoi începe viața adevărată.

„Relațiile toxice sunt cele care trimit către chirurgul estetician 50% din femei”

– Să păstrezi controlul înseamnă, în primul rând, să păstrezi echilibrul emoțional. Dvs. cum reușiți, cu meseria pe care o aveți, care nu e tocmai ușoară?

– Filtrând în permanență tot ce mi se întâmplă și păstrând aproape doar acele lucruri care funcționează pentru mine: familia, pe Andreea (Berecleanu – n.r.), soția mea, și copiii, cei câțiva prieteni, pasiunea pentru meseria pe care o fac. Mi-am creat o igienă de viață, un obicei prin care scot din viața mea orice balast, și fizic, și emoțional. Nu las emoțiile să mă copleșească. Este uluitor cât de mulți oameni trăiesc în relații nesănătoase, cât de mulți oameni trag după ei comportamente emoționale care îi îmbătrânesc înainte de vreme. Relațiile toxice sunt cele care trimit către chirurgul estetician 50% din femei. Stau de vorbă cu ele și descopăr uluit că, în spatele deciziei lor de a se opera, nu e dorința proprie de a arăta mai bine, ci un soț gata de plecare, o criză de cuplu, un sentiment de gelozie.

– Domnule doctor, sunteți unul dintre puținii oameni care nu-și arată pe chip vârsta din buletin. Ce ați făcut dvs. ca să vă păstrați tinerețea?

– Cred că am prețuit și respectat bagajul genetic pe care mi l-au lăsat moștenire părinții. Am avut mereu o viață liniștită. Nu am fumat niciodată. Nu am băut alcool decât întâmplător. Nu mă pot lăuda că am făcut prea mult sport, pentru că viața mea se desfășoară între cabinetul de consultații și blocul operator, dar mi-am pus mereu mintea la contribuție. Mi-a plăcut să explorez și mi-am păstrat mereu acel excitement, acea dorință de a cunoaște lucruri noi, acea energie vie care ne hrănește și corpul fizic. Sportul minții și al sufletului e de o mie de ori mai important.

– Și totuși, dezvăluiți-le și cititorilor noștri cum trăiți. Ce obiceiuri sănătoase aveți?

– Aproape toate lucrurile pe care le pun la dispoziția pacienților clinicii le experimentez înainte de toate pe mine. Totul începe de la apa pe care o beau. De cele mai multe ori, cumpăr apă alcalină. Mai mult decât atât, îmi fac de mai multe ori pe zi apă hidrogenată, cu acest mic dispozitiv pe care îl vedeți pe masa mea, pe care l-am dezvoltat împreună cu niște ingineri din Ardeal și pe care îl avem și la vânzare. Apa hidrogenată reduce potențialul oxidativ, adică riscul de îmbătrânire a celulei, cauzat de expunerea corpului la poluare și stres. Apoi, bineînțeles, sunt foarte atent și la ce mănânc.

– Ce puneți în farfurie, domnule doctor?

– Cât mai multe culori: roșu, verde, galben! Mănânc simplu și puțin cantitativ. Dieta mea e mai degrabă mediteraneană, bazată pe principii naturale. Fiindcă am multe operații în fiecare zi, m-am educat să mănânc la aceleași ore și seara niciodată mai târziu de ora 6. Sunt toată ziua în clinică, așa că am pe cineva care se ocupă să-mi aducă mâncarea: multe legume, vită și pește. Dacă obosesc, îmi fac imediat un fresh din fructe congelate sau o cafea. Evit zahărul cu orice preț. E un factor de inflamație uriaș, care duce la boală. Apoi, trebuie să fim conștienți că, oricât de sănătos am mânca, e nevoie să suplimentăm unele lucruri pe care corpul nostru nu le mai poate obține sau produce în cantități suficiente. Nu-mi lipsește niciodată vitamina C concentrată, minim 1 g pe zi. Este absolut esențială pentru calitatea pielii și, în plus, e antiinflamatoare și crește imunitatea. Și iau zilnic suplimente pe bază de colagen, create împreună cu o echipă de cercetători din Salerno, care sunt disponibile și la noi la clinică.

„Am pus la dispoziția românilor cât mai multe terapii anti-aging, de rejuvenare, care nu au legătură cu bisturiul”

– Se vorbește foarte mult de colagen, remediu pe care pariază și starurile internaționale. Nu e doar o altă modă?

– Colagenul e esențial, nu doar că face ca pielea, părul și unghiile să ne arate bine, ci are grijă și de articulațiile și cartilajele noastre. Stați de vorbă cu un pacient care are o degenerare cartilaginoasă a unei articulații și o să vedeți ce dureri cumplite are. Când am dezvoltat Clinica de Terapii Integrative am avut în minte faptul că tinerețea înseamnă, înainte de frumusețe, libertate de mișcare. Înseamnă să fii liber să te plimbi pe stradă, să nu te trezești dimineața cu dureri de genunchi. De aceea, am pus la dispoziția românilor cât mai multe terapii anti-aging, de rejuvenare, care nu au legătură cu bisturiul. Sunt terapii pe care le urmez și eu în mod regulat.

– Ne puteți da niște exemple?

– Terapia intravenoasă cu vitamine, minerale și antioxidanți sau terapia cu ozon, de pildă. Le fac cât se poate de regulat și-mi dau o stare extraordinară de bine. Stimulează capacitatea corpului de a se repara singur.

– Se spune că la 40, 50 de ani, foarte mulți bărbați trec prin adevărate crize. Ați simțit vreodată că trebuie să vă reinventați?

– Nu, și nu cred că aceste crize trebuie să existe neapărat. Am fost mereu un om care și-a păstrat curiozitatea și bucuria. Nu m-am lăsat niciodată tras în zona îndoielilor spirituale, a depresiei, a lipsei de sens. Asta nu înseamnă că nu am avut și momente grele în viața mea, dar m-am reinventat permanent. De 30 de ani, de când am deschis prima clinică privată de chirurgie estetică din România, am trăit în permanență pasionat de această lume, încercând mereu să fiu la vârf. Noutatea cu care mă confrunt aici este atât de vastă, că nu am cum să mă demotivez.

– Și nu vă sperie niciodată gândul că timpul trece cu repeziciune?

– Tinerețea înseamnă să știi să dai valoare fiecărui minut din timpul pe care îl ai, nu să trăiești cu frica de ce va fi. E în firea lucrurilor ca, atunci când misiunea ni s-a încheiat, să dispărem, ca altcineva să ne ia locul. Dar gândul că cineva va continua după mine proiectele mele, că mă va face, prin ele, să trăiesc mai departe, e foarte liniștitor. E suficient să mă uit la nepoțica mea și simt cum mă copleșește o stare de iubire necondiționată. E unul din lucrurile cele mai frumoase pe care le pot trăi sufletește la vârsta mea, mă face să fiu cu adevărat prezent, mă hrănește și-mi dă energie pentru încă o viață. Nu e asta tinerețea? Capacitatea noastră de a iubi, fără a cere nimic în schimb? Cât timp mai pot să rămân îndrăgostit de ce fac, de oamenii din jurul meu, de profesia mea, de viața pe care o am, n-am de ce să mă tem.

Dia Radu

De la mamă, a moștenit visătoria, de la tată – spiritul critic și limba ascuțită. Plăcerea de-a scotoci în sufletul omului e însă a ei. S-ar fi făcut cu bucurie psihanalist, astrolog sau țesătoare, dacă dragostea de cărți n-ar fi împins-o spre Facultatea de Litere. De atunci, a trădat literatura pentru jurnalism și un viitor la catedră pentru plăcerea de-a fi pe teren. A lucrat ca documentarist cu presa occidentală (TF1, Radio France Culture, Le Monde), a publicat reportaje și cronici în revista „Esquire” și, de două decenii, este editor cultural la revista „Formula AS”. Între timp, le-a împăcat pe toate. Când nu se pierde cu ochii la ceru-nstelat și la legea morală, îi scormonește pe ceilalți cu întrebări și țese povești despre România de azi. Dia Radu este autoarea volumului în dialog „Lumea în Si Bemol, Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu”, apărut în 2016, la Editura Polirom, și a volumului „Divanul Imaginar, Lumea românească în 18 interviuri”, apărut în 2017, la Editura Trei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian