
– Covid-19 provoacă în special decesul unor oameni care suferă de obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 2. După cum reiese din studiile clinice, persoanele care fac consecvent mișcare pot reduce considerabil riscul de a se îmbolnăvi –
Obezii sunt de două ori mai expuși la boală
Cea mai bună cale de a combate noul coronavirus este să evitați contaminarea, adică mască, spălat pe mâini, distanțare. Dar rezultatele cercetărilor demonstrează totodată că, pe lângă măsurile de protecție împotriva acestei infecții virale, un rol decisiv îl are și consolidarea capacității de apărare naturală a organismului. „Aducerea sistemului imunitar în situația de a fi capabil să funcționeze la parametri optimi reprezintă o urgență”, spun cercetătorii americani. „Cele mai complicate evoluții ale bolii Covid-19 le întâlnim la pacienții sedentari, obezi, care suferă de hipertensiune arterială și diabet de tip 2. Aceasta ar trebui să fie pentru noi toți un semnal de alarmă, care să ne convingă că este necesar să ne preocupăm mai atent de controlul greutății și de menținerea unei bune condiții fizice. Covid-19 ne avertizează la modul cel mai sever că trebuie să ne schimbăm efectiv stilul de viață.”
Cine sunt cei ce au motive să se teamă de o evoluție gravă a bolii? Rapoartele de expertiză ale autopsiilor efectuate în Germania și în cantoanele elvețiene arată că toate victimele virusului SARS-CoV-2 aveau diverse comorbidități în momentul când s-a produs contagiunea. Vorbim de afecțiuni cronice, precum hipertensiunea, sclerozarea arterelor coronare, obezitatea, diabetul de tip 2. Mulți dintre acești oameni erau fumători, cu plămânii deja inflamați.
Potrivit unui studiu publicat în revista „Clinical Infectious Diseases”, greutatea corporală constituie un indice care permite medicului să formuleze un prognostic asupra cursului pe care îl va lua infecția cu Coronavirus, în special la pacienții relativ tineri. Astfel, s-a constatat că, dintre bolnavii cu vârste sub 60 de ani, la cei obezi (cu un indice de masă corporală egal cu 30 sau mai mare) există o probabilitate de două ori mai ridicată de a fi tratați în condiții de spitalizare, decât la persoanele cu un indice de masă corporală mai mic de 30.
Șanse mari pentru vârstnicii activi

Surplusul de greutate ajuns la un nivel patologic și factorii de risc asociați cu el – diabetul, hipertensiunea și sclerozarea arterelor coronare – poartă amprenta stilului de viață și se accentuează progresiv, pe măsura înaintării în vârstă, iar primejdia unei evoluții severe crește corespunzător. În luna martie, cercetătorii au publicat în paginile revistei „The Lancet Infectious Diseases” estimările lor referitoare la epidemia din China. Ei pronosticau o rată a mortalității de 0,16% la pacienții infectați din categoria de vârstă 40-50 ani, de 0,6% la cei de 50-60 ani și de 7,8% la bolnavii de 80 de ani sau mai mult, adică: peste 90% dintre seniori vor supraviețui infecției. „Este evident că nu contează numai vârsta biologică, ci și condiția fizică. Un octogenar viguros are șanse mai bune să reziste virusului decât un om de 60 de ani, suferind și gras.” Iar fiecare dintre noi are, în proporție de 50%, posibilitatea de a decide ce fel de bătrânețe va trăi. „Un bărbat sau o femeie de 80 de ani cu un stil de viață sănătos este, din punct de vedere biologic, cu zece sau doisprezece ani mai tânăr decât o persoană supraponderală, care face prea puțină mișcare și se hrănește nesănătos.” Când cineva devine activ, în corpul lui se petrec multe transformări în bine. Astfel se pot reduce riscurile. „Exercițiul fizic constant scade cu până la 40% mortalitatea la cei cu arterele coronare sclerozate și poate determina formarea unor noi vase de sânge, care ocolesc artera blocată.” Și valorile tensiunii arteriale se micșorează atunci când pacientul se antrenează consecvent.
Principiul este valabil și pentru bolnavii cu diabet de tip 2, o afecțiune metabolică deja foarte răspândită și cu tendință de creștere, actualmente prezentă la aproximativ 6% din populația globului, începând de la vârsta de 20 de ani. Printre factorii săi de risc se regăsesc supraponderalitatea și hipertensiunea, care sunt favorizate de lipsa activității fizice și alimentația greșită. Diabetul de tip 2 (numit și „diabet zaharat senil”, deși afectează acum tot mai mulți tineri) dezvoltă în timp complicații renale, vasculare și poate duce la pierderea vederii. În ultimele luni, s-a dovedit că diabetul crește, de asemenea, riscul unei evoluții grave la cei infectați cu coronavirus. În afară de limitarea numărului de calorii îngurgitate zilnic, există o modalitate naturală de combatere a diabetului – și anume, mișcarea. Căci, îndată ce mușchii intră în acțiune, ei încep să extragă glucoza din sânge. Nenumărate studii clinice confirmă faptul că, în cazul diabetului de tip 2, activitatea musculară poate substitui medicația.
Kilogramele în plus provoacă inflamații cronice

