Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tainele de pe fundul oceanelor

Făpturi fantastice ale abisurilor

Foto: Shutterstock

La 5 kilometri adâncime, în Oceanul Pacific, oamenii de știință au descoperit câteva creaturi de o stranietate rar întâlnită. Ase­mănătoare unor ghe­mo­toa­ce pufoase, de cu­loare roz, ele pot trăi și la zece ki­lometri adâncime și se nu­mără printre cele mai des întâlnite vie­țui­toa­re ale abi­surilor. Aceste făpturi își construiesc un fel de co­chi­lii formate din particule mi­nuscule, lipite între ele. Una dintre creaturile nou descoperite are o cochilie înaltă de circa 7 cm, în formă de evantai. Alte două specii, botezate Abyssalia foliformis și Abyssalia sphaerica, au cochilii care seamănă cu o sferă aproape perfectă și, respectiv, cu o frunză plată. Cercetătorii au mai găsit și o creatură asemănătoare unei bile de noroi, însă s-a dezintegrat înainte de a fi putut fi cercetată mai îndeaproape.

Prezențe umane în „Atlantida” din Marea Nordului

Marea Britanie era pe vremuri legată de con­ti­nentul european printr-o vastă zonă de uscat, nu­mită de oamenii de știință Doggerland, supra­nu­mită și „Atlantida” din Marea Nordului. Acum circa 12.000 de ani, Doggerland era probabil unul dintre cele mai ofertante locuri pentru pescarii și vânătorii care trăiau în acele vremuri în Europa. Dar clima a început treptat să se încăl­zească, iar nivelul apelor a cres­cut atât de mult, încât fâșia de pământ care făcea legătura între Ma­rea Britanie și Scandinavia a fost în­ghițită de ape. Probabil că nimeni n-ar mai fi știut de ea, dacă pescarii nu ar fi descoperit în acele undițelor rămășițele unor ani­male care populau odinioară aceste locuri miste­rioase, între care se numărau inclusiv mamuți și lei. În ultimii ani, oamenii de știință și-au intensificat efor­turile de a afla cât mai multe despre Dogger­land și, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, au încercat să cartografieze tărâmul scufundat. În vara anului trecut, ei au făcut un important pas înainte, descoperind artefacte de piatră care de­monstrează că acest teritoriu era locuit. Din pri­mele observații rezultă că ar fi vorba de unelte. Obiectele au fost găsite la 40 de kilo­metri de coasta orașului englez Cromer și la o adân­cime de numai 32 de metri.

E.T. de pe fundul Oceanului Pacific

O creatură marină care aduce cu simpaticul extraterestru din filmul „E.T.” a fost descoperită pe fundul Oceanului Pacific. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Uni­te, care a anunțat descoperirea în iulie, a precizat că omulețul extraterestru este, de fapt, o specie ne­cunoscută de burete marin. Creatura a fost des­coperită într-un „peisaj marin extraordinar”, la o adâncime de circa 2.400 de metri, unde făpturi cu o înfățișare neobișnuită păreau să crească din fun­dul stâncos al oceanului. Această „pădure a ciu­dățeniilor”, situată la aproape 1400 de kilometri de Hawaii, include și o colonie de „bureți de sticlă”, care aduc, și ei, la înfățișare cu niște extraterești și care păreau să se uite fix, cu ochii lor mari, la ex­plo­ratorii marini. „Înăl­țându-se pe o tulpină, a­cest burete avea un corp cu do­uă găuri mari, care amintesc ciu­dat de ochii uriași ai ex­tra­te­res­trului din în­drăgitul film E.T.”, au precizat re­pre­zen­tanții NOAA.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian