
E ca în bancurile de pe vremuri: „Avem o veste bună și una proastă. Cu care să începem?”. Începem, totuși, cu vestea bună, ca să înțelegem mai bine cât de prost pică vestea proastă.
Vestea bună e că, zilele trecute, la mijlocul lunii august, sistemul de laseri de la Măgurele (ELI-NP: Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) a atins puterea proiectată de 10 petawați, adică 10% din puterea soarelui, pe toată lungimea echipamentului, ceea ce înseamnă că toate componentele laserului sunt funcționale. Informația e cu mult mai importantă decât o simplă curiozitate științifică. Gerard Mourou, câștigătorului Premiului Nobel pentru Fizică, considerat „părintele științific al laserului de la Măgurele”, a transmis felicitări echipei din România: „Când am început acest proiect, în urmă cu 10 ani, nu am crezut că va funcționa atât de bine. Felicitări, sunt extraordinar de mândru. A fost un moment de revelație pentru știință, pentru România și pentru Europa. Ne aflăm la vârful științei laserelor, acest proiect este foarte important”. Practic, pentru prima dată în istoria sa recentă, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. ELI-NP e nu doar cea mai mare infrastructură de cercetare construită în țara noastră după 1989, ci și cel mai mare proiect european de cercetare dezvoltat în România, în valoare totală de 356 de milioane de euro!
*
Și acum vestea proastă: cum sărbătorește România marea performanță științifică de la Măgurele? Cum altfel decât prin demiterea, cu câteva zile înainte, a lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al „Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară”, instituția care coordonează proiectul. Plecat din România în 1990, cercetător la Köln, apoi la New York, după care 7 ani profesor la „Yale University”, Zamfir a condus Laserul încă din 2010, de la începuturile sale. Sunt câteva luni de când reputatul specialist are de luptat cu opoziția din interior a unor sindicaliști. Culmea, aceste atacuri sunt perfect sincronizate cu unele din afară, fapt care a dus la blocarea unui bănos contract care viza montarea unui sistem „Fascicul Gamma”, al doilea mare echipament de cercetare, după laser. Cum italienii care câștigaseră licitația au tergiversat lucrările, directorul Zamfir a reziliat contractul. A urmat o serie de atacuri în instanță, inițiate de italieni, împotriva institutului de la Măgurele, unele deja câștigate de Zamfir, altele în derulare. Detaliile sunt complexe: cert e că Guvernul Orban, prin ministrul Educației, a cedat presiunilor și l-a demis pe marele cercetător peste noapte, fără nicio explicație, în ciuda protestelor vehemente ale unor personalități și instituții de mare reputație, precum Academia Română.
*
Ce se va alege de Laserul de la Măgurele în noul context e greu de spus. Dincolo de persoane, dincolo de orgolii și dincolo de presiunile din interior și din afară, România nu-și permite să-și bată joc de acest proiect. Chiar nu pot președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban – care tocmai ce numeau Laserul drept „cea mai avansată unitate de cercetare din lume, în domeniul fizicii fotonucleare”, în „Planul de relansare economică” – să medieze tensiunile de acolo? Ar fi păcat ca extraordinarele performanțe științifice să fie sabotate, românește, de niște decizii birocratice, greu de înțeles…