
• Pe lista alimentelor nocive, de tip fast-food, chipsurile de cartofi stau la loc de cinste. Încărcate cu E-uri cu denumiri sofisticate, suprasaturate de ulei și sare, crocante cât să-ți satisfacă pofta, mai mereu se găsește câte-o pungă de chipsuri aruncată prin mașină sau pe birou. Personal, nu le cumpăr, nu le mănânc, nu le recomand. Dar într-o zi, am aflat că în satul Oarda de Jos, din apropiere de Alba Iulia, există un producător, pe nume HOREA JOSAN, care a făcut revoluție în lumea cartofilor prăjiți. Este inventatorul „Chipsurilor D`Alba”, și-am vrut neapărat să-i aflu povestea •
Dorul de-acasă, bată-l vina!

Era licean când s-a-ntâmplat Revoluția din 1989. Imediat după aceea, mirajul Occidentului l-a cuprins și pe el, ca pe mulți colegi de-ai săi de generație. A decis să plece doar pentru un an. A lucrat ca programator IT și ca graphic-designer, în Spania. Când câștigul nu i s-a mai părut mulțumitor, a plecat în Anglia, dar faptul că nu știa limba engleză l-a împiedicat să se descurce așa cum și-ar fi dorit. Şansa i-a surâs însă când prietenul său cel mai bun, cu care și plecase, inițial, din țară i-a recomandat o firmă din Spania care construia, în întreaga lume, clădiri pentru o rețea internațională de hoteluri de cinci stele. Limba spaniolă o știa, așa că integrarea în colectiv a fost floare la ureche. „Așa am avut ocazia să văd lumea: Londra, Parisul – unde am lucrat chiar la Turnul Eiffel, Germania, New York, Miami. Asta a fost partea pozitivă a experienței mele cu Occidentul. Dar simțeam permanent că-mi lipsește ceva. Nu era visul meu să rămân pe-acolo, să câștig sume fabuloase de bani, căci nici o sumă de bani nu-ți poate vindeca dorul. Întotdeauna am considerat că, dacă m-am născut român, atunci locul meu e în România. Acolo, ești doar jumătate de om, cealaltă jumătate e mereu acasă, iar eu vroiam să fiu un om întreg”, spune Horea Josan. De câte ori, în discuția noastră, amintește de timpul petrecut în Occident, ochii i se umplu de lacrimi. Și asta nu e ceva obișnuit, nici măcar pentru mine, ca jurnalist cu ceva experiență. În fața unei femei, bărbații plâng doar atunci când doare. Și înțeleg, din lacrimă și cuvânt, cât îl doare, încă, pe Horea Josan, țara. „Gândul de a mă întoarce nu m-a părăsit nici o clipă. Îmi mergea bine, nu pot nega, doar că, de la o vreme, mă cam săturasem să tot lucrez pentru alții, vroiam să fac ceva pentru mine”. S-a-ntors acasă, după vreo 16 ani, și-a-nceput să studieze fel și fel de idei de afaceri, să vadă de ce anume ar mai fi loc pe piață și la ce s-ar putea înhăma. Trebuia să se descurce cu o sumă nu foarte mare de bani, ca investiție inițială, și cu spațiul de care dispunea acasă, la Oarda de Jos. A vrut să crească ba oi, ba capre, ba să facă brânză maturată, fiind un fan declarat al acesteia, ba să deschidă un restaurant. „Întrebarea pe care mi-o tot puneam era ce posibilități aș avea, la un moment dat, să mă extind, dacă afacerea ar fi mers. În toate cazurile analizate, aș fi avut nevoie fie de spațiu, fie de oameni în plus, ceea ce nu îmi doream. Prietenul meu, cu care bătusem lumea, mi-a spus despre chipsurile artizanale și mi s-a părut ok. Chiar dacă voi vrea să mă extind, eventualele mașinării mai sofisticate sau de capacitate mai mare încap în spațiul de care dispun în casa părinților mei. În Europa, chipsurile au mare trecere. Se vând proaspete și calde, în plus, le sunt servite clienților în toate barurile: chipsuri cu măsline, cu vinete murate, cu castraveți murați, cu anșoa, cu diverse. Un bar în care nu ți se pune ceva de ronțăit în față rămâne fără clienți” .
„Trădătorii” din Covasna

În spațiul de producție de la Oarda de Jos, într-o mașinărie mică, la fel cu cele folosite în bucătăria unui restaurant, cartofii sunt spălați și curățați. Horea îi ia pe fiecare în mână, ca să se convingă că sunt perfect sănătoși, apoi îi spală din nou. Îi toarnă, pe rând, într-un recipient înalt, pe care îl acționează manual. Printr-o fantă largă, feliile subțiri de cartofi sunt aruncate într-un bazin cu apă și de-acolo ajung în friteuza cu ulei. Uleiul e încălzit la 150 de grade, o temperatură joasă, cu un grad de toxicitate foarte mic. „Asta e diferența între mine și marii producători: eu prăjesc cartofii în șapte minute, la 150 de grade, ei, în doar trei minute, la 180 de grade. Deocamdată, am doar două sortimente: cu sare, și cu usturoi și pătrunjel. Am primit oferte și pentru paprika și brânză, dar le-am refuzat, pentru că aveau prea multe E-uri”.
Chipsurile sunt ambalate în pungi cu un design simplu, fără risipă de culori, pe care Horea sau prietena lui le trec, bucată cu bucată, prin mașinăria de lipit. „Pungile au o ferestruică transparentă, ca omul să știe ce cumpără și ce mănâncă. Sunt bucuros. Am reușit să ies cu «Chipsuri D’Alba» din Alba Iulia, deja aproximativ 40 la sută din ceea ce vând se duce la clienți din Constanța, București, Cluj și Iași”. Secretul? În primul rând, un anumit soi de cartofi, cu o fibră anume, cu un anume procent de apă, care, feliați atât de fin, se pretează prăjirii lente, la 150 de grade. La capitolul ăsta, Horea a avut o mare decepție: cultivatorii din Covasna, de la care cumpărase primele remorci de cartofi, îi anulaseră cea de-a doua comandă, pe motiv că ei își vând marfa uneia dintre firmele de renume mondial, mare producătoare de chipsuri, care se află și în România. „Mi se pare o porcărie că, lucrând în țara ta, nu dai ceea ce produci oamenilor tăi, românilor, ci străinilor”, spune cu năduf Horea Josan. A pierdut atunci destul de mulți clienți. A început să caute alți producători de cartofi, ajunsese să lucreze o singură zi pe săptămână sau chiar la zece zile. A trebuit să mai plece de două ori în străinătate, ca să facă rost de bani, să poată merge mai departe cu afacerea.
– Care e cel mai mare câștig al afacerii tale din „curtea casei”?

– Că am reușit să pun un preparat de calitate pe piață. În momentul de față, cred că produsul e cel mai bun: nu are E-uri, nu stabilizatori, nimic nociv. Dar dacă te referi la un câștig economic, acesta încă nu există. Supraviețuim. Din păcate, ca să obțin o finanțare din fonduri europene, condiția era să am minim șase angajați, ceea ce, în cazul meu, este imposibil. Se finanțează tot felul de frizerii, coaforuri, saloane de frumusețe, dar o afacere micuță, ca a mea, nu. Mi-ar plăcea să meargă țara cum am văzut că merge în alte părți. La alte nații, naționalismul despre care se vorbește așa de mult are manifestări concrete, nu doar la nivel de lozincă. În Occident, oamenii cumpără produsele lor, din țara lor, susțin că ce e al lor e cel mai bun, chiar dacă nu e. La noi, se crede invers, că tot ce e mai bun vine de dincolo. Mare greșeală! Fiecare țară are produse proprii, specifice, pe care încearcă să le impună pe piață. Și la noi e la fel. Eu cumpăr cartofi de la agricultori din România, pungile sunt create și imprimate aici, duc marfa la magazine românești unde lucrează români, iar banul se învârte în România. Activitatea mea, cât de mică, implică oameni din atâtea domenii, iar asta mă umple de bucurie. Asta e partea sufletească a afacerii mele. Împlinirile sufletești au valoare mai mare decât banii. Cine are bani și nu are mulțumire, e un om sărac. Știu asta, pentru că am prieteni în străinătate care câștigă enorm, au tot ce-și doresc, în afară de bucurie și liniște sufletească. Sper să se întoarcă și ei acasă, într-o zi. În România a început să se poată trăi decent.