Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri pentru VARICE

Foto: Shutterstock – 9

Cu varicele se confruntă multă lume, de toate vârstele. Localizate cu precădere în zona picioarelor, sunt vene proe­minente, albăstrui-violete, cu aspect inestetic, cau­zate, în principal, de pierderea elasticităţii pere­telui venos şi funcționarea defectuoasă a valvelor care regularizează circulația sângelui de pe tra­iectul venelor piciorului. Uneori varicele sunt însoţite de dureri, umflarea picioarelor, şi pot da com­plicaţii, sub formă de ulceraţii și răni. Tempe­raturile ridi­cate ale verii agravează problema varicelor și e indicat ca, pe lângă tratamentele pre­scrise de me­dic, să se apeleze și la remediile natu­rale, dovedite prin timp ca eficiente.

* Sulfina (Melilotus officinalis)

Măreşte permeabilitatea şi elasticitatea venelor și are efect vasoconstrictor.

Infuzie de sulfină

Peste o lingură cu flori de sulfină uscate turnați o cană cu apă clocotită. Lă­sați la infuzat 20-30 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.

* Salvia (Salvia officinalis) – tonifiază ve­nele şi normalizează circulaţia sângelui.

Infuzie de salvie

Peste două lingurițe cu frunze de salvie uscate turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 20-30 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.

* Păpădia (Taraxacum officinalis)

Are o acțiune importantă de restabilire a fluxului normal al sângelui.

Infuzie de frunze de păpădie

Două lingurițe cu frunze de păpădie uscate se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20-30 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai, de 3 ori pe zi.

Tinctură de păpădie

Umpleți un recipient de sticlă, pe jumătate, cu frunze de păpădie proaspete sau us­cate, apoi turnați alcool alimentar pes­te ele, până la umplere. Lăsați preparatul două săptămâni la macerat în vasul închis ermetic, agitând în fiecare zi. Când termenul de așteptare expiră, filtrați li­chidul, stoarceți bine și depozitați tinctura în sticle bine închise. Se iau câte 20-30 picături de tinctură, cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

* Urzica vie (Urtica dioica)

Activează circulația sângelui în vene și stimulează refacerea țesuturilor deteriorate.

Infuzie de urzică vie

Se opăresc 2 lingurițe cu frunze de urzică uscate cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi.

Tinctură de urzică vie

Umpleți o sticlă cu frunze de urzică vie proas­pete și turnați peste ele alcool alimentar, până la gura vasului. Lăsați amestecul două săptămâni la macerat, agitând în fie­care zi. Când timpul a expirat, filtrați lichidul, stoarceți bine frunzele ma­cerate, iar tinctura obținută depozita­ți-o în sticle de culoare închisă. Se iau câte 20-30 picături de tinctură, cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

Comprese cu urzică

Aplicați comprese înmuiate în infuzie de ur­zică rece pe locurile cu varice. Repetați cât mai des procedeul.

* Coada-șoricelului (Achil­lea mille­folium)

Foto: 123RF

Ameliorează varicele și complicațiile lor prin acțiunea sa antiinflamatoare, cicatrizantă, de restabilire a elasticității pereților venelor și arte­relor, de regenerare a țesuturilor le­zate.

Comprese cu coada-șoricelului

Șase linguri cu flori de coada-șori­celului uscate se opăresc cu o jumătate litru apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se pun comprese cu ajutorul unor bucăți de tifon steril, înmuiat în ceai.

* Castan sălbatic (Aesculus hippocas­ta­num)

Castanele fac parte din plantele cu efect garantat în tratamentul varicelor. Evită îngroșarea venelor, păstrându-le elasticitatea.

Comprese cu decoct de castane

Luați 8-9 castane (adunate în lunile septem­brie-octombrie, când sunt coapte), decojiți-le, mă­runțiți-le și puneți-le la fiert, într-un litru și ju­mă­tate de apă, timp de 10 minute. Lăsați decoctul la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se fac com­prese din bucăți de tifon înmuiate în decoct, care se aplică zi de zi pe zonele afectate de varice.

Tinctură de castane

Umpleți un recipient de sticlă cu castane neco­jite dar mărunțite, apoi turnați alcool alimentar peste ele, până la gura sticlei. Lăsați preparatul două săptămâni la macerat, închis ermetic, agitând în fiecare zi. Când timpul de așteptare expiră, strecurați lichidul și turnați-l în sticluțe de culoare închisă. Se iau câte 15 picături de tinctură diluate într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi. De asemenea, aplicați cu masaj ușor câteva picături de tinctură diluată, pe zonele cu varice.

Unguent cu castane

Amestecați o parte tinctură de castane (pre­parată ca mai sus), cu trei părți lanolină. Aplicați o cantitate mică de emulsie, prin masaj ușor, pe zonele cu varice, de două ori pe zi.

* Alun (Corylus avellana)

Frunzele de alun sunt binefăcătoare în tratamentul varicelor, cu efect vasoconstrictor, de redare a elasticității, toni­fiant venos.

Comprese cu decoct de frunze de alun

50 grame frunze de alun uscate se pun la fiert într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Aplicați com­prese înmuiate în acest decoct pe zonele afec­tate de varice.

Tinctură de frunze de alun

Umpleți o sticlă de 1 litru pe jumătate cu frun­ze de alun proaspete sau uscate, apoi turnați, până la gura recipientului, alcool alimentar. Lăsați ames­tecul două săptămâni la macerat, agitând în fiecare zi. Când timpul expiră, filtrați lichidul, stoar­ceți bine frunzele și turnați tinctura în sticle bine închise. Se iau câte 20-30 picături de tinctură cu un pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

* Ghimpe-pădureț (Ruscus aculeatus)

Reduce edemele și inflamaţia pi­cioarelor, men­ţine elasticitatea şi permeabilitatea venoasă.

Infuzie de rădăcină de ghimpe-pădureț

Opăriți două lingurițe cu rădă­cină de ghimpe-pădureț uscată cu o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană cu ceai, de 3 ori pe zi.

Comprese cu decoct de ghimpe-pădureț

Se pun la fiert 5 linguri cu rădăcină de ghimpe-pădureț într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se lasă la infuzat 30 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese din bucăți de tifon înmuiat în decoct pe zonele afectate de varice.

Alte sfaturi știute, dar bine de știut încă o dată

Purtați ciorapi compresivi

Prin presiunea pe care o exercită de-a lungul piciorului, ei îmbu­nă­tățesc circulația sângelui, și astfel combat va­ricele, umflarea și obo­seala picioa­relor.

Nu staţi mult timp în poziţii imobile, în picioare sau așezat

Ridicați-vă și mișcați-vă, schimbați-vă poziția picioarelor cât mai des, pentru a menține curgerea continuă a sângelui prin vase.

Stați cu picioarele ridicate

Dacă trebuie să stați așezat pe scaun, pe perioade lungi de timp, sprijiniți-vă picioarele ușor ridi­cate pe un suport. Acest lucru va reduce presiunea în venele picioa­relor.

Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate favorizează circulația sângelui la nivelul picioarelor. Soluții eficiente fără eforturi excesive sunt: înotul, mersul pe jos, ci­clismul, ridicarea regulată pe vârfurile picioa­relor.

Slăbiți, dacă sunteți obezi, și evitați fluctuaţiile slăbit-îngrăşat

Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la varice, prin urmare, pierderea de kilograme în exces poate reduce presiunea asupra venelor și poate atenua umflarea picioarelor și disconfortul.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian