Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI CĂLUGĂREȘTI: Hildegard van Bingen – Rețete de primăvară

Foto: Shutterstock – 3

Verbina (Verbena officinalis)

Este o plantă perenă, care crește până la înălți­mea de 60-100 de centimetri. Are nevoie de un loc însorit, pe un pământ cu umiditate mo­derată. Florile, colorate într-un liliachiu palid, apar din iulie până în septembrie. Se recoltează din luna mai până la începutul toamnei.

Indicații tera­pe­u­­tice: răni purulente, es­care, abcese, furun­cu­le, zona zoster, mas­ti­tă, ul­cere de gambă.

Rețetă

Cataplasme cu verbină

Foto: 123RF

– Părțile aeriene ale plantei, proaspete sau uscate (cantitatea va­ria­ză în funcție de în­tinderea suprafeței afectate).

– O pânză de in.

Se aplică una sau două cataplasme de 2-3 ori pe zi. Fierbeți verbina în apă cam 5 minute. Așe­zați o pânză de in sterilă (proaspăt călcată) pe rană sau pe inflamație și întindeți pe ea planta fiartă și ușor stoarsă prin presare, lăsată să se răcorească până ajunge la temperatura corpului. Cataplasma se poate schimba la ne­voie, folosind de fiecare dată o nouă cantitate de verbină fiartă. Procedura poate fi simpli­ficată prin utilizarea unor săculeți de in, în care se introduce planta. Săculeții umpluți cu ver­bină se fierb în apă apro­ximativ 5 minute, după care se presează ușor, pentru a elimina sur­plusul de lichid și se pun pe rană, cât încă sunt călduți. În­locuiți-i îna­inte să se usuce complet.

Hildegard van Bin­gen: „Verbina este mai degrabă re­ce decât caldă și da­că un om are pe cor­pul lui carnea stri­cată din pricina unor răni sau a viermilor, atunci fierbe buru­iana de leac în apă, apoi pune o pânză de in pe rănile putrede sau pe locurile pu­trede cu viermi și pe acea pânză de in, întinsă pe unde este car­nea stricată, presară verbina potrivit de caldă, după ce ai stors-o de apă, fără să apeși prea tare. Și după ce s-a uscat, schimb-o cu alta, fiar­tă la fel, și stoarsă. Fă așa de multe ori, până se duce toată putre­ziciunea”.

Indicații terapeutice: laringită, gușă, amig­dalită, bronșită, pneumonie.

Rețetă

Împachetări cu verbină

– 5-7 linguri cu plantă (în funcție de grosi­mea gâtului).

– Apă.

Verbina se pune în apă și se dă într-un clo­cot, după care se așează împrejurul gâtului. Se fixea­ză cu un șervet și se lasă să acționeze timp de 2-3 ore. La afecțiunile în fază acută, pro­cedura se repetă de 2-5 ori pe zi.

Hildegard van Bingen: „Dacă i s-a um­flat cuiva gâtlejul, să înfierbânte verbina în apă și s-o așeze pe gâtlej potrivit de caldă, să lege o pânză peste ea și așa să facă până când îi dispare umflătura”.

Căldărușa (Aquilegia vulgaris)

Plantă erbacee, perenă, înaltă de 20 până la 80 de centimetri. E iubitoare de lumină și pre­feră terenurile cu umiditate medie. Înflorește din mai până în iulie. Florile se prezintă într-o gamă variată de nuanțe cromatice, de la al­bastru și liliachiu închis până la roșu, galben și roz. Dacă doriți s-o cultivați, vă puteți procura fie semințe, fie răsaduri de la grădinari. Planta se recoltează înainte sau în timpul perioadei de înflorire.

Indicații terapeu­ti­ce: amigdalită, bronșită, secreții bronșice abunden­te, inflamație pe căile res­piratorii superioa­re, gutu­rai.

Rețetă

Miere cu căldărușă

– În jur de 50 de frun­ze (și flori) de căldărușă (aproxi­ma­tiv 15 gra­me).

– 500 de grame miere.

Planta se taie mărunt, de preferință folosind un cuțit curb cu două mâ­nere, după care se ames­tecă bine cu mierea. Din această „miere cu căldă­rușă” luați de mai multe ori pe zi câte 1/2 – 1 linguriță și ține­ți-o în gură până când se to­pește.

Hildegard van Bin­gen: „Căldărușa e rece. Dar cine scuipă multă fleg­­mă să înmoaie căl­dă­rușa în miere și s-o mă­nânce ades, căci ea are să-l curețe și să-i îm­pu­ți­neze flegma”.

Indicații terapeu­ti­ce: febră, remediu ad­ju­vant la răcelile cu febră.

Rețetă

Vin cu suc de căldărușă

– 1/2 linguriță suc de căldărușă.

– 125 ml vin.

Puneți într-un pahar jumătate de linguriță de suc de căldărușă și ames­tecați-l cu vin. Beți zilnic de câte 3-5 ori câte un păhărel de lichior din acest amestec. Însă pre­sarea plantei pentru obținerea sucului este un procedeu extrem de dificil. Există o alternativă mai bună: prepararea unei tincturi. Luați 50 de frunze de căldărușă (circa 15 grame) tăiate mă­runt și lăsați-le 14 zile la macerat, la tempera­tura camerei, în 100 mililitri de țuică, votcă sau coniac de 30-40grade. După două săptămâni, îndepărtați frunzele prin strecurare și presați-le. Tinctura este gata.

Hildegard van Bingen: „Dar cine su­feră de fierbințeală să zdrobească frunze de căldărușă, să strecoare sucul curs din ele prin­tr-o pânză și să-l toarne în vin și așa să-l bea și are să-i fie mai bine”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian