
– În farmacia naturii, mugurii sunt leacuri cu mare putere vindecătoare. Preparatele gemoterapeutice ale firmei PlantExtrakt Cluj fac, de mult, înconjurul lumii. Rețetele pe care vi le propunem oferă noutatea că se prepară din muguri proaspeți, adunați de pe arborii din păduri. Duceți-vă să-i culegeți acum, în verdele primăverii. Pe lângă leacuri de sănătate, vă veți întoarce și dvs. acasă… înmuguriți –
Muguri de brad

Tuse, răceală, laringită, traheită, bronșită cronică, pneumonie, pleurezie, astm, stimularea imunității
– Ceai de muguri de brad. Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri de muguri de brad proaspeți. Acoperiți vasul și lăsați ceaiul la infuzat o jumătate de oră.
Se beau trei căni pe zi.
– Sirop de muguri de brad. Rețeta: un kilogram de muguri proaspeți se fierb în 2 litri de apă, până când acele se desprind (aproximativ 30 de minute). Acoperiți vasul și lăsați lichidul la răcit, apoi strecurați. Adăugați o cantitate egală de zahăr cu cantitatea de lichid obținut (adică la un litru de lichid, un kilogram de zahăr) și amestecați. Puneți amestecul la fiert pe foc mic, vreme de 30 de minute. Siropul este gata când devine mai închis la culoare și se lipește de degete. Se pune cald (nu fierbinte) în sticle bine închise, care se țin la rece.
Se iau câte 2-3 linguri cu sirop diluat în apă sau ceai, de trei ori pe zi, la distanță de o oră de mese.
Infecții și parazitoze intestinale, colite, balonări, litiază biliară, infecții și inflamații ale sistemului urinar
– Tinctură de muguri de brad. Într-un recipient de sticlă se pun 100 grame de muguri de brad proaspeți tăiați mărunt, peste care adăugați 200 ml alcool alimentar. Lăsați amestecul la macerat timp de 14 zile, apoi strecurați lichidul și depozitați-l la rece.
Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere, sau diluate în jumătate pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
Muguri de pin

Tuse, răceli, gripe, laringită, traheită, pneumonie, pleurezie, bronşită acută și cronică, astm, tuberculoză, infecții urinare, reducerea inflamaţiei prostatei
– Ceai de muguri de pin. Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri cu muguri de pin proaspeți și mărunțiți. Acoperiți vasul și lăsați lichidul la infuzat o jumătate de oră.
Se beau 3-4 căni cu ceai pe zi.
– Tinctură de muguri de pin. Într-un recipient de sticlă se pun 100 grame muguri de pin proaspeți, mărunțiți, peste care se toarnă 200 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi tinctura se strecoară și se depozitează la rece, în sticle.
Se iau câte 30 de picături, cu puțină miere, sau diluate în jumătate pahar cu apă, de 3 ori pe zi.
Muguri de alun

Hepatită cronică, insuficiență hepatică, silicoză pulmonară, astm, emfizem pulmonar
– Ceai de muguri de alun. Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri cu muguri de alun mărunțiți, proaspeți sau uscați. Acoperiți vasul și lăsați ceaiul la infuzat o jumătate de oră.
Se beau 3-4 căni de ceai pe zi.
Muguri de frasin

Dischinezie biliară, colecistită, steatoză hepatică, hipercolesterolemie, gută, retinopatie diabetică, insuficienţă renală, anxietate
– Decoct din muguri de frasin. Puneți pe foc o jumătate de litru de apă, adăugați 3 linguri cu muguri de frasin și lăsați-i să fiarbă 3 minute. Lăsați decoctul la infuzat zece minute, apoi strecurați.
Se bea întreaga cantitate pe parcursul zilei.
Muguri de mesteacăn

Litiază urinară, nefrită cronică, gută, edeme cauzate de boli renale sau cardiace, hipercolesterolemie, ateroscleroză
– Ceai din muguri de mesteacăn. Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri cu muguri de mesteacăn mărunțiți. Acoperiți vasul și lăsați lichidul la infuzat o oră. Strecurați și adăugați un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.
Se beau 3 căni cu ceai pe zi.
Ascită (acumulare de lichid în abdomen)
– Decoct din muguri de mesteacăn. Puneți pe foc 800 ml apă, când dă în clocot, adăugați 100 grame de muguri de mesteacăn și lăsați să fiarbă la foc mic, timp de zece minute. Lăsați vasul acoperit vreme de o jumătate de oră, strecurați lichidul și adăugați o linguriță cu miere.
Se bea repartizat de-a lungul unei zile. Tratamentul durează 3 zile.
Muguri de plop negru

Tuse, răceală, gripă, traheită, laringită, bronșită acută și cronică, astm, tuberculoză, infecții și inflamații ale sistemului urinar, stimularea imunității
– Decoct de muguri de plop negru. Puneți pe foc un litru de apă, lăsați-o să dea în clocot, apoi adăugați 6 linguri cu muguri de plop mărunțiți. Lăsați să fiarbă trei minute. Se infuzează apoi 30 de minute, se strecoară.
Se beau 4-5 căni de decoct pe zi, în care se adaugă câte o linguriță miere de salcâm.
– Tinctură de muguri de plop negru. Într-un recipient de sticlă puneți 100 grame muguri de plop proaspeți, mărunțiți. Adăugați 200 ml alcool alimentar. Lăsați amestecul la macerat timp de 14 zile, apoi strecurați-l și depozitați-l la rece, în sticle.
Se iau câte 40 picături, cu puțină miere, sau diluate în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi.
Afecţiuni hepatice, ulcer gastroduodenal, diaree, colită, parazitoze intestinale, eliminarea excesului de acid uric, retenție de lichide, purificarea sângelui
– Ceai de muguri de plop negru. Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de muguri de plop mărunțiți. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat o jumătate de oră.
Se beau 4 căni de ceai pe zi.
– Tinctură de muguri de plop negru. Din tinctura preparată conform rețetelor prezentate mai sus, luați câte 40 de picături, de 4 ori pe zi, pe pâine uscată sau în amestec cu apă.
– Pulbere de muguri de plop negru. Mugurii de plop negru uscați se macină până se transformă în pulbere.
Luați câte o linguriță de 4 ori pe zi, cu puțină apă, cu o jumătate de oră înainte de mese.
UZ EXTERN
Cancer de piele, eczeme, dermatomicoze, răni, herpes, hemoroizi, fisuri anale, foliculită, acnee, ulcerații ale pielii, infecții și inflamații ale cavității bucale
– Decoct de muguri de plop negru. Puneți pe foc un litru și jumătate de apă, lăsați-o să dea în clocot, apoi adăugați 10 linguri cu muguri de plop mărunțiți, proaspeți sau uscați, și lăsați-i să fiarbă 10 minute la foc mic. Stingeți focul, lăsați lichidul să se răcească, apoi strecurați.
Faceți băi locale cu durata de o jumătate de oră pe zi, sau clătiți-vă locul bolnav cu decoct și aplicați apoi pe zonele afectate comprese din tifon înmuiate în decoct. Pentru afecțiunile cavității bucale, clătiți gura de mai multe ori pe zi cu decoct de muguri de plop negru.
Boli reumatismale, artroze
– Tinctură de muguri de plop negru. Din tinctura preparată după rețeta prezentată mai sus, luați câte 50 de picături, de 4 ori pe zi, în amestec cu apă.
– Decoct de muguri de plop negru. Aplicați comprese cu decoct de plop negru pe zonele dureroase și inflamate, de două ori pe zi, câte o jumătate de oră.
Muguri de fag

Împotriva litiazei urinare
– Ceai de muguri de fag. Turnați o cană cu apă clocotită peste două lingurițe cu muguri de fag mărunțiți. Acoperiți vasul și lăsați ceaiul la infuzat o jumătate de oră.
Se beau 2-3 căni pe zi.