Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cele mai bune 10 soluții de înviorare

Foto: Shutterstock (5)

Nu aveți nevoie de o porție zdravănă de co­feină ca să vă scuturați de moleșeala de peste iarnă și să reveniți rapid în forma maximă. Există și alte metode.

1. Credința mută munții din loc

Ați auzit vreodată de convingeri atât de pu­ternice încât, la un moment dat, ele pot modela realitatea, după dorința noastră? De astăzi înainte, ștergeți din vocabularul dvs. expresii ca „astenia de primăvară”, „stors de puteri” sau „baterii care trebuie reîncărcate” și imaginați-vă că sunteți într-o formă de zile mari. Alegeți o afirmație pozitivă, pe care o veți repeta ca pe o man­tră. De exemplu: „Sunt odihnit și am chef de muncă” sau „Primăvara îmi aduce o energie proaspătă”.

2. Refaceți-vă rezerva de vitamine și minerale

Vitaminele sunt indispensabile pentru siste­mul nervos și rezistența la efort, cea mai importantă dintre ele fiind B12. Deoarece este dificil s-o obținem din alimentele ingerate, se reco­mandă să ne acoperim necesarul zilnic cu aju­torul suplimentelor nu­tri­­ționale.

Vitaminele com­plexului B, asociate cu mag­neziu și cu oli­goelemente, cum sunt manganul și cuprul, repre­zintă formula ideală pentru com­baterea stărilor de epuizare. O sursă excelentă de energie este și vitamina C, conținută în con­centrație deosebit de mare în sucul și extractele din fructe de acerola. Vitamina D ne influențează hotărâtor starea de spirit. Dacă analizele de laborator arată că nivelul ei în sânge este deficitar, medicul de familie ne va prescrie unul din numeroasele preparate cu vitamina D3 exis­tente în farmacii. Combinația de magneziu și cal­ciu cu zinc este foarte indicată pentru eliminarea oboselii, întărirea capacității de concentrare și reglarea echilibrului acido-bazic.

3. Treziți-vă simțurile

Masați-vă tâmplele cu un ulei de mentă, bucurându-vă de aroma lui proaspătă. Delectați-vă la prânz cu gustul picant al unui curry thailandez. Îmbrăcați-vă cu o rochie de un galben strălucitor sau îndrăzniți să purtați o salopetă roșie, în locul costumului gri. Acti­vați-vă toate simțurile, pentru a reuși să alungați oboseala.

4. Cu susul în jos

Poate că n-ați avut de-a face până acum cu yoga și cu postura numită Shir­shasana: statul în cap. Nu-i ni­mic, pur și simplu, amintiți-vă de jocurile copilăriei și luați poziția cu creștetul capului lipit de podea, sprijin în mâini și picioarele proptite de perete. Când stați cu capul în jos, circulația cerebrală se inten­sifică, iar oboseala dispare. Re­nunțați însă la acest exercițiu dacă suferiți de migrenă ori aveți afecțiuni cardiovas­culare sau cervicale. În cazul când vă confruntați cu ase­menea probleme de sănătate, mulțumiți-vă să executați ur­mătoarea mișcare: din poziția șezând pe un scaun, lăsați trunchiul să cadă lejer îna­in­te, până când capul ajunge între genunchi, după care se ridică din nou, foarte lent – apoi repetați totul pe durata câtorva respirații.

5. Hidratarea e obligatorie

Chiar și o deshidratare ușoară, nu mai mare de 2%, este suficientă pentru a vă diminua pute­rea de con­cen­trare, ca și randamentul fizic și mental, cu până la 20%. Con­sumați minimum doi litri de apă și lichide neîndulcite, pentru a per­mite creierului să funcționeze în parametri nor­mali.

6. Deșteptare la momentul potrivit

Uneori vă treziți dimineața cu un soi de bui­măceală, fiindcă alarma deșteptătorului v-a smuls brusc dintr-un somn profund. Încercaţi cu un ceas, o bră­țară sau o aplicație de smart­phone care vă moni­to­rizează ciclurile de somn. A­ceste gad­geturi analizează în detaliu re­paosul dvs. nocturn, pentru a vă deștepta cu blândețe, într-o fază de somn superficial.

7. Protecție mentală

Provocările zilnice și stresul nu pot fi evitate întotdeauna. Însă le veți gestiona mai bine dacă apelați la anumite strategii: meditația, întâlnirile cu prietenii sau prac­ticarea unui sport. Și extractele de plante adaptogene, ca de pildă Rhodiola rosea, pot crește rezis­tența organismului la factorii declanșatori de stres.

8. Amintiți-vă de procedurile Kneipp

Nu trebuie neapărat să fa­ceți un duș rece ca gheața. Și un jet de apă rece (sau la o temperatură apropiată de cea a cor­pu­lui), plimbat pe labele pi­cioarelor, gambe și ante­brațe, ajută deja la acti­va­rea cir­culației.

9. Înviorați-vă cu proteine

O echipă ce cercetători de la Universitatea Cam­bridge a descoperit că un mic dejun compus din iaurt, ouă sau bul­gărași proaspeți de brânză de vaci ne remontează mai bine decât pâinea prăjită cu gem. Căci proteinele din alimente stimulează eliberarea de oxitocină, un mediator chimic cu efect dinamizant, produs la nivelul creierului.

10. Cântați – cu cât mai tare, cu atât mai bine!

Indiferent dacă vocea dvs. se poate compara cu aceea a unui solist de operă ori sună mai degrabă ca o balama ruginită, vă sfătuim ca dimineața, îndată după ce vă ridicați din pat, să ascultați o melodie care vă place – și s-o îngânați, cântând cât vă ține gura. Cântatul face ca respirația să de­vină mai profundă și intensifică oxigenarea, acționează (datorită vibrațiilor) ca un masaj intern învio­rător și, în plus, creează bună dispoziție.

Soarele sau lampa?

Lumina blochează formarea melatoninei (hor­monul somnului) și stimulează producția de serotonină. Dar sursa luminii trebuie să fie obli­gatoriu soarele sau același efect îl poate produce și o lampă? Studiile au atestat faptul că ambele funcționează la fel de eficient, ca imbold pentru ceasul nostru interior. Terapia cu o lampă spe­cială care emite lumină de zi s-a dovedit a fi tot atât de eficientă în tratarea depresiilor sezoniere ca expunerea directă la radiațiile solare. Im­portantă este intensitatea luminii, care ar trebui să atingă minimum 2.500 lucși, mai bine însă 10.000, deoarece astfel va corespunde lumino­zității unei zile de primăvară. Pentru comparație: în aer liber se mă­soară 5.000 de lucși, atunci când cerul este aco­perit de nori, și 10.000 pe vre­me se­nină, în vreme ce într-un birou cu lumină arti­ficială, aceasta nu depășește 300 de lucși. Pentru o ase­me­nea terapie, trebuie să vă așezați în fiecare dimi­neață la o distanță de circa 80 de centimetri de lampa cu lumină de zi și să rămâneți astfel 30 de minute (de pil­dă, în timp ce luați micul dejun), din când în când pri­vind direct în sursa de lumină. Lampa dispune de un filtru care reține radiațiile dăunătoare UV.

Vezi și:

https://www.formula-as.ro/2020/05/04/oboseala-de-primavara/
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian