– Balneoterapie în cada de-acasă –

Corpul poate profita de apă în mai multe feluri. Apa și vaporii fierbinți dilată vasele sanguine, favorizează transpirația, destind mușchii și articulațiile și atrag căldura la suprafață. Aplicațiile cu apă rece comprimă vasele sanguine, reduc inflamația și congestia superficială, stimulează circulația sângelui în organele interne.
Terapia cu apă se compune din băi reci și fierbinți, băi de aburi, aplicații și comprese umede, fierbinți sau reci, dușuri și băi generale sau localizate, băi de picioare sau de șezut, împăturiri.
BĂILE
* Forță și dinamism – umpleți cada cu apă rece (circa 16 grade), la o înălțime de 25 de centimetri. Așezați-vă încet în cadă. Fricționați-vă corpul timp de un minut cu ajutorul unei perii sau al unei mănuși aspre. Ieșiți din cadă și frecați-vă energic cu un prosop. Vă veți simți în formă maximă mult timp.
* Relaxare – intrați într-o cadă umplută pe jumătate cu apă la temperatura de 37 de grade. Turnați apoi peste ea, încet, apă rece, până ajunge la temperatura de 15 grade (să dureze un sfert de oră). Ieșiți din cadă, înveliți-vă într-un prosop de baie gros și băgați-vă în pat timp de o oră. Această rețetă este eficace împotriva stresului și a insomniei. Pentru a-i spori efectele, beți înainte de a intra în cadă o infuzie de valeriană, de cimbru sau de tei.
* Febră – preparați o infuzie compusă din cantități egale de sare, oțet de mere, cimbru, mărar și flori de tei. Puneți aceste ingrediente în apă clocotită. Lăsați-o să se răcească la temperatura camerei, strecurați-o și vărsați-o în apa din cadă, care nu trebuie să fie prea adâncă și să nu depășească 24 de grade. Intrați în cadă timp de câteva minute, apoi ștergeți-vă cu un prosop încălzit. (Atenție: dacă febra nu scade, consultați medicul.)
* Dureri menstruale – faceți o baie cu apă la temperatura de 44 de grade, vreme de cinci minute. Sfârșiți printr-o frecționare a bazinului cu apă rece.
* Hemoroizi – practicați metoda „Sitz”. Așezați unul lângă altul două lighene, unul umplut cu apă caldă, celălalt cu apă rece. Pacientul trebuie să se așeze alternativ trei minute în apă caldă și un minut în apă rece, stând de fiecare dată cu picioarele în ligheanul opus.
* Dureri de cap – baia cu muștar. E suficient să vărsați o lingură de praf de muștar (boabe măcinate) într-un lighean cu apă fierbinte și să vă înmuiați picioarele în ea. În același timp, aplicați o compresă rece pe frunte. Relaxați-vă, ținând picioarele în apă timp de 20-30 de minute.
* Insomnie – în anumite clinici din Occident, unde se practică hidroterapia cu pacienții bolnavi de insomnie, aceștia sunt puși să execute un veritabil „parcurs acvatic”, care constă în străbaterea unui pârâu rece ca gheața cu picioarele goale. Acest exercițiu poate fi practicat și acasă, în propria dvs. cadă. Umpleți-o cu apă foarte rece, până la nivelul gleznelor. Apoi, după ce vă obișnuiți cu ea, lăsați iarăși apa rece să curgă până ajunge la nivelul gambelor. Cu restul corpului îmbrăcat călduros, pășiți pe loc, călcând apa energic, scoțând, pe rând, picioarele afară. Încercați la fiecare pas să simțiți cum apa cuprinde fiecare parte a piciorului dvs. – degetele, laba, călcâiul, pulpa. La prima încercare, ieșiți din cadă după treizeci de secunde. La reluarea procedurii, puteți sta 2-3 minute. După ce ieșiți din cadă, ștergeți-vă picioarele, apoi încălțați niște șosete groase (încălzite în prealabil) și odihniți-vă timp de zece minute. Practicat seara, înainte de a vă culca, acest exercițiu vă va ajuta să dormiți neîntorși.
* Oboseală – pregătiți o baie cu aburi florali. Aveți nevoie de flori proaspete (trandafiri, de exemplu), un mic vas de sticlă cu capac, o bucată de tifon și câteva linguri cu ulei de floarea-soarelui. Îmbibați tifonul cu ulei înainte de a-l așeza pe fundul recipientului. Acoperiți-l cu un strat de petale. Umpleți vasul alternativ cu rânduri de tifon și altele de petale până la gura lui. Acoperiți-l și lăsați-l într-un loc cald, timp de patru zile, agitând recipientul în fiecare zi. Apoi, înlocuiți petalele cu altele proaspete, până ce bucățile de tifon îmbibate cu ulei sunt saturate de aromă de trandafiri (acest lucru se va întâmpla după două săptămâni). Tifoanele aromate vor fi așezate (pe rând) în niște savoniere, plasate în baie. Umpleți cada cu apă caldă până la înălțimea de 15 centimetri, adăugați un pumn de sare grunjoasă sau două linguri cu sare marină, sprijiniți-vă capul pe un prosop făcut sul și relaxați-vă, inspirând mirosul de trandafiri.
Băile de șezut
Cistitele, constipațiile, hemoroizii, fisurile anale și problemele legate de organele genitale răspund foarte bine la băile de șezut. Acestea se practică cu ajutorul a două lighene, unul umplut cu apă cât se poate de caldă, altul, cu apă rece. Vreme de 3 minute, pacientul se așează în apa caldă, care trebuie să îi acopere coapsele și abdomenul, în vreme ce picioarele sunt vârâte în ligheanul cu apă rece. Apoi, vreme de un minut, se practică contrariul: așezat în baia rece, își vâră picioarele în apa caldă. Operația poate fi repetată. (Sunt interzise persoanelor care suferă de infecții renale sau sciatică.)
Atenție! Nu faceți niciodată baie cu stomacul plin. Dacă aveți probleme cu venele, infecții ale pielii sau tulburări cardiace, evitați, de asemenea, băile.
DUȘURILE

Dușul scoțian este o excelentă metodă de relaxare, dar și de dinamizare, fiind totodată un tratament eficient împotriva anemiei, amenoreei și artritei. Principiul este simplu: e suficient să faceți dușuri alternative, fierbinți și reci. Începeți prin a lăsa să curgă pe partea dorsală a picioarelor și pe spate un jet puternic de apă caldă, timp de aproximativ trei minute. Apoi, repetați procedeul cu apă rece. În faza următoare, treceți jetul de apă pe fața picioarelor și pe piept, cald mai întâi, apoi rece. După duș, ștergeți-vă bine, îmbrăcați un halat de baie călduros și odihniți-vă timp de o jumătate de oră.
ÎMPĂTURIRILE
* Gheața aplicată pe o lovitură potolește durerea și dezumflă contuzia. La fel de eficiente sunt compresele reci, mai puțin nocive pentru piele. În caz de febră mare, împăturiți-vă picioarele într-un prosop de bumbac îmbibat cu apă rece și stors. Nu numai că febra dvs. va scădea, dar veți elimina toate toxinele din corp și o să vă îmbunătățiți tonusul.
* Împăturirile fierbinți potolesc spasmele musculare. Ele trebuie să fie de scurtă durată (niciodată mai mult de trei minute) și urmate de o împăturire rece, de un minut, care va stimula circulația sanguină și limfatică. O compresă caldă va calma durerile lombare. Una rece este foarte bună împotriva entorselor. Dar, atenție: nu abuzați de aceste tratamente, care acționează în profunzime, și consultați un medic dacă simptomele dvs. persistă.
JETURILE DE APĂ

Reci sau calde, dirijate către o anume parte a corpului sau către corpul întreg, ele au rolul să antreneze circulația în vasele de sânge și să calmeze durerile musculare. Procedeul se obține deșurubând capul dușului, pentru a rămâne numai furtunul. Important este ca jetul de apă să nu provoace presiune asupra pielii, ci să curgă pe ea ca o manta.
* Jeturile de apă pe mâini: reglementează circulația sângelui, bătăile inimii și respirația. Se trece jetul de apă întâi pe spatele brațelor, de la palmă spre umăr, apoi pe fața lor, de la umăr spre încheietură. Fiecare procedeu durează 20 de secunde. Apoi vă ștergeți și vă îmbrăcați.
* Jeturile de apă pe genunchi: reglementează circulația sângelui în bazinul inferior și în organele genitale. Se îndreaptă jetul, pe rând, pe dosul genunchilor, apoi pe față. Interzis în perioada menstruală și dacă există infecții urinare.
* Jeturile de apă pe picioare: combat varicele și vasele de sânge vizibile. Se aplică jetul întâi pe spate, apoi pe fața picioarelor. În toate cazurile se folosește apa rece.