Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Muzica în șomaj

Smiley şi colegii lui, în ultima zi de autoizolare

Una dintre zonele greu lovite în această perioadă de măsurile luate pentru pre­venirea răspândirii virusului COVID-19 este şi cea muzicală. Zeci de mii de con­certe au fost anulate la nivel global, iar artiştii, compozitorii şi textierii s-au trezit, brusc, în „şomaj tehnic”. În România, 80% din veniturile lor sunt realizate din prestații „pe viu”, în direct, în cadrul concertelor care, în următoarele luni, nu se vor mai organiza. Ca să nu dispară de pe piaţă, muzicienii români au cerut ajutorul Ministerului Culturii, pen­tru ca, în perioada stării de urgență, să introducă o reglementare prin care posturile de radio și tv autohtone să difuzeze zilnic, în proporție de minimum 50%, muzică ro­mânească. Constrânși, și ei, la izolare la domiciliu, biruiți de dorul cântărilor și al publi­cului dezlănțuit, așteaptă cu nerăbdare sfârșitul epidemiei și primele concerte în aer curat.

Smiley: „Semănați încredere acolo unde bolile şi veștile împrăștie doar frică şi slăbiciune!”

Smiley s-a autoizolat încă din 14 martie la Cer­nica, nu departe de București, lângă lacul cu același nume. Și-a luat cu el și doi colegi de la HaHaHa Pro­duction, pe Şer­ban Cazan şi Lu­cian Nagy. Toţi trei au fost îm­pre­ună în America, la Los Angeles, un­de au făcut câteva înregistrări, şi s-au întors cu două săp­­tămâni mai de­vreme decât pla­ni­ficaseră, speriaţi de viteza răspândiri coronavi­ru­su­lui. Au intrat de bunăvoie în auto­izolare, dar şi-au ţinut la cu­rent fanii în toată această peri­oadă pe Facebook sau Youtube. Au cântat, au văzut filme, au ascultat muzică, au gătit, au fă­cut curăţenie şi nu şi-au pierdut nicio clipă optimismul. „Aş vrea să fac un apel către voi, cei curajoși şi încrezători: faceți diferența şi alegeți să semănați încredere acolo unde bolile şi veștile împrăștie doar frică şi slăbiciune!”, a spus Smiley, care a depăşit cu bine perioada de 14 zile de auto­izolare la domiciliu.

Dar distanţarea socială are şi părţile ei bune, zice Smiley, care şi-a făcut zilele acestea un nou prieten. „Viața mea se desfăşoară cu încetinitorul. Deşi stau în aceeași casă de vreo cinci ani, acum parcă o văd cel mai bine… Am timp. Pe motanul ăsta îl văd tocmai azi, deși nu pare la prima vizită. Nu știu al cui e, eu stau în pădure, am un singur ve­cin căruia îi cu­nosc animalele de companie. Mo­ta­nul ăsta trecea azi pe gard, cu coada foarte sus. M-am luat după el ca să-i fac o poză. Arăta ca un leu. Nici nu m-a băgat în seamă, doar a grăbit pasul arogant. Şi a dispărut… Apoi, peste două ore, l-am văzut la poar­tă. Stătea ca şi cum era de-al casei, deloc spe­riat, m-a lăsat chiar să mă apro­pii de el. L-am fotografiat, l-am atins şi m-am gândit că poate e al meu… deşi, eu, unul, nu-mi aduc aminte absolut nimic…”.

Irina Rimes: „Reconectați-vă la voi înșivă”

Activități in izolare

Cea mai pe val cântăreață din România a ales să stea acasă în București, deși ar fi avut opțiunea să plece în Basarabia, la familia ei. Izolarea nu o de­primă deloc pe Irina. Desenează și comunică pe internet cu fanii ei. „Acasă e bine! Stăm acasă și respirăm un pic, prea agitată era perioada în care trăiam; folosiți mo­mentul acesta pentru a vă reco­necta la voi în­șivă, la familie, cu liniștea, cu stu­diul, cu orice vă defi­neș­te”, scria pe pagina ei de socializare.

Irina a trebuit să-şi amâne două con­certe în afara ţă­rii, la Lon­dra şi Du­blin, dar ca să nu îşi „iasă din mâ­nă”, pe 30 martie a rea­lizat un concert live, transmis de acasă, împreună Nika (Nicoleta Gavriliță), o altă solistă din Basara­bia, stabilită în România. Peste 9000 de oa­meni au urmă­rit de la domiciliu, pe Youtube, concer­tul lor live. Cre­a­tivitatea și inspirația nu țin seama de virus. Când răul va trece, muzica se va răzbuna pentru pe­ri­oada de carantină și va celebra viața, în acorduri im­periale.

Flavius Buzilă :”Ca o apă cristalină stau acasă-n carantină”

Flavius Bu­zilă, scenă din videoclipul improvizat

Plictisit peste măsură de izolare, Flavius Bu­zilă, solistul trupei Hara, s-a apucat să cânte şi să înregistreze un nou videoclip… în baie. Camera­man i-a fost chiar soţia. Rezulta­tul – o melodie scurtă și plină de umor, care surprinde foarte bine situaţia actuală: „Ca o apă crista­lină/ stau acasă-n carantină/ şi-am aşa un chef dă ducă/… Ca o apă cristalină/ s-o dus preţul la benzină/ şi-am făcut un plin mă, vere,/ numa că n-am unde me­re…”. Melodia, făcută mai în glu­mă, mai în serios, a avut un suc­ces neaşteptat: 500.000 de vizua­lizări, în 24 de ore! „Nu credeam că apa cristalină e așa de cău­tată în carantină, sincer! No, faceți-mă să înțeleg: io-s nebun că l-am făcut, sau voi că vă uitați?”, scrie pe pagi­na de Facebook.

Lăsând însă gluma deo­parte, trupa Hara s-a im­pli­cat patriotic în lupta cu virusul şi a lansat şi o campanie uma­nitară – „Stăm acasă. Dar nu stăm degeaba!. De peste 10 ani, noi, cei din Aso­ciația HARA, am creat proiecte culturale, de educație şi sociale, peste tot în ţară, şi chiar şi în străinătate, şi ne-am implicat direct în zeci de cauze caritabile! A venit momentul să le fim acum ală­turi lor, celor care duc greul acestei lupte, expunându-se în permanenţă pe ei și pe familiile lor la contaminare! Scopul cam­­paniei este să strângem cât mai multe fonduri, pentru a veni în ajutorul cât mai multor medici și asistente medicale, cu mate­riale şi aparate absolut necesare! Haideți alături de noi, haideți alături de ei! Ajutându-i pe ei, ne aju­tăm de fapt pe noi toți! Stăm acasă. Dar nu stăm degeaba!

Cont donații: RO78RNCB0285054469060001 BCR

Asociația HARA (cu mesajul «nu stăm degeaba»).”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian