– Preparatele gemoterapeutice ne întăresc imunitatea și psihicul, pus la grea încercare de pandemie –

În această perioadă dificilă prin care trecem în acest an, este important să avem în vedere metode de întărire a imunității. Aceasta înseamnă, în primul rând, să ne păstrăm echilibrul interior, pentru că frica, cu manifestări de anxietate, atacuri de panică, până la instalarea unor stări depresive, sunt cele dintâi care slăbesc rezistența organismului și ne expun îmbolnăvirii. Prin gemoterapie, reechilibrarea organismului poate fi realizată și la nivel psihic de unele extracte gemoterapice, precum Mărul pădureț, Ovăzul și Teiul argintiu.
Mărul pădureț – pentru o viziune armonioasă asupra vieții

Considerat regele fructelor, Mărul este folosit şi în gemoterapie, cu efecte benefice deosebite, iar o primă calitate ce i se atribuie este aceea de reechilibrare a stării interioare. Este preferat Mărul pădureț, necultivat în livezi, care crește spontan pe la margine de păduri. Primăvara, se culeg mugurii, din care se obțin preparatele gemoterapeutice. S-a constatat că relaxează, calmează frica şi diminuează anxietatea, favorizează meditaţia şi deschide căile cunoaşterii de sine, trezind fiinţa interioară şi promovând o stare de conştientizare şi o viziune mai armonioasă asupra lucrurilor. De asemenea, stimulează activitatea intelectuală, fiind util și în dificultăţi de concentrare. Le este indicat celor care nu reuşesc să se detaşeze, să se elibereze, să iasă dintr-un blocaj. Sunt stări de dezechilibru interior prin care trecem cu toţii în anumite momente ale vieţii şi acest preparat natural îşi poate dovedi atunci eficienţa, pentru a ne readuce la starea de echilibru.
Mărul pădureț facilitează și eliminarea toxinelor fizice, emoţionale sau mentale, având drept efect o acţiune depurativă profundă – detoxifiantă şi alcalinizantă. Efectul antioxidant este semnificativ, împiedicând formarea în exces a radicalilor liberi. Datorită conţinutului de polifenoli, este și protector vascular. Date fiind aceste calităţi deosebite de reglare la nivel cardiovascular şi a sistemului nervos, efecte benefice vom observa la nivelul tuturor aparatelor şi sistemelor organismului.
Recomandări
* Li se recomandă persoanelor suprasolicitate nervos, în stări de astenie fizică, mentală şi intelectuală (poate fi indicat şi sportivilor, împreună cu gemoterapicul din muguri de Stejar), în cefalee (singur sau asociat cu gemoterapicul din mlădiţe de Măceş), în tulburări ale apetitului (anorexie sau bulimie), în insomnie sau în nevroze, asociat cu gemoterapicul din muguri de Tei argintiu.
* Are rol de reechilibrant hormonal, datorită efectului de reglare a degradării hormonilor steroidieni (estrogen şi progesteron), prevenind și hiperestrogenia determinată de o incompletă şi imperfectă degradare a hormonilor steroidieni circulanţi. Gemoterapicul din muguri de Măr pădureț li se recomandă adulților, dar nu poate fi prescris înainte de pubertate.
Ovăzul – reechilibrant la nivel de sistem nervos și tiroidă

Ovăzul este prezent în întreaga Europă și aparține gramineelor, denumite în mod obișnuit cereale, chiar dacă nu toate cerealele aparțin familiei Gramineae.
În gemoterapie, se folosesc plăntuțele cu ramuri tinere și cu rădăcinuțe, obținându-se Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz.
Se consideră că efectele acestui gemoterapic îi conferă calitatea de adaptogen: scade în intensitate răspunsul corpului la stres, ajutând la constituirea unei rezerve de „energie adaptativă” pentru a menține corpul în echilibru. Astfel, reechilibrează sistemul nervos, prin următoarele acțiuni: calmantă, anxiolitică, antidepresivă, sedativă. Reglează funcțiile tiroidiene – cu dublă acțiune, modulatoare (în hipotiroidie și hipertiroidie – formele incipiente). Iar tiroida este organul cel mai important în luarea deciziilor, de aici vine puterea de a vorbi, de a ne manifesta individualitatea. Gemoterapicul are și acțiune antioxidantă, remineralizantă, vitaminizantă, iar la nivel metabolic este reglator al valorilor colesterolului, glicemiei, acidului uric.
Recomandări

* Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz este recomandat în special în cazul persoanelor cu un nivel scăzut al energiei, cu dezechilibre la nivel tiroidian și cu manifestări de tipul agitație, nervozitate, iritabilitate, anxietate, debut de stări depresive, insomnie. Singura contraindicație este pentru persoanele cu boala Basedow.
* În literatura de specialitate este menționată și recomandarea pentru dezobișnuire de droguri sau substanțe recreaționale, în tabagism. Acțiunea adaptogenă îl recomandă și pentru întârzierea fenomenelor de îmbătrânire (asociat cu Extract din muguri de Gingko biloba și/ sau Polygemma 9 – Femei 50+, respectiv Polygemma 10 – Bărbați 50+).
Teiul argintiu – pentru calm și somn odihnitor

Teiul, în gemoterapie, are aceeași acțiune anxiolitică și sedativă pe care o știm din fitoterapia tradițională. La una din conferințele de gemoterapie, o colegă medic ne atrăgea atenția asupra frunzei de Tei, în formă de inimă, care ne vorbește de iubire, opusul fricii, astfel încât, prin analogie, putem spune că este arborele care reduce fricile, sprijinind potențialul de vindecare a organismului.
Recomandări

* Extractul din muguri de Tei argintiu ajută la reducerea stărilor de nervozitate, nelinişte, stres. De asemenea, administrat seara, cu o oră înainte de culcare, îmbunătăţeşte calitatea somnului. În cazul tulburărilor de somn de origine nervoasă, este benefică asocierea cu Extractul gemoterapic din muguri de Salcie, iar în cazul cardiacilor poate fi asociat cu Extractul din mlădițe de Păducel.

* În stări de neurastenie, se poate asocia cu Extractul din muguri de Smochin şi Extractul din muguri de Arţar: Smochinul se ia dimineața, Arțarul – la prânz și Teiul argintiu – dimineața și seara. În caz de efect paradoxal de uşoară excitaţie, care apare foarte rar în cazul preparatului, se va porni cu administrarea a câte 20 de picături (în loc de 2 ml), la nevoie, crescând doza progresiv.
La final, vă doresc să vă găsiți formula ideală pentru menținerea stării de echilibru și să nu uitați că terapia cu muguri de plante poate fi un aliat prețios.
Farm. Carmen Ponoran, Director științific Plantextrakt