Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIHAI B. – Bârlad, F. AS nr. 1430: „Caut un leac pentru ameliorarea spondilitei anchilopoietice”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Spondilita anchilopoietică este o boală cronică inflamatorie, de cauză necunoscută, care afectează în primul rând coloana vertebrală. Asta nu înseamnă că nu poate afecta, de la caz la caz, şi alte părţi ale corpului, cum ar fi umerii, coapsele şi genun­chii, precum şi ten­doanele sau liga­mentele din jurul oaselor şi articula­ţiilor. Deşi, aşa cum spuneam, patogenia spondilitei an­chilozante este incomplet cunoscută, un număr de caracteristici ale bolii, incluzând nivelul seric crescut de IgA şi de reactanţi ai fazei acute, ca şi aso­cierea strânsă cu HLA-B27, im­plică mecanisme mediate imun, fiind deci o patologie autoimună. În mod tipic, spondilita anchilo­poie­tică începe cu durere la nive­lul coloanei însă, pe măsură ce boa­la evo­luează, segmentele osoa­se afec­tate încep să fuzioneze (sin­desmo­fitoză) între ele, ducând la imobi­lizarea articulaţiilor şi producând rigiditatea şi infle­xibi­li­tatea coloa­nei („coloana de bam­bus”). În fazele tardi­ve, odată cu progresia spon­dilitei anchilozante, mişcările spatelui devin tot mai limi­tate, pe măsură ce corpii ver­tebrali fuzionează. Totodată, pot fi afectate articulaţiile din­tre coloa­nă şi coaste, rezultând diminuarea mişcă­rilor respiratorii. În cele mai multe cazuri, spondi­lita anchilozantă este un proces patologic uşor, astfel încât poate rămâne nediagnosticată zeci de ani. Totuşi, odată ce articu­laţiile au fuzionat, tra­ta­mentul nu mai poate ajuta la refacerea mobilităţii. Nu există un tratament cu­ra­tiv pentru spondilita anchilozantă, ci doar simp­tomatic, iar acesta vizea­ză diminuarea durerii şi ri­gi­­dităţii, atenuarea sta­tusului inflamator, încetinirea distrucţiei articulare şi îmbunătăţirea posturii şi a calităţii vieţii bolna­vului. În principal, tratamentele pentru spondilita anchilozantă includ schimbarea stilului de viaţă (terapia fizică, reducerea stresului, o dietă sănătoa­să), medicaţie, monitorizare perma­nentă şi, atunci când e cazul, proceduri chirurgicale.

* Medicaţia se bazează pe: administrarea de antiinfla­matoare nesteroidiene, cum ar fi ibupro­fenul şi na­proxenul, care pot ameliora durerea cronică şi rigi­ditatea. Alte medicamente utilizate în tratamentul acestei afec­ţiuni includ antireuma­ticele, care intervin în modi­ficarea evoluţiei bolii, cum ar fi sul­fosalazina şi metotrexatul şi, ocazio­nal, cortico­steroizii. Noile medicamente, cum ar fi blocantele factorului de necroză tumorală – eta­nercept şi infli­ximab – s-au dovedit și ele eficiente în managementul afecţiunii.

* Fizioterapia şi exerciţiile fizice sunt compo­nente esenţiale ale tratamentului, un regim de viaţă cât mai activ posibil, exerciţiile de mişcare şi întin­derile pot ajuta la menţinerea flexibilităţii articu­laţiilor şi a unor posturi corecte.

* În terapeutica naturistă, abordarea spondi­litei anchilozante se realizează prin utilizarea unor anti­inflamatoare naturale (care nu slăbesc sistemul imu­nitar), dar sunt capabile să reducă durerea şi inflamaţiile. Acestea sunt, în principal, Curcumina, MSM (metilsulfonilmetan), N-acetilcisteina şi ex­tractul de Boswellia, Turmericul. Concret, pentru cazul dvs., recomand o schemă de tratament com­pusă din: Extract din mlădiţe de viţă-de-vie sălba­tică, MSM natural, Carbo aspirina, Turmeric 3X, N-acetilcisteina, capsule cu ulei de Boswellia, aso­ciate cu unguente antiinflamatoare, precum Eq­va­gel şi Rumalaya. Pentru lămuriri suplimen­ta­re, con­tactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Caut tratament pentru amenoree secundară” (Răspuns pentru ALINA, F. AS nr. 1420)

Amenoreea reprezintă absența perioadelor men­struale și poate fi clasificată în: amenoree naturală și amenoree secundară. Amenoreea naturală repre­zintă situația în care o persoană de sex feminin nu a avut nicio menstră spontană până la vârsta de 16 ani. Diagnosticarea acestui tip de amenoree poate reprezenta un semnal de alarmă pentru o serie de tulburări hormonale.

Cauzele amenoreei secundare pot fi: • cauze fi­zio­logice – sarcina, alăptarea, menopauza; contra­ceptivele orale; anumite categorii de tratamente; stilul de viață ce poate determina tulburări hormo­nale, scăderea în greutate, sub greutatea considerată normală; exercițiul fizic intens (balerinele, gim­nas­tele etc. pot ajunge la un moment dat la amenoree); stresul, afec­țiunile endocrinologice, sindro­mul ovare­lor polichistice, afecți­uni ale tiroi­dei, hipofizei și ale su­prarena­lelor; afecțiunile gine­co­logice.

Tratamentul amenoreei se­cun­dare urmărește îndepărtarea cau­zei. Eu vă pot recomanda tra­ta­ment na­tu­rist pentru creșterea valorilor es­trogenilor, care se re­feră la:

* Dietă – prin consumarea de alimente cu conținut de fitoes­tro­geni: broccoli, fasole verde, us­tu­roi, semințe de in, susan, soia, alu­ne de pădure, plante medi­cinale (mentă, trifoi roșu, gingko biloba).

* Extracte din plante medici­nale care acționează pe axa hipota­lamo-hipofizo-ovariană, reglând nivelul hormo­nilor în organism: Brânca-ursului capsule; Năpras­nic capsule; Extract de muguri de coacăz negru; Extract de mlădițe de zmeur; Tinctură de anin; Elixir fructe de soc; Evening Prim­rose; CARPICON „S”, cremă soli­dă (producător Romdan srl, Dr. Bio­log Viorica Vintilă), 2×1 supo­zitoa­re/zi, intrarectal, din a 5-a până în a 19-a zi a ciclului. Până îți vine ciclul, administrează CARPI­CON „S”, cremă solidă, 14 zile/ lună, 15 zile pauză și la aceeași dată, luna urmă­toare, după care se reia tra­ta­mentul. În momentul apariției ciclului, lași 4 zile, și din a 5-a zi până în a 19-a zi, administrezi CAR­PICON „S”, cremă so­lidă. Pe toată durata trata­mentului (cel puțin 3 luni), numai administrarea Car­picon „S” se va întrerupe, restul produselor luându-se continuu.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Mă doare laba piciorului amputat” (Răspuns pentru I.G.B. – Galați, F. AS nr. 1425)

Carmen Ponoran

Homeopatia vă poate ajuta foarte mult în aceas­tă situație. Veți constata singur, luând aceste două remedii homeopatice: Allium cepa CH15, dimi­neața și la prânz, și Hy­pericum CH 15, după-amiaza și seara, îna­inte de culcare. Între­rupeți când durerea dispare și re­luați la nevoie. Durerile pot să scadă în inten­sitate și sunt situații când s-a ajuns și la dispariția lor, fără să mai revină. Toate cele bune!

„Cum să tratez constipația cronică?” (Răspuns pentru MIHAI C., F. AS nr. 1428)

Stimate domnule Mihai, vă felicit pentru viața echilibrată pe care o du­ceți. Vă propun să vă gândiți la posi­bilitatea de a face cure periodice cu gemoterapicele complexe din gama Polygemma detoxifiere (ficat, ri­nichi, intestin, piele, articulații, plă­mân). Fiecare preparat are o acţiune complexă, realizând o detoxifiere la mai multe ni­ve­luri în organism. Puteţi combina formula de deto­xi­fiere renală (pentru o bună eliminare a toxinelor la nivel limfatic şi renal) cu cea de detoxifiere in­testinală. Polygemma 12 – Rinichi detoxifiere sus­ţine detoxifierea la nivel renal, având totodată şi acţiune regeneratoare – prin aport de glucoză, fruc­toză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale de: calciu, fosfor, magneziu, man­gan, zinc, sodiu şi fier. Polygemma 15 – Intestin detoxifiere reechilibrează flora intestinală, reglează funcţionalitatea şi motricitatea intestinală (sprijină golirea intestinelor) şi are efect tonic general, ame­lio­rând astenia fizică şi psihică. Vă recomand cura de două luni cu aceste două gemoterapice, ce pot ameliora și constipația de care suferiți. Dacă va func­ționa pentru dumneavoastră, o puteți repeta după 1-2 luni de pauză. Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Mă ustură pleoapele și am ochii uscați” (Răspuns pentru MAGDALENA – Roman, F. AS nr. 1385)

Vă faceți ceai de mușețel sau găl­benele, de 1-3 ori pe zi, din plicuri cu ceai, nu din ceaiul vrac. După ce scoa­teți pliculețele din vasul de infuzare, le lăsați să se răcească pe o farfurie, apoi le aplicați ca pe nişte cataplasme (com­prese) pe ochi, timp de 10-15 minute.

„Sufăr de inflamație a epididimului” (Răspuns pentru ALEXANDRU – București, F. AS nr. 1385)

Suferința dvs. nu este atât de periculoasă pe cât s-ar părea, dar este plasată într-o zonă delicată. Vă sfătuiesc să folosiți o combinație de ceaiuri de: bu­su­ioc, mușețel, coada-șoricelului, din care vă puteți prepara aprox. 1 litru de ceai dimineața, pe care-l îm­părțiți în 4 părți: câte 1/4 beți dimineața, prânz și seara, iar 1/4 îl țineți la frigider și aplicați com­prese reci pe scrot timp de aprox. 15 minute, de 2-3 ori pe zi, până la resorbția completă a inflamației. Dacă nu obțineți rezultatele dorite în timp de cca 15 zile și inflamația testiculului persistă, vă rog să mă sunați, pentru a institui împreună un tratament adecvat.

„Am fost diagnosticată cu conjunctivită alergică” (Răspuns pentru PETRONELA – Iași, F. AS nr. 1385)

Este important de știut la ce sunteți alergică: la praf, mucegai, polen, poluare, ambrozie. Ca un tratament general pentru orice formă de alergie este ceaiul de frunze de afin, din care vă preparați dimi­neața 1/2 litru, din care beți 2-3 pahare pe zi, dar vă picurați și 2-3 picături din ceaiul răcit în ochi de 2-3 ori pe zi. De asemenea, să mâncați zil­nic afine, fie proaspete, ca atare, în sezon, fie conge­late, fie sub formă de sirop, dulceață, compot. Dacă nu sunt rezultate notabile, ur­măriți la ce alergen sunteți sensibilă și anunțați-mă prin telefon, apoi voi concepe un tratament specific.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian