
Cu părintele Mihai Ciuhat suntem cunoștințe vechi. L-am descoperit acum vreo 14 ani, pe când era preot începător la Luncani, într-o comună mai sălbatică a județului Hunedoara, unde avea câțiva enoriași împrăștiați pe șapte vârfuri de munte și de-a lungul a mai multe zile de mers pe jos. De adunat la biserică se adunau mai greu, mai ales la marile praznice sau la vreo nuntă, vreun botez sau vreo înmormântare. Dar părintele urca la ei pe jos, fără frică de lupi ori de alte jivine, înarmat cu un toiag și cu multă râvnă, și având reverenda și Evanghelia în raniță. Îi cerceta pe creștini cu inima, îi spovedea și împărtășea, îi povățuia și îmbărbăta… De câtva timp, părintele Mihai nu mai colindă munții. A fost numit parohul bisericii din Pui, un sat mare, centru de comună, la șosea – cum s-ar zice. Iar cel care s-a împrietenit cu fiarele pădurii, pentru a ajunge la credincioși, a devenit – nu doar un duhovnic cu mai multă experiență, ci și „tatăl” a zece copii părăsiți de propriile familii, precum și sufletul unor întâlniri culturale și spirituale de o rară calitate. S-a înconjurat de un grup de credincioși intelectuali ai locului – dar și veniți de prin orașele și comunele din împrejurimi –, pentru care organizează adevărate conferințe în biserică, având ca invitați nume cunoscute din laicatul și clerul ortodox din toată țara. Poate că vremurile pline de încercări au trezit dorința unirii în cuget a bisericii cu intelectualii, ori poate că nu e vorba decât de refacerea unei tradiții de dinainte și imediat după cel de-al doilea război mondial, de pe urma căreia ne-a rămas un exemplu incandescent: mișcarea „Rugul Aprins” de la Mânăstirea Antim din București. Oricum ar fi, faptul că într-un sat de la poalele Retezatului credința devine subiect de dezbatere intelectuală e un lucru rar și deosebit. Motiv pentru care am vrut să aflăm ce anume l-a împins pe părintele Mihai Ciuhat la o misiune mai puțin obișnuită pentru un „preot de țară”.
„Oamenii vin la biserică în număr mare, chiar și când vremea e bună pentru munca la câmp”

– Preacucernice părinte, oare creștinii din sate, ocupați cu munca trudnică a câmpului, au interes pentru conferințe pe teme cultural-creștine? V-au cerut credincioșii să le aduceți vorbitori de soi în biserică sau a fost inițiativa sfinției voastre?
– Să știți că așteptarea era, iar credincioșii vin în număr mare și ascultă cu atenție astfel de conferințe. Nu le facem noi atât de des pe cât ne-am dori, pentru că suntem prinși și cu alte obligații, dar când le facem, avem o bună audiență, chiar și în anotimpurile bune pentru munca la câmp. Ne sfătuim asupra temelor în consiliul parohial și cu persoanele pe care vrem să le invităm, și alegem subiectele ce ni se par de o mai acută necesitate. Sunt subiecte duhovnicești, dar și istorice, culturale, din sfera credinței… Până să vin preot la Pui, am fost la Vălioara, un sat mai mic, mai ascuns de la drumul mare, cu puțini enoriași, și acolo am organizat primele astfel de conferințe. Și oamenii au venit. Mi-am dat seama atunci câtă nevoie au țăranii noștri de lămurire, și din partea unor intelectuali, nu doar din partea preoților… Pe mine mă aud în fiecare duminică, dar e altceva să audă aceeași învățătură spusă altfel, dintr-o altă perspectivă, cu alte referințe culturale, de către alte persoane, venite din București sau Timișoara, de la Chișinău sau de la Craiova, din America sau din Europa… Mai ales că Dumnezeu pune multă putere în cuvântul unor astfel de oameni. Și prin asta se dovedește tăria credinței noastre, care este la fel oriunde. Vedeți dvs., această viață ne este dată ca să ne lucrăm apropierea de Dumnezeu. Adică să învățăm a-L iubi pe Dumnezeu așa cum ne iubește și El pe noi, fără șovăială, fără vicleșug, cu dăruire totală. Ei bine, această iubire unora le este dăruită dintr-odată și n-au decât să o întrețină. Alții o descoperă în ei pe parcurs, pe sub straturi și straturi de zgură, de gânduri negre, de preocupări mărunte și de fapte rele. Și cum poți să faci această lucrare mai bine decât prin a încerca să-L cunoști pe Dumnezeu, și astfel să te molipsești de bunătatea, frumusețea și adevărul din El? Iar cunoașterea lui Dumnezeu este un efort de zi cu zi. Prin rugăciune, post, fapte bune, cititul cărților de folos sufletesc… Eu cred că din acest exercițiu de cunoaștere fac parte și întâlnirile cu oameni deosebiți, înaintați în viața duhovnicească și cu profundă știință de carte, care ne împărtășesc din ceea ce au adunat ei în minte și în inimă. Dacă eu simt această nevoie, sigur că o simt și alții, măcar o parte din comunitatea noastră creștinească.
„Înaintăm cu pași mici către Dumnezeu, dar înaintăm”

– Inițiativa sfinției voastre a fost un gând personal, sau și forța unui exemplu din trecut, ca acela dat de mișcarea „Rugul Aprins” de la Mânăstirea Antim? Știm că acolo, o seamă de intelectuali și călugări se întâlneau în convorbiri duhovnicești și culturale periodice și pentru a învăța și practica Rugăciunea Inimii. Ceva de acest fel încercați și sfinția voastră aici?
– Ei, suntem departe de așa ceva. Nu că nu ne-am dori, desigur, ar fi ideal să ne apropiem de acest model. În perioada interbelică era ceva obișnuit ca intelectualii creștini să fie invitați să conferențieze sau chiar să predice în biserici. La asta m-am gândit, mai ales. La București și în alte orașe mari, ca și prin anumite mânăstiri, cu un mai pronunțat duh misionar, s-a făcut așa și în ultimii treizeci de ani. La sate, însă, nu știu să se practice.
– Sunteți aici de aproape trei ani, timp în care țineți slujbe zilnice, un fapt mai puțin obișnuit la o parohie sătească, ba chiar și printre cele orășenești. Se văd roadele acestui demers?
– Puțin câte puțin se… întrevăd. Înaintăm cu pași mici către Dumnezeu, dar înaintăm. Important este că nu stăm pe loc. Nu e ușor să scapi de solzii de pe ochii duhovnicești. Cu acești solzi ne naștem, iar prin viața noastră necumpătată îi întărim. Nu e simplu, dar nici imposibil să ne limpezim privirea inimii. Este necesară mai multă jertfă: de timp, de energie, de comoditate, de orgoliu… Suntem chemați să renunțăm la patimi, când ele sunt atât de dulci și ne asaltează din toate părțile. În condițiile astea, să dormi mai puțin, pentru a te ruga mai mult, să nu te mulțumești doar cu rugăciunea particulară, ci să mergi zi de zi la biserică, să ajuți pe cel în nevoie, să mângâi pe cel bolnav sau căzut, să cercetezi pe cel închis sau prigonit – toate acestea înseamnă jertfă. Și nu toți acceptă să se jertfească. Sau, dintre cei care înțeleg necesitatea jertfei, nu toți pot ține același ritm. Și-atunci, cu toții trebuie să ne potrivim pașii, ca să nu lăsăm prea mulți în urmă. Creștinul este un fel de atlet. Trebuie să facă un permanent antrenament al inimii, al gândului, al trupului chiar… Atâta doar, că în creștinism, „cariera sportivă” durează cât viața pământească. (Zâmbește) Este obositor la început, dar tot mai ușor, pe măsură ce crești în „performanță”. Acesta e primul semn al ajutorului pe care ți-l dă Dumnezeu. Alte semne sunt minunile pe care le face Dumnezeu prin oamenii care se îmbunătățesc sufletește.
„În creștinism, n-au fost niciodată despărțite dragostea de Dumnezeu, de setea de cunoaștere și de grija pentru aproapele”
– Slujbele zilnice și preocupările cărturărești se completează la sfinția voastră cu o dimensiune filantropică. Aveți aici, aproape de biserică, un așezământ pentru copii nevoiași, abandonați de familii. Îngrijiți zece copii, pe care îi hrăniți, îi găzduiți, îi instruiți și, mai ales, îi iubiți ca pe copiii dvs. Cum împăcați toate aceste îndeletniciri?
– Sunt complementare în tradiția noastră ortodoxă. Așa cum știm, primele școli, tipografii, edituri, spitale și cămine de bătrâni au apărut la noi în jurul, prin strădania și pe cheltuiala Bisericii. Niciodată n-au fost despărțite, în creștinism, dragostea de Dumnezeu, de setea de cunoaștere și de grija pentru aproapele. De aceea, nu trebuie să fie despărțite nici de aici înainte. Din acest punct de vedere, ne bucurăm să ne ocupăm și de copiii care ne-au fost încredințați la centrul de tip familial, care abia se deschisese când am preluat noi parohia. Preoteasa și cu mine suntem, practic, părinții lor. Părinții lor naturali n-au mai putut să-i întrețină… Din nefericire, nici nu se mai interesează de ei. Și, din fericire, sunt persoane generoase care ne ajută să-i creștem, pentru că nu e ușor. Intenționăm să facem aici și câteva case sociale, ca să le oferim un acoperiș deasupra capului copiilor acestora și după ce vor împlini vârsta majoratului. Că ei nu se vor putea descurca singuri imediat. Iar cel mai mare copil are deja 16 ani, deci trebuie să fim pregătiți în curând.
„Unde să-ți găsești scăparea de sub spectrul morții, decât la Hristos?!”

– Părinte, de bună seamă că ajung și aici, la poalele Retezatului, tulburările lumii, cum sunt cele iscate de pandemia de coronavirus. Stă în puterea bisericii să le risipească?
– Da, da, veștile rele circulă repede și mai sunt și umflate pe parcurs. Credinciosul nu se va tulbura însă prea mult, ci, atunci când va simți teamă sau îndoială în inima lui, va cere sfatul duhovnicului sau va solicita preotului slujbe speciale și se va vindeca. Căci nu e cu putință să crezi în Hristos și să te temi de ceva pe lumea asta. Nimic nu ne poate înspăimânta. Păi, ne apropiem de Învierea Domnului, care este promisiunea învierii noastre, a tuturor. Dacă moartea e învinsă, dacă viața ne este veșnică, ce anume ne mai poate înspăimânta? Sigur că sunt tot felul de încercări de-a lungul vieții, dar creștinul le primește cu seninătate, pentru că știe că nimic nu se petrece fără voia lui Dumnezeu și că există un rost în toate. Cel mai adesea, cumpenele prin care trecem au un rost pedagogic. Se spune în Carte: nu moartea păcătosului o vrea Dumnezeu, ci îndreptarea lui.
Dacă sunt creștini mai slabi în credință, ei vor găsi putere întotdeauna în slujbele Bisericii, îndrumare la duhovnic și vindecare prin împărtășirea cu Sfintele Taine. Numai să caute, să ceară și să primească.
De aceea, mai ales într-un timp de criză sanitară ca acesta pe care îl traversăm, Biserica rămâne singurul reazem, singurul liman și singurul „spital” duhovnicesc. Ea este lucrătoare și în taină, prin toate slujbele care nu pot fi oprite, dar trebuie lăsată să lucreze și în lume. Hristos e Viață! Și Hristos e capul Bisericii! Unde să-ți găsești scăparea de sub spectrul morții, decât la Hristos?! Să alergăm la El, la izvorul Vieții!
„Doar eu și cântărețul mai suntem în biserică. E jale mare”

– Guvernul a decis ca, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, să închidă bisericile, iar slujbele să fie făcute doar de preoți, diaconi și cântăreți. Cum au primit enoriașii sfinției voastre această veste, mai ales că ei sunt obișnuiți cu slujbele zilnice?
– Cu amărăciune, dar și cu speranța că această situație nu va dura mult. S-au înfricoșat de propaganda emisă pe televiziune și pe internet, iar la ultima Sfântă Liturghie, la care aveau voie să participe în curtea bisericii, n-au venit decât vreo câțiva. Îmi venea să plâng, văzând cât de ușor risipește teama turma. Iar în aceste zile, doar eu și cântărețul suntem în biserică, e jale mare. Sunt seri când slujesc cu desăvârșire singur, fără cântăreț, fără crâsnic, fără nimeni. Bine, nu sunt, de fapt, singur, că slujesc împreună cu mine îngerii, arhanghelii și sfinții… Însă e trist să vezi că la această minune nu sunt de față toți frații tăi întru Hristos. Și credincioșii regretă. Mă mai întâlnesc cu ei la magazin sau pe drumurile pe care trebuie să le fac, și toți îmi spun: „Să nu ne uitați, părinte!”. Păi, cum o să-i uit, îi pomenesc pe toți cei ai parohiei, îi știu pe nume, pe de rost. Le-am dat canon să ia agheasmă și anafură în fiecare dimineață, iar când aud clopotele de la biserică, să se pună în genunchi la rugăciune, să se roage așa cum știu, și neapărat cu această rugăciune: „Doamne, mântuiește pe poporul Tău!” – rostită de trei ori. Că știe Dumnezeu care îi este poporul și mare-i mila Sa.
„Fără rugăciune n-avem nicio șansă”

– Vi se pare firească o astfel de interdicție, venită ca sub regim militar? Niciun politician nu și-a pus problema că lumea în care trăim nu depinde numai de cum ne facem igiena, ci mai ales de voia lui Dumnezeu. N-ar fi mai degrabă nevoie acum să ne sporim rugăciunile către puterile cerești?
– Desigur că fără rugăciune n-avem nicio șansă, dar se vede că diriguitorii noștri n-au teamă de Dumnezeu. Marii sfinți ai Bisericii spun așa: „Mijlocul principal pentru pătrunderea Scripturilor nu este știința omenească, ci rugăciunea curată și neîncetată – cugetare la Dumnezeu”. Adică, numai prin rugăciune putem înțelege Cuvântul lui Dumnezeu, care este Dumnezeu, și numai prin rugăciune putem gândi la Dumnezeu și vorbi cu Dumnezeu. Fără rugăciune, nu putem ajunge la El și rămânem pradă celui rău. Cum vom scăpa noi din orice necaz, din orice încercare, din orice boală, fără ajutorul lui Dumnezeu? Dar de ce nu ne gândim că această pandemie este o palmă a lui Dumnezeu, ca să ne trezim și să ne întoarcem pe cale? Că prea trăiam în trufie, prea ne făcuserăm iarăși „viței de aur”, idoli din bani și putere, iar alergarea noastră zilnică era pentru a avea lucruri care acum se dovedesc de prea puțin folos, funcții care nu ne acoperă în fața morții, slavă deșartă, când noi ar fi trebuit să alergăm la Dumnezeu. Rostul acestei vieți este salvarea sufletului, nu desfătarea trupului și trufia.
Această măsură a guvernului poate fi înțeleasă, la rigoare, dar mie unuia îmi pare prea drastică și lipsită de conștiința existenței lui Dumnezeu. Și mă tem că ea îi va face pe cei slabi în credință, care sunt majoritatea, să se împuțineze și mai mult în cele duhovnicești. Îndepărtați de biserică, se vor îndepărta și mai tare de dragostea lui Dumnezeu. Dacă au scuza pentru a nu mai merge regulat la slujbe, se vor lenevi și, în timp, își vor pierde nu doar exercițiul de care vorbeam mai înainte, ci, odată cu acesta, și speranța mântuirii. Ceea ce este înfricoșător! Eu fac slujbă în fiecare zi, deci sunt antrenat, dar, de când am rămas singur în biserică, parcă trebuie să trag de mine. Un demon îmi dă târcoale: „Ce rost are?”. Deși știu bine că slujesc lui Dumnezeu, nu oamenilor. Noi lui Dumnezeu îi înălțăm imnuri și mulțumiri, nu oamenilor. Pe El îl rugăm să ne dea ajutor și ocrotire, nu oamenilor. Și o facem împreună, preot și popor.
N-aș vrea să mă credeți vreun conspiraționist, dar nu pot să nu-mi pun întrebarea dacă nu cumva cei care dictează astfel de măsuri urmăresc răcirea omului de Dumnezeu. Altfel, s-ar putea găsi alte modalități de a lupta contra îmbolnăvirii.
Cum să te îndoiești de puterea lui Dumnezeu? Cum să-ți închipui că prin împărtășanie capeți moarte? Am văzut că sunt cercetați preoți, la Constanța și Cluj, pentru că au împărtășit lumea din aceeași linguriță – adică așa cum se face de veacuri, fără să se fi raportat vreun caz de îmbolnăvire vreodată. Este o nebunie! Păi împărtășania e Viață, e Hristos, nu moarte.
Dar să fim tari, să avem nădejde mare, să nu dezarmăm, să ne rugăm în casele noastre, dacă ăsta e ordinul, să ne rugăm cu toată puterea și vom ieși la liman și de această dată. Nu ne lasă Dumnezeu!