
• Culesul lor este în toi, și înainte de a le pune pe masă, e bine să vă reamintiți că pe lângă gustul lor minunat, sunt și bombe de sănătate. Detonați-le și veți deveni supermeni! •
Mere coapte
Ingrediente: mere proaspete.
Merele curățate de cotoare și semințe se pun la cuptor, la foc mediu, aproximativ 20 de minute. Se consumă unul-două mere coapte, de două ori pe zi (între mese).
Recomandări: stimulează pofta de mâncare și digestia, normalizează tranzitul intestinal, combat constipația, au efect fortifiant și regenerant psihic și fizic.
Decoct de mere
Ingrediente: 3 mere, un litru și jumătate de apă.
Merele nedecojite, dar curățate de cotoare și semințe, se taie felii. Apa se pune pe foc și, când clocotește, se adaugă merele. Se lasă să fiarbă la foc scăzut 10 minute, apoi se lasă vasul acoperit cu capac o jumătate de oră. Se strecoară lichidul și se bea câte o cană, de 3-4 ori pe zi, între mese.
Recomandări: grăbește vindecarea în cazul răcelii, gripei, bronșitei și altor boli respiratorii. De asemenea, se recomandă în cazul bolilor reumatice și ale căilor urinare.
Mere rase
Ingrediente: mere, suc de lămâie.
Merele necojite, dar curățate de cotoare și de semințe, se dau pe răzătoarea fină, imediat înainte de a fi consumate. Se adaugă puțin suc de lămâie proaspăt stors. Se consumă câte unul-două mere rase, de două ori pe zi.
Recomandări: stimularea imunității, astenie psihică și fizică, convalescență, avitaminoze și demineralizare, tranzit intestinal, combaterea constipației, colită, gastrită, steatoză hepatică, litiază biliară.
Suc de pere
Ingrediente: pere coapte, proaspete și zemoase.
Se lasă perele necojite, dar se curăță de cotoare și semințe, se storc, iar sucul obținut se bea proaspăt. Se consumă câte un pahar de suc de pere de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Recomandări: stimulează digestia, înlătură greața și stările febrile, ameliorează infecțiile, inflamația și microlitiaza urinară, prostatita cronică și adenomul de prostată.
Suc de struguri
Ingrediente: struguri proaspeți, foarte bine spălați.
Se desprind de pe ciorchine boabele de struguri și se bagă în centrifugă. Sucul obținut (must) se consumă proaspăt, nefermentat. Consumați câte un pahar de suc de struguri de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Recomandări: reconfortant, energizant și remineralizant, are o mare putere terapeutică. Previne bolile sistemului cardiovascular prin faptul că scade nivelul crescut al colesterolului, echilibrează tensiunea arterială și „subțiază” sângele. De asemenea, este binefăcător în bolile reumatice, respiratorii, în combaterea litiazei urinare, nefritei și a altor afecțiuni ale sistemului urinar. Este eficient și în gastrită, hepatită cronică, steatoză hepatică, constipaţie cronică, litiază biliară, hemoroizi. Cercetări de utimă oră dovedesc că sucul de struguri, consumat în mod regulat, poate acționa împotriva cancerului de prostată, poate îmbunătăți unele abilități cognitive, prevenind declinul memoriei care se instalează la vârstnici.
Magiun de prune
Ingrediente: prune proaspete, care se desfac de pe sâmburi (bistrițene).
Se aleg prune bine coapte, se spală, se scurg de apă, se desfac în jumătăți şi se scot sâmburii. Se pun fructele, fără zahăr, într-un vas mai mare, pe foc, până încep să fiarbă și se înmoaie. Se trec printr-o sită rară, apoi se pun din nou pe foc, amestecând. Se lasă să fiarbă până magiunul este bine legat. Se pune cald în borcane bine spălate și se închide ermetic. Se iau câte două linguri, de 2-3 ori pe zi.
Recomandări: este energizant, fortifiant, recomandat în efort fizic și psihic, anemie, împotriva oboselii, depresiei, asteniei. Normalizează tranzitul intestinal, combate constipația și atonia digestivă. De asemenea, susține sănătatea sistemului osos și a celui cardiovascular.
Decoct de gutui
Ingrediente: două gutui mari, un litru și jumătate de apă.
Se pune un litru și jumătate de apă pe foc. Se spală gutuile, se curăță de puf și se dau pe răzătoare. Se pun în apă, când începe să fiarbă. Se lasă pe foc mic, până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se bea pe parcursul unei zile.
Recomandări: are efect emolient, astringent, antihemoragic, stimulator digestiv, fortifiant. Combate hemoragiile intestinale, uterine şi pulmonare. Are efecte binefăcătoare în caz de diaree, dizenterie, enterocolită, hemoroizi, balonare, greață, insuficienţă hepatică şi pancreatică, gastrită, intoxicaţii cauzate de alimente sau de medicamente.
Decoct de măceșe
Ingrediente: 5 linguri măceșe, un litru și jumătate apă.
Tăiați măceșele în jumătate și îndepărtați semințele și puful cu ajutorul unei cozi de linguriță din plastic. Puneți apa pe foc și, când clocotește, adăugați măceșele mărunțite. Lăsați-le la fiert, pe foc mic, 10 minute. Infuzați-le 20 de minute, în vas acoperit. Strecurați decoctul. Se beau 3 căni pe zi.
Recomandări: stimulator al imunității, în special pentru creșterea rezistenței la răceală și gripă, în sezonul rece. Tonic al venelor, arterelor și capilarelor, sunt un remediu valoros în cazul tulburărilor de circulație. Combate microlitiaza, inflamația și edemele căilor urinare și este binefăcător în enterocolită, hepatită cronică, colecistită, litiază biliară, dischinezie biliară.
Pulbere (făină) de roșcove
Ingrediente: pudră de roșcove (de la magazine naturiste).
Luați câte două lingurițe de pulbere de roșcove, în amestec cu jumătate pahar de apă, de trei ori pe zi. Adăugați pulbere de roșcove la preparatele dulci, în loc de cacao, pe care o înlocuiește cu succes.
Recomandări: Pulberea de roșcove are efecte antibacteriene, antimicotice, antiseptice și astringente puternice, de aceea este eficientă în reglarea tulburărilor digestive și în tratarea diareei, dizenteriei, enterocolitei, gastritei. De asemenea este un medicament natural eficient împotriva hipercolesterolemiei și nivelului crescut de zahăr în sânge.
Decoct de porumbe
Ingrediente: 6 linguri porumbe (fructele porumbarului), un litru și jumătate de apă.
Se pune apa pe foc. Se spală porumbele și se pun la apă când începe să fiarbă. Se lasă pe foc mic 10 minute, apoi se pun la infuzat 30 de minute. Se strecoară și se bea lichidul pe parcursul unei zile.
Recomandări: stimularea poftei de mâncare, dischinezie biliară, gastrită, diaree, dizenterie, infecții urinare, boli reumatice (gută).