
Când a venit în România, acum mai puțin de un an, ambasadorul american Adrian Zuckerman părea să fi primit din partea președintelui republican Donald Trump o binemeritată sinecură, în țara în care se născuse în anii ’50. După mai multe luni în care a stat „low profile”, fără să iasă prea mult în față, ambasadorul Zuckerman s-a profilat, în numai câteva zile, ca un personaj important pentru viitorul relațiilor româno-americane pe termen lung și, mai ales, pentru destinul securității României. Primul pas a fost anunțarea, de către Adrian Zuckerman, a două acorduri între guvernul român și cel american: primul vizează cooperarea în domeniul apărării, pentru perioada 2020-2030, iar cel de-al doilea, o mutare cu adevărat „strategică”, care scoate China din „combinațiile” cu România, girate de guvernarea PSD – un acord în valoare de 8 miliarde de dolari care privește modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă, „cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România din partea SUA”.
„Legăturile dintre țările noastre nu au fost nicicând mai puternice. Statele Unite și România sunt aliați loiali și vor continua să își consolideze capabilitățile și disponibilitățile militare prin cooperare continuă pentru a asigura pacea și securitatea în Europa”, a spus, cu acest prilej, Adrian Zuckerman. „România este la un pas de a păși în calea unor oportunități extraordinare! Pe măsură ce Statele Unite și România continuă să lucreze împreună, vom vedea cum România își va asuma rolul de lider în Europa, care îi revine de drept. România a demonstrat și continuă să demonstreze că are un spirit ce nu poate fi dominat, precum și o dedicare de neclintit față de valorile democratice. A venit momentul României!”. N-am mai auzit de mult din partea vreunui politician român cuvinte mai înălțătoare precum cele spuse de Zuckerman.
Iar dovada că ambasadorul SUA nu făcea simple declarații exuberante e următoarea știre care vine tot dinspre Ambasada Statelor Unite: anunțul legat de un uriaș proiect de infrastructură care va lua naștere în curând în România, anume o autostradă și o linie de cale ferată, care să lege portul Constanța de portul Gdansk, din Polonia, un proiect care ar urma să fie făcut cu aportul părții americane. „Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman. „România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul american.
Vești bune: SUA chiar joacă tare pe frontul de Est, iar de data asta nu mai vorbim de scuturi anti-rachetă, ci de ceva mult mai palpabil pentru România: infrastructura energetică și cea de transport. Suntem pe drumul cel bun, o nouă axă ia naștere în aceste zile: axa România – Polonia – SUA.