• Ce semne ne arată că suferim de depresie și cum o putem combate? Sunt tot mai mulți cei ce luptă cu ea, primesc ajutor și reușesc să o depășească. Să învățăm din experiența lor •

Prima decadă a lunii octombrie este marcată de două date ce evidențiază preocuparea instituțiilor internaționale pentru sănătatea mentală a populației globului. Din inițiativa Asociației Europene pentru Combaterea Depresiei (European Depression Association), 1 octombrie este, în fiecare an, Ziua europeană anti-depresie. Iar Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health ) a stabilit data de 10 octombrie drept Ziua mondială a sănătății mintale. Se urmărește astfel conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la o problemă medicală care ia continuu amploare: în ultimii trei ani, numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări mentale și de comportament s-a majorat cu 25%.
Statisticile depresiei: peste 300 de milioane de oameni!
Organizația Mondială a Sănătății apreciază că depresia a devenit principala cauză de dizabilitate la nivel global. În 2017, figurau înregistrați ca depresivi în evidențele medicale peste 300 milioane de oameni, ceea ce însemna 4,4% din populația lumii, iar îngrijorător era în primul rând faptul că din 2005 până în 2015, deci în decurs de numai un deceniu, avusese loc o creștere de 18%. În plan economic, pierderile provocate de deficitul de producție și cheltuielile de la buget impuse de îngrijirea pacienților s-au ridicat la sume uriașe. Doar în spațiul european și într-un singur an din intervalul amintit mai sus, și anume 2007, ele s-au cifrat la 136,3 miliarde euro. 7% dintre europeni sufereau de depresie în 2014. Pe primul loc se situa Irlanda, cu procentul spectaculos de 12,1%, urmată de Portugalia, Germania și Finlanda. România și Bulgaria se aflau la sfârșitul clasamentului, cu mai puțin de 4%. În prezent, în țara noastră apar anual aproape un milion de cazuri noi, dar specialiștii sunt de părere că cifra reală este considerabil mai mare, deoarece mulți depresivi ezită să se adreseze unui medic – de jenă, ca și de teama că vor fi marginalizați în societate. În schimb, în țările plasate acum șase ani în primul pluton, evaluările sunt mai drastice. De exemplu, Germania declară că în fiecare an se îmbolnăvesc de depresie 5,3 milioane de oameni, reprezentând 11,3% din totalul populației feminine și 5,1% dintre bărbați. Numărul sinuciderilor depășește suma deceselor provocate de droguri, accidente de circulație și HIV, iar dintre cele 9.241 de persoane care au ales să-și pună capăt vieții, în 2017, 90% au recurs la acest gest în urma unei depresii insuficient tratate. Și OMS o indică drept cea mai frecventă cauză de suicid.
O boală de sine stătătoare

Privită până nu demult ca o simplă reacție la circumstanțe dificile și experiențe de viață traumatizante, depresia este acceptată astăzi ca o afecțiune de sine stătătoare, ce supune bolnavul la o suferință imensă, micșorându-i speranța de viață comparativ cu cea a oamenilor sănătoși. Ea debutează de obicei în jurul vârstei de 40 de ani, dar se poate declanșa în orice etapă a vieții. La adolescență se manifestă mai ales prin iritabilitate și porniri agresive, atitudini antisociale, dificultăți la învățătură, consum de alcool sau droguri. Un prim episod depresiv netratat sau tratat necorespunzător va fi urmat de o serie de recidive. Însă cu o terapie adecvată, 50% dintre pacienți au șansa să se vindece complet, iar 30% vor obține cel puțin o ameliorare substanțială. Restul de 20% vor deveni cronici.
Predispoziția pentru această afecțiune se moștenește, iar cercetătorii au constatat că istoricul familial constituie un important factor de risc. Cineva care are o rudă de gradul I diagnosticată cu depresie prezintă un risc de 2 până la 4 ori mai mare decât alții de a dezvolta el însuși boala. Un alt factor de risc, deloc neglijabil, îl reprezintă abuzurile și, în general, experiențele negative trăite în copilărie, în special dacă ele s-au desfășurat pe o perioadă mai lungă. Lipsa de afecțiune și violențele suferite la vârste fragede produc efecte peste ani.
Cei mai vulnerabili: tinerii dependenți de internet
Există o serie întreagă de factori care ne pot afecta echilibrul psihic, contribuind la declanșarea unei depresii: o schimbare radicală intervenită în viață, de pildă, părăsirea unui loc de muncă și eforturile impuse de adaptarea la o activitate nouă și un mediu străin; dificultățile financiare; stresul de la serviciu sau de acasă; tensiunile dintr-o relație și eșecul final (o despărțire sau un divorț); decesul unei persoane apropiate; singurătatea; consumul de alcool sau droguri; un eveniment stresant (prezența unui șoc emoțional a fost identificată la originea a 25% dintre cazuri); nașterea (deși aducerea pe lume a unui copil este un fapt îmbucurător, unele femei dezvoltă totuși așa-numita „depresie postpartum”).
Federația Mondială pentru Sănătate Mintală consideră că, în societatea contemporană, mai ales tinerii sunt expuși la o multitudine de influențe toxice. În 2018, ea a dat publicității un avertisment din care cităm: „Imaginați-vă că ați crește în lumea noastră de astăzi. Luptând mereu cu efectele încălcării drepturilor omului, ale războaielor și ale violenței în familie, în școli și în afaceri. Tinerii petrec cea mai mare parte a zilei pe internet – se confruntă cu crime și agresiuni cibernetice și se implică în jocuri video violente. Numărul cazurilor de sinucidere și cel al abuzurilor de substanțe nocive au crescut constant, tinerii se simt singuri și persecutați. Se află la o vârstă când se pot declanșa boli psihice grave și totuși ei învață prea puțin sau deloc despre boala mentală.”
Disfuncțiile organice și depresia

Un studiu american de anvergură, realizat în 2007, cu 30.800 de participanți, arată că riscul de depresie este de 3 ori mai mare la suferinzii cu afecțiuni cronice, îndeosebi la cei cu patologii de tip degenerativ, specifice vârstei a treia: boli cardiovasculare și pulmonare cronice, Parkinson, accident vascular cerebral, tumori maligne. Aici intră în funcțiune un cerc vicios. Bolile grave generează depresia care, la rândul ei, le grăbește evoluția negativă. Patru ani mai târziu, un alt grup de cercetători americani a analizat informațiile obținute de la subiecții a peste 90 de studii, reținând în final că 31% din supraviețuitorii unui accident vascular cerebral și 10,8% dintre bolnavii de cancer au avut o tulburare depresivă majoră.
Unii specialiști merg și mai departe. Ei înclină să acorde mai puțină importanță influențelor dăunătoare din exterior și cred că resorturile depresiei ar trebui căutate mai degrabă la nivelul proceselor organice. Experiențele cu șoareci par să le confirme presupunerea că această afecțiune și-ar avea punctul de pornire în intestin, deoarece s-a descoperit că bacteriile ce compun flora intestinală pot acționa asupra creierului – iar cea dintâi cauză a depresiei o constituie modificările intervenite în procesele desfășurate în interiorul centrului de comandă al sistemului nervos. În plus, dereglarea circulației neurotransmițătorilor duce la grave tulburări de atenție. Pacienții au pierderi de memorie atât de dese, încât sunt convinși că s-au îmbolnăvit de Alzheimer.
Manifestări

Depresia se manifestă însă, înainte de toate, prin melancolie profundă, deznădejde, apatie, epuizare totală, tendință de izolare, lâncezeală și cufundare nesfârșită în gânduri, autoculpabilizare, tulburări de somn, dispariția poftei de mâncare, scăderea greutății corporale și uneori chiar pierderea dorinței de a trăi. Depresivii sunt în general lipsiți de speranță, simt un gol lăuntric în care nu mai există nicio emoție. Sunt ca împietriți și, în același timp, încordați, de parcă s-ar afla în fața unei comisii de examen. Totul devine pentru ei prea greu, prea complicat, n-au energie nici pentru activitățile mărunte, până și spălatul pe dinți îi costă un efort uriaș.
Revenirea la normalitate
Odihna, somnul prelungit, plecarea în concediu nu rezolvă nimic în această situație și specialiștii ne explică de ce: „Cauza problemei nu este suprasolicitarea. Depresia îl însoțește pe cel plecat în concediu și nu se va ameliora. Iar suplimentarea orelor de somn nu va face decât să accentueze simptomele.” Unicul demers terapeutic cu șanse de izbândă se sprijină pe doi piloni: medicația antidepresivă și psihoterapia. Medicamentele sunt indispensabile în faza de început, mai ales la depresiile moderate și severe, căci ele refac echilibrul neurotransmițătorilor. Concomitent, pacientul ar trebui să-și schimbe stilul de viață. Alimentația sănătoasă, somnul și sportul îl vor ajuta să-și îmbunătățească starea de spirit. În numeroase cazuri s-au dovedit utile și metodele alternative: yoga, meditația, acupunctura. Contactele cu prietenii și solicitudinea permanentă a membrilor de familie sunt esențiale, fiindcă îi arată suferindului că nu este singur și îi oferă suportul afectiv de care el are nevoie, facilitându-i reinserția socială.
Însă în prima linie a luptei cu depresia se situează psihoterapia. Mulți depresivi care s-au recuperat integral mărturisesc că nu și-ar fi putut recăpăta controlul asupra propriei vieți dacă n-ar fi beneficiat zi de zi, pas cu pas, de susținerea unui psiholog priceput și dedicat. Asemenea confesiuni găsiți pe internet. Și tot de acolo am preluat pentru dvs. un fragment dintr-un text aparținând doamnei Maria Verdi, psiholog și psihoterapeut de excepție: „Prin psihoterapie, noi dorim să îi învățăm să experimenteze independența. În spatele unei depresii, există o dependență relațională, tocmai datorită nevoii de iubire nesatisfăcută, de cele mai multe ori, din copilărie. În urma psihoterapiei, pacientul învață să se iubească, să fie sincer cu nevoile sale și blând cu el însuși, învață să comunice fără măști, să interacționeze social mult mai ușor, învață să-și gestioneze emoțiile, să ia decizii, să găsească soluții, își descoperă abilitățile, devine creativ, descoperă că viața este minunată și că poate fi trăită fără depresie.”
TEST
Sunt depresiv?

Observați la dvs., timp de mai mult de două săptămâni, următoarele simptome:
1 … o dispoziție pesimistă?
2 … dezinteres și/sau lipsă totală de bucurie, chiar și în momentele când aveți de-a face cu lucruri și evenimente plăcute?
3 … lipsă de elan și/sau oboseală extremă și/sau neliniște interioară?
4 … un deficit de încredere în forțele proprii și/ sau o diminuare a stimei de sine?
5 … dificultate de concentrare și/sau tendința de a despica mereu firul în patru și/sau ezitări în luarea deciziilor?
6 … sentimente de culpabilitate și/sau o atitudine excesiv de autocritică?
7 …lipsă de speranță și/sau convingerea că perspectivele dvs. de viitor sunt sumbre?
8 … insomnie rebelă?
9 … scăderea poftei de mâncare?
10 …deznădejde profundă și/sau gânduri de suicid?
Evaluarea testului
0 răspunsuri afirmative – Nu există indicii că ați suferi de o depresie.
2 răspunsuri afirmative – Este posibil să aveți o formă ușoară de depresie. V-am sfătui să discutați deschis cu un medic despre problemele dvs.
3-4 răspunsuri afirmative – După toate probabilitățile, dvs. sunteți deja depresiv. Adresați-vă cât de curând unui medic sau psihoterapeut.
5 sau mai multe răspunsuri afirmative – Luați neîntârziat legătura cu un medic, deoarece avem motive să presupunem că suferiți de o depresie severă. Aveți urgent nevoie de ajutor calificat.
Sfatul specialistului

Pentru mai puțin stres și un somn odihnitor
Cineva care suferă într-adevăr de o depresie necesită, în majoritatea cazurilor, un tratament cu antidepresive prescris de un medic (psihiatru, neurolog, medic de familie), precum și de psihoterapie. În schimb, acolo unde este vorba doar de o tensiune nervoasă care va ceda la un moment dat, de oboseală, de traversarea unei perioade stresante sau de stări depresive minore, vă pot fi de folos preparatele cu vitamine, minerale și extracte din plante. Acestea vă vor ajuta să gestionați mai bine activitățile curente și tot ce presupune viața de zi cu zi.
* Vitamine și minerale – Carența de magneziu constituie, uneori, cauza epuizării nervoase. O puteți compensa prin administrarea unuia dintre numeroasele suplimente comercializate în farmacii, de exemplu: Magneziu orosolubil (Alevia), Magneziu (Favisan), Bio-magneziu (Pharma Nord). Atunci când sistemului nervos nu i se asigură un aport corespunzător de vitamina B12, productivitatea creierului scade. Vitamina este conținută în: pește, fructe de mare, carne (de pasăre, vită, miel, porc), lactate, cereale integrale, ciuperci shiitake, lăptișor de matcă. V-o puteți procura și din suplimente nutriționale (ex. Vitamina B12 – Parapharm; Vitamina B12 cu aromă de cireșe – GNC; B12 – KAL) și, de asemenea, v-o puteți administra sub forma unor soluții injectabile, ca Sicovit B12 (Sicomed) sau Vitamina B12 (Zentiva).
* Plante cu proprietăți terapeutice – Există plante ale căror principii active combat eficient neliniștea și nervozitatea. Passiflora are efect calmant și anxiolitic (ex. Passiflora – Dacia Plant; Passiflora – Medica Farmimpex; Passiflora – Hofigal; Passion Flower – Solaray). Lavanda ajută contra tulburărilor de somn (Lavendel – Doppelherz; Tinctură de levănțică – PlantExtrakt; Ulei de levănțică – Hofigal). Extractul de Rhodiola rosea acționează contra stresului cronic și a senzației de extenuare (ex. Rhodiola – Zenyth; Super Rhodiola – Solaray; Rhodiola Extract – GNC). Iar extractele de ovăz, boabe de cafea și passiflora, reunite în preparatul Neurexan (producător: „Biologische Heilmittel”), restabilesc calmul, alungă insomnia, asigură creșterea capacității de concentrare și, în subsidiar, contribuie la reducerea greutății corporale.
* Activitate fizică – În special sporturile clasice de rezistență, cum sunt înotul, plimbările cu bicicleta, joggingul sau Nordic Walking reprezintă un adjuvant prețios, care susține cu succes orice terapie antidepresivă și îmbunătățește sensibil calitatea somnului.