Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Nu putem continua politica lui „las de la mine”

Dacă a crezut cineva că numirea „în clar” a lui Viktor Orban ca agitator al ape­lor în România în faimoasa deja ieșire publică a președintelui Klaus Iohannis a fost o exagerare, ea a fost spulberată rapid de în­suși premierul Ungariei. Nici nu s-a uscat bine cerneala ti­po­grafică de pe coloanele pre­sei, că Viktor Orban a și apărut la ram­pă cu o provocare fără precedent în ultimii ani. Cu prilejul examenelor la Istorie ale elevilor maghiari din Ardeal, Viktor Orban și-a însoțit urările de succes transmise pe Internet, cu o imagine a globului pămân­tesc în care teritoriile Ungariei Mari apar îngroșate, înghițind teritorii care sunt, azi, ale unor țări membre ale Uniunii Europene și ale NATO. „Absolvenții fac istorie. Haide!”, îşi încheie mesajul Viktor Orban, un joc de cuvinte care poate fi citit și ca un îndemn pentru noua generație ca să ia înapoi teritoriile pierdute după Tratatul de Pace de la Trianon.

Nu doar România s-a simțit vizată de „înțepătura” lui Viktor Orban. Președintele Croației a răspuns imediat, spunând că arhivele bibliotecilor din țara sa sunt pline de tot felul de hărți în care Croația e mai mare decât azi. „Să privim spre viitor”, i-a îndrumat Zoran Milanovic pe studenții croați, ca replică la „privitul spre trecut” al lui Orban. Ultima ieșire a premierului maghiar vine în contextul în care Fundația Freedom House remarcă „declinul pre­ci­pitat” al Ungariei, de la statutul de demo­crație consolidată din 2005 la situația de azi, în care „nu mai este o democrație”, ci „un regim hibrid, într-o zonă gri, între de­mocrații și autocrații complete”.

Provocator, sfidător și sigur pe el, nederanjat din interiorul Ungariei, Viktor Orban nu se va opri la fotografia cu harta îngroșată. O știe Europa întreagă, iar asta poate fi o cheie de lectură a intervenției lui Klaus Iohannis, sincronizată cu unda verde a unor importanți actori politici in­ternaționali. E greu de crezut că o replică a președintelui României azi, una a pre­ședintelui Croației, data viitoare, îl vor în­demna la reflecție pe Viktor Orban. Româ­nia e un stat prea mare în zona asta de Europă, pentru a continua la nesfârșit politica lui „las de la mine”. Iar dacă vom ignora din nou semnalele acestea, atunci ne vom trezi că trece COVID-ul și că noi sărim dintr-o criză sanitară în alta, cu mult mai rea.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian