• Operația ar trebui să fie ultima decizie. Gimnastica poate fi salvatoare •
Începând din jurul vârstei de 40 de ani, apar din ce în ce mai frecvent procese degenerative la articulația umărului. Pentru a evita durerile provocate de ele, persoanele afectate au tendința de a-și mișca mai puțin umerii, obișnuindu-se treptat să-i mețină în poziții prin care încearcă să-i cruțe de efort. Efectul este însă contrar: în cazul în care nu sunt combătute prin măsuri adecvate, aceste dureri se agravează progresiv. În condițiile unor evoluții de tip degenerativ, ajunse deja în faza cronică, nici chiar un plus de mișcare nu mai poate salva situația: dimpotrivă, jocurile de baschet, handbal sau volei, tenisul și mai ales sporturile extreme, riscă mai curând să lezeze articulația umărului. De aceea, toți cei ce doresc să-și păstreze mobilitatea umerilor, chiar și la o vârstă înaintată, ar trebui să le prevină degradarea printr-un antrenament susținut.
Durerea ca semnal de alarmă
Durerile puternice de umeri pot avea numeroase cauze de factură diversă, dar, oricare ar fi proveniența lor, ele reprezintă întotdeauna un avertisment pe care organismul se străduiește să ni-l transmită. Cine se confruntă cu asemenea simptome ar trebui să evite mișcările care le declanșează și să clarifice mai întâi cauzele, pentru ca apoi să poată beneficia de terapia optimă. Când durerile survin în urma unui accident și este posibil ca umărul să fie fracturat sau deplasat, se impune în mod evident asistența medicală de urgență.
În toate celelalte cazuri, medicul ortoped recomandă de cele mai multe ori fizioterapie, concomitent cu administrarea de analgezice, un unguent cu acțiune antiinflamatoare și un program de exerciții pentru fortificarea umerilor, cu durata de șase până la opt săptămâni.
* Dacă durerile sunt violente, se fac infiltrații cu cortizon sau cu medicamente antireumatice nesteroidiene.
* Contra inflamațiilor acute sunt eficiente terapiile prin frig, în timp ce la durerile cronice și-au dovedit utilitatea terapiile prin căldură. Și stimulii mecanici, cum sunt lovirea ușoară sau fricționarea zonei, pot contribui la atenuarea senzației de durere.
Operația chirurgicală este indicată doar în momentul când demersul terapeutic conservativ nu dă rezultatele scontate. Din fericire, procedurile de fizioterapie aplicate consecvent reușesc să-i ajute pe aproximativ 50% dintre pacienți, chiar și pe cei cu mici fisuri de tendon, să-și miște din nou umerii normal, fără a mai simți durere.
Plan de antrenament simplu și accesibil
• Conservați-vă mobilitatea umerilor. Începătorii vor executa 3 serii de câte 8-12 repetări, urmând ca apoi să avanseze până la 5 serii de câte 25-50 de repetări •
Pendulare
Exercițiul se efectuează stând în picioare. Legănați ușor brațul înainte și înapoi. Nu încercați neapărat să faceți o mișcare amplă sau rapidă. Experimentați cu rotații, cercuri, mingi și gantere mici. Scopul este detensionarea și întărirea capsulei articulare.
Întinderi cu rola de masaj
Așezați-vă în patru labe, cu antebrațele sprijinite pe o rolă de masaj miofascial. Împingeți amândouă brațele înainte, în continuare cu sprijin pe rolă. Prin întinderea și flexia coatelor și a articulațiilor ambilor umeri, le întrețineți mobilitatea.
Fricționarea spatelui
Pliați un prosop în lung și țineți-l la spate, prins cu amândouă mâinile. Întindeți și îndoiți brațele alternativ, plimbând prosopul într-o direcție sau în cealaltă pe suprafața spatelui, așa cum procedați când vă ștergeți după duș. Duceți mișcarea până la capăt, acolo unde unul din brațe este perfect întins, iar celălalt îndoit. Apoi schimbați brațele. Exercițiul conține mișcări de mai multe tipuri: flexie, întindere, rotație internă și aducție.
Rulare în sus și în jos
Plasați rola de masaj miofascial între fața exterioară a umărului (porțiunea de la mijlocul brațului) și perete. Deplasați umărul în sus și în jos peste rolă. Astfel puteți activa toate segmentele liniei fasciale a brațului din zona umărului respectiv. Accelerați ritmul mișcării și creșteți presiunea asupra rolei de masaj.
Abducție/aducție
Mai întâi, să definim termenii. Prin abducție se înțelege îndepărtarea unui membru de linia mediană a corpului, iar aducția este mișcarea de sens contrar, deci de apropiere.
Treceți o frânghie pe după clanța ușii. Plasați-vă în lateral, cu picioarele depărtate la distanța șoldurilor. Țineți frânghia de capete în așa fel încât să fie perfect întinsă. Trageți ambele brațe lateral, la înălțimea clanței, depărtându-le unul de altul (abducție). Apoi aduceți-le înapoi, în poziția de pornire, și treceți dincolo de linia mediană a corpului, avansând în cealaltă direcție (aducție). Variantă: unul din brațe poate fi tras mai departe, în sus.