Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de vară

Lichior de ANGELICĂ

– pentru dureri de stomac–

Foto: 123RF

O mână de rădăcini proaspete sau uscate de Angelică se pun la macerat într-un litru de țuică de țară, vreme de o săptămână. Se stre­coară, se ames­tecă cu o jumă­tate de kilogram de miere sau de zahăr. Băutura care re­zultă este un adevărat elixir pentru afecțiunile de stomac și intestine. Sti­mulează ape­titul și digestia și acționează asupra peri­staltismului. Se ia câte un păhăruț de lichior, după masa de prânz sau de seară, diluat în puțină apă sau ca ata­re. Sea­mănă la gust cu băutura nu­mită benedictină (lichiorul fran­țu­zesc Chartreuse).

Ceai de SILUR

– pentru conjunctivită –

Se ia o linguriță cu amestec din: Silur, semințe de anason și flori de mușețel în cantități egale, se opărește cu o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 3 minute. Se adaugă un vârf de cuțit de sare marină (se găsește la magazinele cu produse naturiste), apoi se strecoară lichidul prin tifon dublu. Cât e încă călduț, se pune într-un cas­tronel de servit dulceață și se fac băi de ochi, dimineața și seara, vreme de 2-3 minute. Bolnavii de con­junctivită tre­buie să-și ferească ochii de soarele pu­ternic al verii, pur­tând ochelari.

Sirop de PODBAL

– pentru boli de plămâni –

Foto: Shutterstock

Un kilogram de flori proaspete de Podbal se amestecă cu o jumătate de kilogram de zahăr candel sau zahăr brun pudră. Se pun într-un vas de sticlă închis er­me­tic și se lasă vre­me de 2 luni într-un loc cu tem­pe­ra­tu­ră constantă (cel mai bine ar fi să se îngroape în pă­mânt, la o adân­cime de 50 de cen­timetri). Când tim­pul expiră, con­ținutul se stre­coară printr-o sită, presând bine plan­tele mace­rate. Lichidul obținut se încălzește la 70 de grade și se toarnă încă fierbinte în sticle curate. Se ia câte o lingură, de mai multe ori pe zi, în toate afec­țiunile pulmonare.

Miere cu PODBAL

– contra inflamațiilor din zona bronhii-plămâni –

Cine nu vrea să aștepte două luni, cât durează prepararea siropului de Podbal, poate recurge la o rețetă ra­pi­dă și foarte eficientă: mierea de Pod­bal.

Rețeta: se ia o sticlă de 1 litru, cu gura largă, și se umple pe o înălțime de 5 cm cu flori proas­pete de Podbal. Se toarnă miere de albine cât să acopere florile. În ziua urmă­toare, se mai pune în sticlă un strat de flori de podbal, gros de 5 cm, și se toarnă iarăși miere, cât să le acopere. Procedeul se repetă pâ­nă când vasul e plin. Deasupra se presară câteva flori de Su­nă­toare, Ciuboțica-cucului și mu­guri de brad. Sticla se închide etanș și se pune pe marginea feres­trei, la soare, două săptămâni. Când tim­pul expiră, mierea se trece prin sită și se pune în borcane curate. Se ia cu lingurița, de mai multe ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian