
– Septicemia provoacă mai multe morți decât infarctul –
Maria a avut noroc. Picioarele ei au fost amputate mai jos de genunchi, iar între tivul pantalonilor și adidași, acum lucesc niște proteze metalice. Apăsarea mâinii tinerei de 21 de ani este moale ca cea a unui copil, pentru că și din degetele ei au mai rămas doar niște cioturi scurte. Maria a avut totuși noroc. La 19 ani, ea a suferit o septicemie severă, numită popular infecția sângelui. Ea a stat vreme de opt luni în comă indusă iar apoi, timp de o lună, într-o secție de terapie intensivă – o perioadă de care nu-și mai aduce aminte decât vag, ca de un amestec de coșmaruri, realitate și halucinații. Abia în săptămânile care au urmat a început să priceapă cât de aproape a fost de moarte.
La nivel mondial, câte un om moare de septicemie la fiecare patru secunde. Septicemia este așadar cauza principală a decesului cauzat de infecții. Ca să luăm doar cazul Franței, aici se îmbolnăvesc în fiecare an circa 280.000 de oameni, dintre care aproape 75.000 își pierd viața.
Septicemia apare mai des decât cancerul de sân sau colon, și din cauza ei mor mai mulți oameni decât din cauza infarctului miocardic. Iar incidența septicemiei a crescut în decursul anilor trecuți și în alte țări industrializate – între altele, din cauza creșterii mediei de viață. Termenul în sine nu se regăsește, totuși, prea des în statisticile privind cauzele de deces, întrucât acolo sunt trecute, în general, doar bolile subiacente. Cercetătorii din lumea întreagă caută să deslușească și să studieze mai îndeaproape problema. Pentru că cei mai mulți dintre noi știu astăzi, ca și odinioară, doar puține lucruri despre această boală. O septicemie poate evolua brusc și în mod neașteptat, după aproape orice infecție acută! În cele mai dese cazuri, cauza o reprezintă bacteriile, procesul letal fiind foarte rar stârnit de viruși, ciuperci sau paraziți. Dacă sistemul de apărare a organismului nostru nu reușește să izoleze infecția în zona inflamată, agenții patogeni se înmulțesc și se răspândesc în sistemul limfatic și în cel cardiovascular, sistemul nostru imunitar o ia razna și începe să lupte și cu țesuturile propriului organism. Dacă medicii observă prea târziu că organele au cedat și că s-a instalat așa-numitul șoc septic, se poate ajunge în 40 până la 60 la sută din cazuri la deces. Acest proces se poate desfășura într-un ritm fulgerător. În doar câteva ore, starea pacienților se poate degrada atât de tare, încât viața lor să fie pusă în pericol. Factorul declanșator este, în majoritatea cazurilor, o pneumonie.

În cazul Mariei, de vină a fost o infecție meningococică. Cu bacterii despre care ea nu auzise niciodată până atunci și care conduc, de multe ori, la o meningită, dar care pot provoca, de asemenea, o septicemie. Zece la sută dintre cei infectați sfârșesc în punctul în care a ajuns și Maria: la un șoc septic sever, așa-numitul sindrom „Waterhouse-Friedrichsen”.
Deși, în principiu, oricine poate fi afectat de septicemie, există și oameni care sunt amenințați în mod special: de exemplu, vârstnicii și sugarii, pentru că în cazul lor, sistemul imunitar nu mai este sau nu este încă suficient de puternic. Sau cei cărora le-a fost extirpată splina ori care iau medicamente care le scad imunitatea.
O intervenție chirurgicală comportă, de asemenea, un risc crescut, fiindcă pe tuburile respiratorii, cateterele urinare sau tuburile de perfuzie pot exista bacterii. Și iată de ce numărul crescut al intervențiilor chirurgicale reprezintă un motiv suplimentar pentru creșterea ratei de septicemie.
Asemenea situații pot fi însă prevenite. Potrivit specialiștilor, cele mai multe cazuri de septicemie apar în urma pneumoniei, împotriva căreia se poate face un vaccin pneumococic. Experții îl recomandă mai ales vârstnicilor și celor care suferă de diabet, de boli cronice ale ficatului sau cărora le-a fost extirpată splina.
Simptome

Dar cum putem recunoaște o infecție a sângelui? Cei mai mulți dintre noi cred că semnul inconfundabil este o linie roșie care pornește de la o rană și care devine cu adevărat periculoasă, pe măsură ce avansează către inimă. Potrivit specialiștilor, acest simptom indică însă o inflamație a vaselor limfatice, nefiind așadar neapărat un semn al septicemiei, ci numai un indiciu al unei inflamații la nivel local. Netratată, aceasta poate totuși conduce, în cazurile nefericite, la o septicemie.
Semnele tipice ale septicemiei, care nu sunt din păcate specifice doar ei, sunt febra ridicată cu frisoane, bătăile rapide ale inimii, respirația grea și accelerată, scăderea tensiunii arteriale și amețeala. Majoritatea pacienților afirmă că s-au simțit mai bolnavi ca niciodată. Experții ne recomandă să apelăm imediat la medic în asemenea situații, pentru că septicemia este întotdeauna un caz de urgentă: șansa de supraviețuire scade cu fiecare oră care trece.
În cazul Mariei, totul a început într-o seară de miercuri, cu dureri de cap, febră și vărsături. În curând, ea nu a mai avut nici puterea de a se ridica. Vineri, când părinții au dus-o la clinică, pe piele îi apăruseră deja puncte întunecate, care indicau sângerarea. Pentru a-i proteja organismul, medicii au plasat-o la scurt timp în comă indusă. Pentru că la ea septicemia era deja într-o stare atât de avansată, nu s-a mai pus doar problema de a descoperi cât mai repede posibil sursa sepicemiei, ci și de a-i stabiliza sistemul cardiovascuar și a-i salva organele. Asta le-a reușit medicilor, însă când tânăra a depășit, în sfârșit, hopul și și-a revenit, picioarele și mâinile i se înnegriseră și nu le mai putea simți. Trecuse prea mult timp de când nu mai erau vascularizate corespunzător. Câteva săptămâni mai târziu, aceste părți ale corpului i-au fost amputate. Acum, că au trecut doi ani, Maria spune că lucrurile sunt, mai mult sau mai puțin, la fel ca înainte. Ea a investit multă energie să învețe să meargă din nou pe proteze și studiază psihologia. Și-ar dori să le inspire curaj și altora aflați într-o situație similară. Pentru că, pentru cine supraviețuiește unei septicemii, recuperarea fizică reprezintă doar o parte a problemei. La fel de mult timp trebuie investit și în pregătirea sufletească. Și în cazul Mariei, a durat ceva până când a putut spune: „Am avut noroc”.