– La Sebeș, fericire cu aromă de cafea –

Că e simplă sau cu lapte, că e la ibric, la filtru sau la espressor, amară sau îndulcită ușor, cafeaua e ceva fără de care cei mai mulți dintre noi nu știu a-și începe ziua. Și ne place s-o savurăm pe-ndelete, singuri ori cu cei dragi, cu prietenii sau pe fugă, cumpărată la automat. Specialiștii se contrazic asupra beneficiilor pe care cafeaua le are asupra sănătății: unii spun că-i bună, alții că ba, unii spun că-i un drog, pentru alții e o plăcere nevinovată. Dar dacă ai șansa să afli povestea bobului de cafea, de când e doar un fruct care crește într-o țară îndepărtată și până ce devine elixirul aromaterapiei ce ne-nviorează mintea și zilele, începi să apreciezi cu totul altfel cafeaua pe care o bei. E o experiență pe care am trăit-o în cea mai nouă prăjitorie de cafea din țară: Aroman’s Coffee Shop, din Sebeș.
Secretul clientului fidel
Pe strada principală ce străbate de la un capăt la altul orașul Sebeș, cu casele lui lipite între ele și acoperite cu țiglă portocalie, căldura amiezii circulă liber, dându-mi o stare de moleșeală pe care caut s-o alung cu o cafea. Caut prăjitoria de cafea „Aroman’s Coffee Shop” de care am aflat de pe internet. O găsesc ușor, după plăcuța metalică atârnată la intrare. Dincolo de poarta de lemn, masivă și veche, a casei săsești, căldura stă tolănită la umbra zidurilor îmbătrânite de timp. Roxana Roman, proprietara prăjitoriei de cafea, ne iese în întâmpinare. O anunțasem că vreau să facem un interviu și mă aștepta. „N-aș vrea să vă povestesc foarte mult despre mine, aș dori să vă povestesc mai degrabă despre bucuria oamenilor care vin, ne descoperă, și care, apoi, ne devin clienți fideli. Asta e ceea ce mă bucură și ceea ce contează!”, spune. E încă tânără, preferă să nu-și dezvăluie vârsta, deși are alura unei adolescente în primii ani de liceu.
Magazia cu arome

Ceea ce a fost odinioară o pivniță pântecoasă și încăpătoare e acum spațiul în care boabele de cafea sunt transformate, cu iscusință și drag, în materie primă pentru licoarea neagră și tare. E răcoare înăuntru și miroase învăluitor a cafea. Într-un colț, câțiva saci de iută stau aliniați școlărește, plini cu boabele cafenii. Fiecare are altă denumire, altă proveniență, altă formă a bobului și, în final, fiecare va degaja o altă aromă, numai bună să ne facă diminețile mai frumoase și mai pline de vitalitate. „Deocamdată, avem doar vreo opt sortimente de cafea, dintre cele mai căutate, dar intenționăm să aducem și altele. Avem din Etiopia, Brazilia, Costa Rica, Columbia, Guatemala, India, dar ne-am propus să aducem, de exemplu, și din Kenya. Cafeaua cultivată acolo e foarte căutată, e aromată, are un gust acid și se găsește mai greu la noi în țară”, afirmă Roxana. Scoate câte-o mână de boabe din fiecare sac și ne îmbie să le mirosim, să ne testăm capacitatea de a sesiza diferențele dintre ele, chiar și așa, cum se află, în stare crudă: cafea verde. „Fiecare are o altă calitate, unele sunt mai tari, altele au note fructate, florale. Clienților le oferim atât cafea de origine unică, dar și în amestec”.
Hmm! „Cafea amestec” e un sortiment de care nu-mi amintesc cu plăcere. Încerc să-i explic Roxanei cum era „nechezolul” de dinainte de 1989. Mă privește nedumerită. Îi vine greu să înțeleagă cum de-am putut să bem „cafea” din boabe de năut. O, da! Și încă cum! Dar Roxana e mult mai tânără, născută pe când „nechezolul” devenise deja amintire, chiar și pentru noi. Dar „cafeaua amestec” de care vorbește acum Roxana e, desigur, cu totul altceva. „Sunt două feluri de cafea, Robusta și Arabica. Robusta are un gust mai puternic, înțepător, conține de două ori mai multă cofeină decât Arabica, de aceea e și mai amară. Arabica este aromată și dulceagă. De aceea, în marea majoritate a cazurilor, clienții noștri preferă să le cumpere amestecate, în proporții variabile, pentru a face cafeaua plăcută la gust”, ne învață Roxana.
Mașinăria fermecată
Într-un colț, pe-o etajeră, în cutii fumurii, riguros etichetate, sunt boabele de cafea prăjite deja. Roxana deschide, rând pe rând, capacele cutiilor, explicându-ne caracteristicile fiecăreia. Vorbește repede, cu un inconfundabil accent ardelenesc, dar cu o intonație specifică limbii italiene. A locuit o vreme în Italia, de unde i-a și venit ideea acestei prăjitorii de cafea. „Știam că sunt deja destul de multe în țară, dar nu era niciuna în județul Alba, și ne-am gândit, eu și soțul meu, că și județul nostru merită așa ceva”. Amândoi sunt din Cugir. Roxana a făcut Facultatea de Drept la Sibiu și are un master în „Drept european”. Soțul ei, Dan Roman, a fost mai bine de 25 de ani plecat prin străinătate, unde-a trăit experiențe fabuloase. „Viața mea nu e un roman, ci un film! Încă se mai întâmplă să-mi vină greu să-mi amintesc câte un cuvânt în limba română, pentru că, vreo 20 de ani, n-am mai vorbit-o deloc”, afirmă Dan. Și, în timp ce deapănă amintiri din exilul italian (a fugit în 1987 din România), pornește aparatul în care urmează să fie prăjită cafeaua. Într-un fel de pâlnie de mari dimensiuni, toarnă 5 kg de boabe de cafea. Reglează parametrii optimi pe un ecran electronic și, după câteva minute, cifrele clipesc, iar mașinăria scoate un șuierat ușor, semn că prăjirea poate să înceapă. Pe-un ochi de sticlă cam cât o palmă se vede ușor cum boabele își schimbă încet culoarea. Pare un caleidoscop bizar, din copilărie, rotit de-o mână nevăzută. Din când în când, cu un fel de lopățică mică, încastrată în aparat, Dan scoate câteva boabe de cafea, să le verifice direct gradul de prăjire. „Sunt trei grade de prăjire: light, mediu și intens. Noi prăjim doar light-mediu, cam așa le place clienților noștri. După prăjirea boabelor, cafeaua nu se consumă imediat. Trebuie să stea cel puțin trei zile în saci închiși la culoare, ca să se evapore toate gazele toxice din interior”, ne spune.
În timp ce Dan supraveghează prăjirea boabelor de cafea, mă uit cu atenție la sortimentele gata prăjite, expuse, după cum spuneam, în cutiile fumurii. Și am o nedumerire: „De ce boabele din comerț sunt negre și lucioase, iar astea nu?”. „Pentru că acelea sunt prăjite industrial, în cantități mari, sunt păstrate în silozuri foarte mari și sunt tratate cu azot, ca să mențină spuma și să prelungească termenul de valabilitate. O cafea, ca să fie cu adevărat bună, ar trebui băută în maximum o lună jumătate de la prăjire. După trei luni, deja își pierde toate calitățile și ar trebui aruncată. Cafeaua trebuie păstrată în recipiente de sticlă sau ceramică, închise la culoare, iar distanța dintre cafea și capac trebuie să fie cât mai mică. Și nu trebuie ținută în frigider, ci, mai degrabă, în cămară, la 15-17 grade”, ne învață Dan.
Mai tari decât pandemia

Cafeaua, prăjită sau gata măcinată, le este oferită clienților în pungi de hârtie cafenie, pe care Roxana și Dan aplică ștampila cu datele de contact ale firmei. „Am preferat această variantă, cu pungi de hârtie, în loc de cine știe ce ambalaje sofisticate și scumpe, pentru că oamenii nu țin cafeaua în pungă, ci o pun în propriile recipiente”.
Îi spun că revista noastră se bucură să popularizeze inițiativele micilor producători români. În perioada interbelică, ei asigurau stabilitatea economică a țării. „Am deschis prăvălia în luna noiembrie a anului trecut, după ce am aplicat pentru o finanțare europeană, prin programul Start-up Plus. Am riscat, pentru că punctajul prevedea să avem trei angajați, dar noi eram numai doi. Am avut un punctaj mai scăzut, dar, din fericire, am obținut totuși finanțarea. Intenționăm, cât de curând, să deschidem un astfel de magazin și în Alba-Iulia, pentru că avem foarte mulți clienți care vin de acolo și ar fi mai simplu pentru ei să le fim mai aproape. Tot ceea ce am făcut, am făcut numai cu ajutorul și cu voia lui Dumnezeu! Ne-a scos Dumnezeu în cale oameni buni, totul a mers perfect, n-am avut nicio piedică. Cu toate că am fost nevoiți să închidem pe perioada stării de urgență, pot spune că afacerea merge bine. Îmi amintesc că, în noiembrie, în primele zile după ce am deschis, oamenii citeau, în grabă, pe afișul de la poartă, «Prăjitură de cafea», în loc de «Prăjitorie de cafea». Și, chiar dacă inițial erau, poate, dezamăgiți că înăuntru nu găseau ce se așteptau, cu timpul ne-au devenit clienți. Lumea e dornică de nou, de produse de calitate, apreciază ceea ce le oferim. Cine a venit o dată a revenit. Pentru foarte mulți oameni, fericirea are uneori gustul amărui al cafelei de dimineață”.