Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

La judecata istoriei

Au trecut, zilele acestea, 30 de ani de la Mineriada din iunie 1990. Nu avem niciun vinovat pentru violențele de atunci și pentru întreg scenariul cu adu­ce­rea minerilor la București. Dar au tre­cut, nu de mult, 30 de ani de la Re­vo­luție, tot fără să avem vreun vinovat. A trecut mai bine de ju­mătate de veac de la abu­zu­rile abominabile co­mise asupra elitei românești inter­be­lice – Alexandru Vaida-Voevod, unul din­tre negociatorii noștri magistrali de la Trianon (că tot s-au făcut 100 de ani de atunci), a murit în arest la do­mi­ciliu impus de comuniști, Iuliu Maniu, în­drumătorul său politic, a sfârșit în puș­că­ria din Sighet, iar torționarii lor s-au lă­făit în pensii spe­ciale, în loc să fie jude­cați.

Ieșiți din scenă după drama de la Co­lectiv, fostul premier Victor Ponta și fostul primar „Piedone” sunt pe cai mari după nu­mai câțiva ani. Primul face și des­face jocu­rile politice în plină pan­de­mie și dă lecții de bună guvernare, al doilea se pregătește să candideze din nou la o primărie de sec­tor din Capitală. Se fac doi ani de la „ga­ză­rile” și pulanele din 10 august din Piața Victoriei și nu știm nimic clar despre ce s-a întâmplat atunci. Iar mai aproape de noi, autorii morali ai recursului compensatoriu me­nit să-i facă scăpați pe marii corupți ai României și care a eliberat, la grămadă, criminali dintre cei mai periculoși, sunt pe funcții mari, iar de voturile și de ac­țiunile lor depinde, zi de zi, destinul nostru.

Zilele trecute s-a întâmplat o neno­ro­ci­re comisă de un astfel de om, cu mul­tiple crime la activ, eliberat recent din în­chisoare în baza recursului com­pen­sa­toriu promovat de Tudorel Toader (care tocmai ce a fost votat de comunitatea academică din Iași pentru un mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” fără să aibă nici măcar un con­tra­candidat)! Numărul de victime ale abe­rației legislative pe care a girat-o se tot în­groașă, Toader e bine-mersi, la fel ca to­varășii lui de rele din Parlament, Eugen Nicolicea și Florin Iordache.

La fel ca în anii comunismului, când viața bună se trăia „prin reprezentanți”, așa și acum justiția se face „prin repre­zentanți”. I se mai dă poporului iluzia drep­tății, când mai intră după gratii un Adrian Năstase ori un Liviu Dragnea – mereu pentru vini minore, față de ceea ce li se impută cu adevărat, în schimb – în marile și dureroasele dosare post­be­lice și postdecembriste nu se întâmplă ni­mic. Numărul victimelor se tot în­groa­șă, cel al marilor vinovați nu trece de o du­zină. Pentru ca să își facă treaba cu adevărat, justiția trebuie să funcționeze ca un tot, nu doar prin excepționalitățile care au fă­cut România cunoscută peste tot în lume. Acum câteva luni, la începu­tul pan­de­miei, când sistemul medical a cla­cat la Su­ceava, statul român a trimis ar­mata ca să stingă focarul de acolo. În justiție, asta nu se poate și nici nu e de dorit. Și-ar fi ne­drept să lăsăm pe seama istoriei să în­drepte ceea ce, cu legea în mână, justiția nu a fost în stare să în­drepte vreme de 30 de ani. Iar dacă lăsăm pe seama istoriei să repare traumele deceniilor recente, atunci măcar să fim onești și să dăm pensii speciale istoricilor și arhivarilor, nu judecătorilor care lasă marii criminali să mișune pe străzile României.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian