• Relaxarea măsurilor de luptă împotriva pandemiei cu COVID-19 a dat frâu liber, în ultimele săptămâni, unor știri venite, parcă, dintr-o altă viață. Veștile despre performanțele de vârf ale românilor din Occident au început, imediat, să reapară. Ce injecție mai bună de optimism în aceste vremuri!? Au reapărut și evenimentele culturale de ținută, care ne dau dimensiunea „noii normalități”, de care ne era, iarăși, atât de dor. Vin și vești bune din economie! Dacă vom reuși să ținem în frâu, ca până acum, virusul, putem să ne gândim cu optimism spre lunile care vin •
Oradea, în topul celor mai sigure destinații de vacanță
Capitala Bihorului, Oradea, a fost inclusă în topul celor mai sigure destinații europene ale anului de către Asociația European Best Destinations, o cunoscută platformă care promovează cultura și turismul european. Recomandările sunt de-a dreptul elogioase: „Multe țări europene își deschid granițele, reiau zborurile, iar hotelurile își așteaptă din nou turiștii. După o lungă perioadă de izolare, oamenii își doresc să exploreze din nou Europa, însă nu știu unde pot să călătorească și ce măsuri au fost luate de autoritățile locale în destinațiile pe care le vizează. Dacă te întrebi unde să pleci, răspunsul este Oradea! Orașul se numără printre cele mai sigure, dar deopotrivă frumoase destinații europene. Datorită unei serii de măsuri luate de autorități, Oradea a devenit una din destinațiile europene cel mai puțin afectate de noul coronavirus”. Reprezentanții European Best Destinations au selectat Oradea în vederea promovării în secțiunile „destinație de city-break”, „destinație medievală” și „destinație culturală”.
„Nobelul” Austriei, câștigat de un matematician român
Cel mai important premiu științific acordat în Austria, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost câștigat anul acesta de un matematician român: ADRIAN CONSTANTIN. Considerat „Nobelul” Austriei, premiul „Wittgenstein” este acordat de un juriu extrem de exigent, din care fac parte laureați Nobel. Presa austriacă scrie că „matematicianul din România” a câștigat prestigiosul premiu pentru „studiul în domeniul modelării matematice a mișcării valurilor și curenților”, dar și pentru numărul mare de cercetători de vârf care s-au format în echipa lui.
Adrian Constantin s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, unde a urmat Liceul „Nikolaus Lenau”. În prezent, este profesor la catedra de Matematică a Universității din Viena, fiind recunoscut și pe plan internațional. El a primit numeroase premii și onoruri, cum ar fi Premiul „Göran Gustafsson”, de la Academia Regală Suedeză de Științe, și Premiul „Friedrich Wilhelm Bessel”, de la Fundația Germană Humboldt. Adrian Constantin este unul dintre cei mai în vogă matematicieni ai lumii.
În plină pandemie, Dacia Sandero câștigă Spania
Piața auto din Spania a suferit o scădere importantă pe durata lunilor de izolare. Dacia Sandero a reușit, totuși, să profite de noul context și, chiar dacă a vândut mai puțin decât în lunile obișnuite, a ajuns pe prima poziție în topul modelelor cu cele mai multe înmatriculări din luna mai (1.570 de unități). Performanța este una remarcabilă, mai ales în contextul în care următoarele modele sunt la mare distanță: Renault Clio a totalizat 1.140 de unități, în timp ce locul 3 i-a revenit lui Audi A1, cu 995 de unități. Performanța din luna mai a urcat Sandero pe locul 3 în topul general din Spania, foarte aproape de poziția a doua.
Primele concerte din timpul pandemiei
Imediat după ce autoritățile și-au dat acordul pentru reluarea activităților culturale în aer liber, Clujul, inima industriei de spectacole din România, a și pus pe afiș primele concerte din timpul pandemiei. Membrii grupului Vița de Vie au dat semnalul mult-așteptatei reveniri pe scenă a artiștilor printr-un concert acustic cât se poate de special, desfășurat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Weekend-ul următor a fost rândul Adei Milea și al invitaților săi să concerteze la Cluj. Evenimentele din Piața Unirii se desfășoară cu respectarea strictă a regulilor de distanțare socială. Tot la Cluj se pregătește ediția specială din acest an a Festivalului de Film Transilvania, reprogramat pentru intervalul 31 iulie – 9 august.
Răsplată pentru medicii care au luptat cu pandemia
În semn de recunoștință pentru eforturile depuse de medicii implicați în lupta împotriva COVID-19, Grupul Eurolines a oferit sejururi gratuite în Deltă și la munte unui număr de 20 de medici și familiilor acestora. Inițiativa Grupului Eurolines a fost transmisă Ministerului Sănătății, care a acceptat să sprijine acest demers și a stabilit legătura cu doctorii care beneficiază de vacanțe. „Am invitat în cele două resorturi din grup medici care, în ultimele trei luni, nu au avut parte de zile de relaxare, au lucrat în ture epuizante și și-au sacrificat orele de odihnă pentru a salva viețile pacienților infectați cu virusul Covid-19. Am considerat că este rândul nostru să avem grijă de cei care au depus eforturi pentru ca România să se facă bine”, au declarat organizatorii. „În mod surprinzător, a fost dificil să îi convingem pe medici să ia o pauză de la activitățile solicitante din spitale, pentru că, pur și simplu, nu voiau să iasă din ritmul pe care și l-au impus în ultimele luni, dintr-un sentiment de responsabilitate față de bolnavi”.
Granturi pentru studenții care vor să își deschidă afaceri
Studenții, masteranzii și doctoranzii vor putea primi granturi cu o valoare între 40.000 și 100.000 de euro fiecare, pentru planurile de afaceri pe care vor să le dezvolte în mai multe domenii, precum industria creativă, IT, robotică, automatizări industriale, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. „Este o noutate pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, pentru că de această dată pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru propriile lor afaceri. Este un program care are în primă etapă 20 de milioane de euro, urmând ca pe măsură ce se depun cererile de finanțare, posibilitatea de suplimentare să ajungă la 150 de milioane de euro”. Studenții pot să acceseze acești bani, după ce au parcurs în prealabil un curs de antreprenoriat și și-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi, cele mai bune planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanțate din fonduri europene.
Premiu pentru pregătirea bucureștenilor în caz de seism
Edmond Niculuşcă, preşedintele Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), a câştigat marele premiu în valoare de 12.000 euro oferit de Fundaţia Alexandrion, în cadrul Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu 2020”, cu cel mai mare număr de voturi din partea publicului – 16.885 de voturi. Premiul câștigat îi va permite lui Edmond Niculuşcă să investească în proiectul „Antiseismic District”, primul proiect din România care pregăteşte pentru cutremur comunitatea unui întreg cartier vulnerabil, în cazul unui seism major. „Premiul e o investiție pentru viitorul Bucureștiului. De mâine, reluăm lucrul la unul dintre cele mai importante proiecte care se dezvoltă azi pentru orașul București”, a spus Edmond Niculuşcă.