Însă puterea vindecătoare a exercițiului fizic nu se manifestă doar prin reducerea factorilor de risc pentru Covid-19, ci și prin întinerirea sistemului imunitar. Vigilența lui scade treptat, în mod natural, odată cu trecerea anilor. De aceea, vaccinurile nu mai au aceeași eficiență la vârstnici, ca la oamenii tineri – ceea ce ar putea deveni o problemă peste un an sau doi, atunci când medicii vor dispune, în sfârșit, de un vaccin contra noului coronavirus. În general, bătrânii sunt mai vulnerabili la atacul virușilor și bacteriilor, căci celulele lor imunitare își pierd parțial forța. Ele nu mai sunt la fel de combative nici în acțiunea lor de distrugere a celulelor malignizate și acesta este unul dintre motivele pentru care riscul de cancer crește la bătrânețe. De asemenea, vârstnicii au frecvent o inflamație cronică în organism – cu atât mai mult, dacă excedentul lor de greutate corporală atinge cote îngrijorătoare. Iar la nivelul întregii populații se observă o tendință ascendentă a supraponderalității. Conform statisticilor internaționale, în perioada 1986-2000, numărul persoanelor cu indicele de masă corporală mai mare de 30 s-a dublat, și al celor cu obezitate morbidă (un indice de masă corporală peste 40) a crescut de patru ori. În situația unei supraponderalități accentuate, țesutul adipos nu mai poate fi irigat corespunzător cu sânge. Unele adipocite se necrozează, iar resturile lor trebuie înlăturate de celulele imunitare. Această operațiune de „debarasare” implică o parte din mecanismele de autoapărare ale organismului, deschizând cale liberă agenților patogeni, așa cum este și coronavirusul. Însă un program de antrenament zilnic – fie că vorbim de înot, de plimbări cu bicicleta sau jogging – poate mobiliza miliardele de limfocite.
„La oamenii activi fizic, frecvența și durata infecțiilor respiratorii sunt cu 40-45% mai reduse”

Indiferent dacă sunt tineri sau bătrâni, la oamenii activi fizic, frecvența și durata infecțiilor respiratorii sunt cu 40-45% mai reduse, comparativ cu sedentarii de aceeași vârstă. Din rezultatele cercetărilor reiese că fortificarea corpului consolidează capacitatea lui de apărare naturală, pe când lipsa de mișcare o slăbește.
Totuși, poate sportul să împiedice fixarea unui virus pe căile respiratorii? Deocamdată nu există studii semnificative asupra coronavirus, întrucât el a apărut prea recent pentru ca specialiștii să aibă posibilitatea de a-l examina în detaliu. În schimb, există cercetări aprofundate ale virușilor cunoscuți de mai multă vreme. Omul de știință brazilian Antonio Jose Grande a analizat, împreună cu trei dintre colegii săi, 14 studii pe tema respectivă, realizate cu 1377 participanți, și și-a publicat concluziile la începutul lunii aprilie. Pe baza amplului material trecut în revistă, el afirmă că „un antrenament, oricât de conștiincios, nu scutește pe nimeni de infecții acute ale căilor respiratorii. Însă la oamenii care practică un sport, boala are o durată mai scurtă și prezintă simptome mai ușoare decât la cei neinteresați de activitatea sportivă”. Cercetătoarea Janet Lord, imunobiolog la Universitatea din Birmingham, se pronunță mai ferm: „Rămânând activi fizic, putem împiedica în mare măsură îmbătrânirea sistemului imunitar. De aceea, adulții care se antrenează cu regularitate vor avea mai multe șanse în lupta cu noul coronavirus.” Pe de altă parte, și efortul fizic exagerat obosește sistemul imunitar, deci ar trebui să evităm antrenamentele dure. Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților minimum 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână (de exemplu, plimbări în pas alert) și alte 150 de minute de practicare a unui sport, nu foarte solicitant. Aceasta este formula optimă de obținere a unor beneficii importante pentru sănătatea noastră. Unora, ea li se poate părea totuși greu de pus în practică. Însă există și alte modalități, mult mai simple, de a ne ajuta sistemul imunitar: mersul pe jos la cumpărături, plimbările în parc, urcatul scărilor în loc de lift, grădinăritul, curățenia sau antrenamentul pe un aparat fitness la domiciliu.
Și chiar dacă virusul ne va ocoli până la urmă, eforturile nu vor fi de prisos. La prevenirea sau tratarea depresiei, la durerile de spate, osteoporoză sau accident vascular cerebral și la multe alte suferințe trupești și sufletești, mișcarea ne este întotdeauna de folos. La fel ca un medicament.