Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Regimul BIKINI

Balonările, boala secolului

Foto: Shutterstock

Dintr-o „nedreptate” fiziologică, femeile se balo­nea­ză mult mai ușor decât bărbații. Motivul? Colonul lor, fiind mai lung, este mai expus la încărcare suplimen­tară, masa de gră­sime este mai mare și kilogramele se fixează mai re­pede. În plus, sarcina accentuează rela­xarea „centurii” abdomi­nale, iar modificările hormo­nale sporesc reten­ția de lichide.

Medicii au mai descoperit și alte cauze: stre­sul, gene­rator de foame și producător de corti­zon, un hormon care favorizează balonările, celulita și îngrășarea; me­sele neregulate și mân­carea înghi­țită pe nerăsuflate, care dăunează intestinului; lipsa fibrelor din alimen­tație, care încetinește tran­zitul intestinal; bucatele prea să­rate, care provoacă acumularea lichidului în țesuturi; sedentarismul, care slăbește muscula­tura.

Pentru o siluetă frumoasă și o talie „de vies­pe”, trebuie deci să atacați răul pe toate frontu­rile, să citiți cu atenție programul pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează și – bineînțeles – să-l res­pectați.

I. Eliminarea kilogramelor în plus

Câteva kilograme peste greutatea normală sunt suficiente pentru a „rupe” armonia unei siluete. Cum să te simți bine cu bur­ta bombată și cu șoldurile căptușite cu „vatelină”? Este dificil să scapi de ele, având în ve­dere faptul că hra­na este un mij­loc de a lup­ta împotriva stresului. Pentru a limita accesele de foame, înce­peți ziua cu un mic de­jun co­pios, mân­cați un fruct pe la ora 10:00, iar la prânz, o masă echi­li­bra­tă, compusă din pro­teine și din le­gume fierte în aburi. La ora 17:00, din nou un fruct, iar seara, o cină lejeră.

Iată un plan pentru o zi de regim Bikini

Micul dejun: ceai sau cafea – 2 felii de pâine prăjită cu foarte puțin unt – 1 iaurt (grăsime 0%) – 20 g brânză de vaci (slabă).

Prânzul: o farfurie cu crudități (preparate cu o lin­gură de ulei) – Carne sau pește la grătar sau 3 iaurturi cu grăsime 0% – o porție de legume verzi, fierte în apă sau în aburi – 1 fruct.

Dacă n-aveți timp pentru masa de prânz: 1 sandvici dintr-un sfert de baghetă (neunsă cu unt) și 2 felii de șuncă sau o felie de brânză și 1 fruct.

Cina: supă de legume – 2 felii de șuncă sau 1 ou fiert – 20 g brânză de vaci – 1 fruct.­­

II. Lupta împotriva balonării

Dimineața, când vă treziți, bucuria este mare: abdo­me­nul dvs. este plat! Dar imediat după micul dejun, con­sta­tați – cu dis­perare – că aveți din nou burtă și că trebuie să dați drumul la cor­don. Ca foarte multe femei, suferiți și dvs. de o sensibi­li­tate deo­se­bită a colo­nului. Aces­ta reac­țio­nează la fer­men­­tația na­turală a ali­men­telor, care se pro­duce în timpul di­gestiei. Stresul, ron­­țăitul între mese, alimentele con­sumate în pri­pă, me­sele nere­gu­late și abuzul de crudități nu fac de­cât să vă agra­veze proble­ma.

Produse naturale antibalonare

* Cărbune vegetal (sau me­di­cinal) – ab­soar­be și neutra­li­zează. O ju­mătate de lingură sau o lingură (dacă sunt ta­blete, respectați doza indicată) după masa de prânz.

* Semințe de chimen măcinate – o lin­guriță înainte de masă și o linguriță după masă.

* Semințe de fenicul (pentru per­soanele care consumă lap­te). Se fierb în lapte: la o cană, 1/2 linguriță de se­mințe.

III. Reglarea hormonală

Foto: Dreamstime

Balonările sunt produse adesea de dereglările siste­mului hormonal: înainte de perioadele men­struale, ca ur­mare a administrării gre­șite a pilu­lelor anticon­cep­ționale, în perioada pre­meno­pauzei etc. În aceste îm­prejurări, cel mai bine vă scoate din încurcătură un medic gine­colog, dar încer­cați și următoarele sfaturi de reechilibrare hormonală.­

5 sfaturi pentru slăbit repede și bine

1. Reduceți consumul de grăsimi. În gene­ral, 5 g de unt și 1 lingură de ulei vegetal pe zi sunt arhisuficiente.

2. Limitați zaharurile rapide, pre­zen­te în dulciurile de orice fel și în pro­du­sele de patiserie. Absorbite foarte repede, aces­tea sti­mu­lează o producție excesivă de insu­li­nă, favo­rizând hipoglicemia și senzația de foa­me.

3. Consumați – după pofta inimii – le­gume verzi, fierte în apă sau aburi. Să­race în ca­lorii, bogate în săruri minerale și fibre, aces­tea combat oboseala, amplificând senzația de sa­țietate.

4. Nu renunțați la fecule. Ele conțin za­ha­ruri lente, care se difuzează încet în orga­nism, limi­tând senzația de foame pe durată lungă.

5. Mișcați-vă! Exercițiile fizice sunt un comple­ment indispensabil al regimului, pentru că sti­mulează consumul de calorii. Și mai au un avan­taj: vă remodelează si­lueta prin „arderea” gră­similor nedorite.

5 sfaturi pentru un abdomen plat

1. Evitați să beți lichide în timp ce mân­­cați. Faceți-o, în schimb, după masă și pe tot par­cursul zilei, pentru a vă hidrata bolul ali­mentar și a activa tranzitul.

2. Mâncați încet. Luați masa în liniște și cu răb­­dare, mestecând bine fiecare îmbucătură.

3. Feriți-vă de mâncărurile cu sos și de pră­jeli. Încetinesc digestia și favorizează fer­men­tația.

4. Consumați fibre (cel puțin 30 g/zi). Sporiți cantitatea zilnică de fibre con­su­mate, adău­gând o lingură de tărâțe, pâine uscată în cup­tor sau galete de grâu.

5. Nu mestecați gumă. Ea trebuie evi­tată, la fel ca și băuturile gazoase, pentru că înghițiți aer.

5 sfaturi pentru regăsirea echilibrului hormonal

1. Faceți o cură cu plante diuretice (ceaiuri sau capsule). Acestea combat efi­cient retenția de apă prezentă întotdeauna la tulburările hor­mo­nale.

2. Încercați yoga sau o altă metodă de re­la­xare. Este un mijloc excelent de a vă regăsi seni­nătatea de care aveți nevoie și de a reduce sen­zația de foame.

3. Evitați conservele, mâncărurile gata pre­­parate și mezelurile. Foarte sărate, aces­tea favorizează balonarea, sto­când apa în țesu­turi.

4. Oxigenați-vă organismul. Prac­ti­cați re­gu­lat o activitate fizică, de două-trei ori pe săp­tă­mână, câte o jumătate de oră. Mersul pe jos, îno­tul și bicicleta sunt reco­mandate în mod deosebit.

5. Faceți cure periodice de dezin­toxicare. In­­tercalați o zi de fructe pe săp­tămână (1-2 kg de struguri), beți un pahar cu suc de morcovi înainte de fiecare masă și consumați cât mai multă salată de varză, țe­lină sau ridichi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian