Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fructele de pădure

Foto: Shutterstock – 4

• În România, ele reprezintă un belșug care se revarsă în piețe și pe margini de drum, în coșurile culegătorilor. Preferați-le fruc­telor obți­nute în culturi •

Afinele

În Norvegia și Suedia li se spune „aurul nordului”, o metaforă care exprimă forța vindecătoare a boabelor mărunte, rotunde, cu gust acrișor, de culoarea întunericului ce bate în violet. Ca să vă bucurați pe deplin de pute­rea lor, alegeți afinele sălbatice de pă­dure. Le găsiți la vânzătorii de fructe de pe marginea drumurilor vacanței.

Colită, infecție urinară, parazitoze intestinale

* Mâncați câte 100 grame de afine proaspete, de 3 ori pe zi, sau câte o linguriță cu afine uscate, trans­formate în pulbere si înghițite cu o jumătate de pahar cu apă.

* Preparați un decoct din 100 g afine zdrobite, fierte în­tr-un litru de apă. Acoperiți recipi­entul și lăsați-l la infuzat timp de 30 de minute. Filtrați lichidul și beți câte o ceașcă, la fiecare oră.

Diabet, probleme oculare

* Consumați în fiecare zi 300-400 g afine proaspete, sau 100-150 g afine uscate.

* Spălați o mână de afine și puneți-le în­tr-un blender, împreună cu o jumătate de pa­har cu apă. Amestecați două secunde. Se beau două pahare pe zi.

Eczeme, răni, hemoroizi

* Fierbeți la foc mic 4 linguri cu afine uscate, în 500 ml apă, timp de 5 minute. Lă­sați-le la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Faceți comprese din tifon înmuiate în decoct, pe care le aplicați în zonele afectate.

Stomatită, gingivită, faringită

* Turnați 500 ml apă clocotită peste 4 linguri cu afine zdrobite și lăsați-le la ma­cerat 30 de minute. Strecurați li­chidul, clătiți-vă gura și faceți gargară de mai multe ori pe zi.

Frunzele de afin

(Pot fi folosite proaspete sau uscate)

Diabet, diaree, infecții urinare, uree crescută în sânge

* Turnați o cană cu apă clo­cotită peste o lingură cu frunze de afin mărunțite. Lăsați-le la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.

* Se pun la fiert 40 g de frunze de afin într-un litru de apă și se lasă pe foc mic timp de 5 minute. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate de-a lungul unei zile.

Zmeura

Pentru a-i folosi la maximum calitățile, alegeți zmeură bine coaptă. Rezistă 3 zile în frigider, dar se poate păstra și în congelator.

Pentru tonifierea generală a organismului

* Consumați zmeură proaspătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puțin 2 săptămâni.

* Se bea câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, de două ori pe zi.

Răceală, gripă, febră, tuse, bronșită, infecții respiratorii, infecții urinare

* Se bea, de 3 ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, ames­te­cat cu o linguriță cu miere.

* Consumați câte o lingură cu gem de zmeură, de 2-3 ori pe zi.

* Umpleți un borcan de sticlă, până la jumătate, cu zmeură zdrobită. Adăugați miere cât să le acopere și amestecați cu o lingură de lemn. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea la temperatura camerei 3-4 ore, apoi mutați-l la frigider. Preparatul se consumă în decurs de o săptămână, câte 2-3 lingurițe pe zi.

Pentru a preveni cancerul

* Consumați zmeură proaspătă, câte 200 g zilnic, în cure de cel puțin o lună.

Frunzele de zmeur

(Pot fi folosite proaspete sau uscate)

Diaree

* Fierbeți timp de 5 minute o mână de frunze de zmeur, într-un litru de apă. Luați vasul de pe foc și lăsați-l acoperit, timp de 30 de minute. Strecurați, apoi beți câte o cană cu decoct, din oră în oră. Cura durează până când diareea începe să se amelioreze. În acest caz, se ia o cană la 3 ore, apoi, pe măsură ce situația se stabilizează, se reduce cantitatea de ceai.

Gastrită, ulcer gastro-duodenal, pirozis, colită, pancreatită

* Opăriți o lingură cu frunze de zmeur măr­unțite cu o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.

Tuse persistentă, răceală, bronșită cronică

* Opăriți o lingură cu frunze de zmeur mărunțite cu o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 15 minute, strecurați și adăugați o linguriță cu miere. Se beau 3 căni pe zi.

Diabet

* 20 g frunze de zmeur se fierb într-un litru de apă, timp de 5 minute, la foc mic. Se acoperă vasul, se lasă infuzia la răcit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

Coacăzele negre

Proaspete sau transformate în dulceață și gem, coa­căzele sunt adevărate delicatese prin gustul lor, fiind, în același timp, și un medicament natural prețios. Fructele se pot păstra până la o săptămână în frigider.

Tuse, răceală, bronșită, astm, pneumonie

* Consumați zilnic 100-200 ml suc proaspăt de coacăze.

* Spălați bine o cantitate de coacăze, presați-le în stor­cătorul de fructe, iar sucul obținut îl amestecați cu aceeași cantitate de zahăr. Puneți combinația pe foc mic și lăsați-o să fiarbă, îndepărtând spuma și amestecând mereu, până scade la jumătate. Rezultă un sirop din care se ia câte o lin­gură, de 4 ori pe zi. Siropul se poate păstra la frigider, în sticlă, până la 6 luni.

Amigdalită

* Amestecați suc proaspăt de coacăze și ceai de gălbenele, în can­tități egale, și faceți gargară de mai multe ori de-a lungul unei zile.

Imunitate scăzută, convalescență, oboseală, astenie, diferite inflamații

* Consumați în fiecare zi 100-200 g coacăze proas­pete sau beți de 2 ori pe zi, între mese, câte 50 ml de suc de coacăze proaspăt, în cure de cel puțin două luni.

* Din siropul de coacăze preparat ca mai sus, se iau câte 3 lingurițe, de 2 ori pe zi, în cure de cel puțin o lună.

Litiază urinară, boli reumatice, prevenția bolilor cardiovasculare

* Consumați în fiecare zi 100-200 g coacăze proas­pete, sau beți de 2 ori pe zi, între mese, câte 50 ml de suc de coacăze proaspăt, în cure de cel puțin două luni.

* Peste 2 lingurițe cu coacăze se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi lichidul se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Frunzele de coacăz negru

(Pot fi folosite proaspete sau uscate)

Hipertensiune, ateroscleroză, boli reumatice, arterită, trombangeită obliterantă

* Peste 2 lingurițe cu frunze de coacăz se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Infecție urinară, litiază urinară, retenție de lichide

* Patru linguri cu frunze de coacăz mărunțite se opăresc cu un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate, pe parcursul unei zile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian