
– Ajuns celebru datorită procedeelor sale de vindecare cu apă, preotul german Sebastian Kneipp a lăsat și prețioase sfaturi de „stil de viață”. Am ales dintre ele așa-numita „terapie a ordinii”, care propovăduiește simplitatea și cumpătarea, două „rețete” eficiente, pentru a ne proteja de dezordinea în care trăim –
„Omenirea s-a îndepărtat mult de traiul simplu și natural, modelându-și viața, sub toate aspectele, altfel decât ar fi trebuit s-o facă. Dacă privim atent felul în care trăiesc astăzi unii oameni și ne dăm seama că sunt atâtea lucruri pe care le fac exact pe dos, aproape că-ncepem să ne îndoim de spiritul lor sănătos și de gândirea lor logică! De aceea îmi permit să nutresc speranța modestă că aceste rânduri, care le spun semenilor mei cum să trăiască dacă vor să fie și să rămână sănătoși – ei și urmașii urmașilor lor –, vor însemna un ajutor, o binecuvântare.”
Sunt cuvintele lui Sebastian Kneipp, scrise în urmă cu peste 100 de ani, dar cât de actuale și astăzi! Kneipp era de părere că organismului puternic și rezistent îi sunt indispensabile nu doar aspectele legate de sănătate, ci și viața ordonată și stabilă.
Alimentația
Pe primul plan se situează firescul, simplitatea, atât în modul de viață, cât și în alimentație. Și, nu în ultimul rând, credința. „Am crescut dimineața cu un ceai de tei, la prânz cu o supă de varză, iar seara cu cartofi și cu ceapă. Alimente simple dar sănătoase, care creșteau în grădina casei. Puterea lor era înmiită de faptul că nu mâncam niciodată, înainte ca tata să rostească o rugăciune. Binecuvântarea aceea transforma alimentele în leacuri de sănătate.”
Somnul

„Dacă vreți să dormiți bine și s-aveți un somn odihnitor, îngrijiți-vă ca salteaua să fie tare, iar perna, nu mai înaltă decât distanța dintre umăr și cap. Patul să nu fie nici prea îngust și nici prea scurt, să vă întindeți comod pe el. Pătura sau plapuma să fie și ele late și lungi, ca să nu pătrundă aerul rece când vă răsuciți, în somn, de pe-o parte pe alta și să vă ferească astfel de reumatism.”
Aerisirea
„O aerisire bună se face cu foarte multă grijă. Dacă oamenii ar înțelege și-ar învăța să-și aerisească locuința temeinic, ca să aibă permanent – mai ales în dormitor – un aer mai curat, mai proaspăt și mai oxigenat, ar fi feriți de multe neplăceri și boli. O cameră umedă și întunecoasă, în care lumina și aerul pătrund greu sau poate chiar deloc, seamănă mai mult a închisoare, iar cei care stau în ea sunt demni de mila noastră. Dar și mai mult rău face o cameră de dormit fără lumină și aer curat. Personal, am făcut această experiență: când înnoptam undeva și simțeam, după miros, că încăperea nu fusese aerisită, mă trezeam dimineața cu nasul înfundat și, pe deasupra, amețit și cu capul greu. De aceea, insist și iar insist să vă alegeți un dormitor în care să pătrundă razele soarelui și în care aerul curat să poată circula liber.”
Profesia
Printre lucrurile importante din viața unui om se numără, cu siguranță, și alegerea profesiei. Dacă alegerea este bună, persoana respectivă se va achita, în general, bine de toate îndatoririle. Dacă nu, viața va deveni, din păcate, un lanț de nenorociri. Dar să ascultăm sfaturile înțeleptului pastor: „Pe bună dreptate, lumea poate fi privită ca un atelier în care există nenumărate ocupații, fiecare cu adepții ei. Nu bogăția, nu averea și nu gloria ne fac fericiți, ci doar mulțumirea pe care-o simțim atunci când ne place ceea ce facem, când ne achităm cu devotament de obligațiile profesionale. Este destul de răspândită părerea că n-ar trebui să învățăm decât strictul necesar viitoarei profesii, iar restul să-l lăsăm deoparte. Părerea mea este cu totul alta, căci în felul acesta n-am avea parte decât de oameni unilaterali, lipsiți de experiență. Până la vârsta de 21 de ani, eu am fost țesător și muncitor agricol, dar n-am regretat niciodată că mi-am petrecut anii tinereții practicând aceste meserii. Ele mi-au dat o mare experiență în comunicarea cu oamenii.”
Părinții
Prima școală a copilului este casa părintească. Părinții sunt cei care-ar trebui să-i învețe pe copii – nu doar prin vorbe, ci și prin exemplul lor personal – cum să-și făurească o viață morală și sănătoasă. „Foarte curând, copiii vor trebui să învețe cum să se comporte când vor avea de înfruntat greutățile vieții. Fericiți aceia dintre ei ai căror părinți sunt buni educatori și-i cresc așa cum trebuie, conștienți de înalta și dificila lor îndatorire de a-i forma moral și spiritual, pe placul bunului Dumnezeu.”
Călirea copiilor
Orice organism trebuie călit să se adapteze, chiar și cel al copiilor. Dar cum se face această fortificare? „În mod obișnuit – și din motive de curățenie –, copiii sunt îmbăiați în apă caldă. N-am nimic împotrivă, dar dacă ei fac în fiecare zi baie caldă, e clar că astfel devin mai sensibili. Același lucru se întâmplă și cu adulții care fac zilnic băi fierbinți: sunt lipsiți de vlagă și mai puțin rezistenți. Nu sunt împotriva băii, dar să nu dureze prea mult și să nu fie prea caldă. Copilul poate fi spălat în trei minute. Iar după ce iese din apa caldă, trebuie clătit câteva secunde cu apă rece. Astfel organismul copilului se călește. La început o să plângă, dar peste puțin timp o să se învețe cu apa rece. Un funcționar mi-a scris că-mi este recunoscător pentru că l-am sfătuit să-și îmbăieze copiii și în apă rece. De atunci, copiii lui sunt sănătoși și puternici.”
Mișcarea

Tot ce e tânăr e vioi și sprinten. La copii, această vioiciune este înnăscută, le place să țopăie și să se zbenguie. Chiar și sugarii simt nevoia de mișcare: exersează singuri, dând puternic din mâini și din picioare. Această vioiciune e cel mai bun indiciu de sănătate. „De aceea, copiii trebuie lăsați să se miște în voie, iar joaca lor să fie privită ca un antrenament pentru muncă și ca o pregătire pentru ocupația lor viitoare. În felul acesta, ei sunt învățați de mici să-și exerseze forța fizică, devenind mai rezistenți și mai tenace. În schimb, oamenii maturi trebuie forțați să se miște. Ca să-și găsească hrana, strămoșii noștri se mișcau permanent. Este un dat pe care trebuie să-l respectăm și noi. Nu există sănătate fără mișcare. Și nici psihic bun. Mișcarea îți dă putere și un sentiment de bine al întregului organism.”
Credința
„Rugăciunea e drumul cel mai scurt pentru speranță. Și cine are speranță are pentru ce trăi. Ceri ceva care se va împlini. Până atunci, rugăciunea se adâncește, îți echilibrează viața, iar tu te faci prieten cu Dumnezeu.”