Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacurile pădurii

Scorușul de munte (Sorbus aucuparia)

Foto: SHutterstock – 4

I se mai spune lemn-câinesc, pomul-ursului, sco­ruj și sorb. Poate fi întâlnit în luminișuri, la margini de pădure sau pe suprafețe unde s-au făcut defrișări. Cu coroana rară și o tulpină ce măsoară între 12 și 20 de metri, nu este tocmai un copac impunător, ci mai degrabă unul nepretențios, care suportă la fel de bine gerul, ca și seceta. Înflorește târziu, din mai până în iulie, iar pe la sfâr­șitul lunii septembrie, boabele adunate în ciorchini încep să se coloreze în­tr-un roșu aprins, atrăgând păsările ca un magnet. La fel ca alte fructe de pădure, scorușele vor fi mai dulci dacă sunt recoltate după primul îngheț. În cazul când vreți să le feriți de lăcomia zburătoarelor, le puteți culege și congela. Odinioară, când gospodinele de­dicau mai mult timp gătitului, iarna, boa­bele purpurii de scoruș erau uscate și apoi mă­cinate, iar pulberea era fie amestecată cu făina pentru pâine, fie înmuiată cu apă și mâncată ca un terci. Sucul stors din fructele proaspete conține mai multă vitamina C decât lămâia, deci va întări sistemul imunitar dacă este băut frecvent. În stare crudă, nu se pot consuma decât 5-8 boabe pe zi, căci o cantitate mai mare provoacă diaree. Fierte, în schimb, au efectul con­trar și, totodată, reglează funcționarea ficatului și a vezicii biliare.

Ceaiuri pentru diverse probleme de sănătate

* Tulburări gastrointestinale – Turnați 250 ml apă peste 1 linguriță cu frunze de scoruș, in­fuzați 5 minute și, dacă suferința dvs. se află în faza acu­tă, beți câte o cană de mai multe ori pe zi.

* Afecțiuni reumatice – Puneți în 250 ml apă 1 linguriță cu pulbere de scoruș (amestec din frunze, scoarță și fructe, în părți egale), fierbeți-o 10 mi­nute, apoi strecurați. Decoctul se bea cu în­ghițituri mici, de-a lungul întregii zile.

* Tuse, scorbut, colici intestinale – In­fuzați 15-20 de minute 1 linguriță cu scorușe us­cate, în 200 ml apă clocotită, după care strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.

Un compot pe placul sistemului imunitar

Ingrediente: 1 kg scorușe, apă, zahăr de trestie.

Mod de preparare: Spălați fructele, puneți-le într-un vas, turnați apă cât să le acoperiți și fierbeți-le până când devin moi, dar să nu plesnească. Adău­gați za­hăr după gust și mai dați-le într-un clo­cot. Compotul se păstrează în borcane bine închise.

Utilizare: Ca adaos la brânzeturi sau la mân­cărurile cu carne de vită. O lin­gu­riță cu compot pe zi întărește sistemul imu­­nitar.

Băutură pentru bună dispoziție

Ingrediente: 2 pumni cu frunze tinere și flori de scoruș, 1 păstaie de vanilie, 1 l coniac, 150 g zahăr, 150 ml apă.

Mod de preparare: Puneți frunzele și florile într-un borcan, împreună cu păstaia de vanilie, după ce ați crestat-o în lung. Turnați coniacul, apoi închideți borcanul și lăsați-l să stea 14 zile într-un loc călduț, timp în care îl agitați zilnic. La sfârșitul celor două săptămâni, fierbeți 5 minute zahărul în cantitatea de apă indicată și așteptați să se răcească, pe urmă strecurați conținutul borcanului și ames­tecați-l cu apa îndulcită. Acum puteți pune băutura în sticle. Rețineți că ea are nevoie de o perioadă de maturare de 4-6 săptămâni.

Zâmbrul (Pinus cembra)

Această varietate de pin este una dintre cele mai vechi specii de conifere de pe glob, încă prezentă în Alpi, dar din ce în ce mai rar întâlnită în Carpații noștri, unde crește la altitudini cuprinse între 1200 și 2000 metri. E un copac vigu­ros, rezistent la intemperii, care iubește lumina, dar nu și căldura, preferând de aceea zone unde temperaturile nu urcă prea mult nici în toiul verii. Arbore altruist, el consimte să ne cedeze o parte din energia lui, atunci când avem nevoie. Lemnul de zâmbru, moa­le și ușor de prelucrat, însă deosebit de durabil, își păstrează aroma specială timp de decenii, iar studiile confirmă că o noapte petrecută într-un pat confecționat din acest mate­rial poate liniști inima, domolind un puls prea gră­bit. Dar arborele poate face mai mult pentru sănă­tatea noastră: blochează înmulțirea bacteriilor patogene, curăță sângele, stimulează iri­gația sangvină, reduce inflamațiile, cal­mea­ză durerea, favorizează concentrarea, combate insomnia. Uleiul esențial de zâm­bru este un remediu util la răceală și gripă, consolidând totodată și echilibrul psihic.

Pernă cu rumeguș pentru un somn odihnitor

Ingrediente: Rumeguș de zâmbru, frun­­ze uscate de roiniță, plantă de sânzia­nă, sunătoare, vinariță, lavandă, verbină.

Pregătire și utilizare: Mărunțiți plan­tele. Umpleți o pernă de bumbac cu rume­gușul și ierburile amintite, în proporție de 3:1. Căldura transmisă de corpul celui adormit determină rumegușul de zâmbru și plantele să-și elibereze aroma, care produce un efect de relaxare profundă. Perna se poate între­buința timp de un an.

Sirop din conuri pentru afecțiuni respiratorii

Ingrediente: Conuri tinere de zâmbru, zahăr.

Mod de preparare: Culegeți conuri foarte ti­nere, care nu s-au întărit încă, tăiați-le în bucăți și puneți-le într-un borcan, apoi aco­pe­riți-le cu mult zahăr. Închideți bor­ca­nul și așezați-l într-un loc unde să aibă suficientă căldură, fără a fi expus di­rect la soare. Zilnic va trebui să-l scu­turați cu putere, pentru a omoge­niza conținutul. După 7-10 zile, veți vedea apărând în borcan un lichid de culoare galben-portocalie. Când co­nu­rile plu­tesc în el și cristalele de za­hăr s-au dizolvat complet, siropul e gata. Ținut la frigider, în sticle bine închise, rezistă până la cinci luni.

Utilizare: Se bea cu apă plată sau minerală, ca orice sirop, ori se ia nediluat, ca remediu în viroze, gripe, bronșite, astm și alte afecțiuni ale căilor res­piratorii.

Chiparosul (Cupressus sempervirens)

Originar din bazinul Mării Mediterane și nordul Africii, chiparosul este un arbore rășinos cu frun­zișul mereu verde. Are o coroană densă și suplă, ce se ridică dreaptă, ca o lumânare de formă cilindrică sau conică, atingând înălțimi de 25-35 de metri. Este un copac longeviv, cu o durată de viață de până la 1000 de ani. Rectitudinea siluetei lui și frunzele ni­cio­dată atinse de moarte au impresionat dintot­dea­una, ceea ce explică și atributele simbolice pe care le-a dobândit în decursul veacurilor. Leonardo da Vinci l-a reprezentat adesea în picturile sale, văzând în el o misterioasă punte de legătură între pământ și cer. În prezent, îl găsim ca arbore ornamental nu numai în arealul de origine, ci și în țările din centrul și vestul Europei, ca și în cele din Peninsula Balca­nică. În România, sunt aclimatizate două soiuri: chiparosul de baltă și chiparosul de California.

Din ramurile de chiparos se obține, prin distilare în aburi, un ulei esențial cu acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, analgezică, revigorantă, de tonifiere a vaselor de sânge și întinerire a tenului, ca și de influ­ențare pozitivă a stării de spirit. Uleiul se întrebuin­țează numai extern, fiind contraindicat femeilor în­sărcinate, mamelor care alăptează și bolnavilor de epi­lepsie. Nu se aplică pe piele ca atare, întrucât o poa­te sensibiliza, provocând roșeață și mâncărimi, ci se diluează cu un ulei vegetal, de preferință bio (ex. cocos, migdale, măsline, floarea-soarelui). Pentru masaje, se combină 5 picături ulei de chipa­ros cu 10 ml ulei vegetal.

Fumigațiile cu rămurele de chiparos degajă o aromă intensă, care alungă din încăperi țânțarii și celelalte insecte. Pot fi înlocuite cu o lampă de aro­materapie sau cu un difuzor de arome, unde se vor pune în recipientul cu apă 3-4 picături din uleiul de chiparos (sau numai 2-3, adăugând în completare 1-2 picături ulei de tămâie). S-a remarcat un minunat efect de relaxare și reechilibrare emoțională.

Ulei de masaj pentru picioare obosite și grele

Ingrediente: 30 picături ulei esențial de chipa­ros, 30 picături ulei esențial de win­tergreen, 20 ml ulei de da­fin, 80 ml ulei de cocos.

Mod de preparare: Se în­călzește puțin uleiul de co­cos și se amestecă bine cu cele­lal­te ingrediente. Depozitat într-un loc ferit de căldură, își va men­ține calitățile vre­me de 6 luni.

Utilizare: Se aplică pe gam­­be cu un masaj ușor. Dez­in­fla­mează, detensio­nează muș­chii, întărește venele, drenează limfa.

Baie la picioare contra transpirației excesive

Ingrediente: 5 picături ulei eteric de chiparos, 10 picături ulei eteric de grepfruit, 200 g sare gemă.

Mod de preparare: Amestecați toate ingredien­tele și puneți-le într-un borcan cu capac filetat.

Utilizare: Luați 3 linguri din această sare de baie, dizolvați-le într-un lighean cu apă caldă și țineți picioarele înăuntru, timp de 10-20 de minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian