Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. RAREȘ SIMU (medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cu competență în homeopatie): „Sezonul virozelor pune probleme deosebite din cauza pandemiei cu Covid-19”

S.O.S. – VIROZELE DE SEZON

E unanim recunoscut faptul că, în plină pan­­demie cu SARS-CoV-2, orice infec­ție virală sezonieră le poate da mari bătăi de cap medicilor. În primul rând, din cauza simpto­melor foarte asemănătoare, care pun mari probleme de diagnosticare în zonele de triaj epidemiologic. Apoi, așa cum se știe, orice suprainfecție este mai greu de tratat, fiind necesare mai multe mijloace terapeutice, personal medical sporit și mai mult timp de spitalizare. Ne întrebăm, pe bună dreptate, ce-i de făcut când secțiile spitalelor sunt deja pline până la refuz, iar medicii nu mai fac față valului de infectări cu Covid-19. Câte testări vor fi necesare în lunile următoare pentru diagnostice exacte și cine se va ocupa de cazurile „non-Covid” agravate de sezonul rece? La aceste întrebări și multe altele ne răspunde azi un specialist în domeniul imunologiei: dr. Rareș Simu.

– Iată o întrebare care frământă întreg mapa­mondul: ce se va întâmpla când banalele viroze se­zoniere se vor suprapune peste infecția masivă cu noul Coronavirus?

– Sezonul virozelor, în acest an, pune probleme deosebite față de anii trecuți, din cauza pandemiei cu Covid-19. Odată cu trecerea de la anotimpul cald la cel rece, când zilele calde alternează cu cele fri­gu­roase, statistic vorbind, se constată o creștere maj­oră a episoadelor de infecții virale la copiii de vârstă preșcolară și școlară, la persoanele vârstnice, la bolnavii cronici, la adulții cu imunitatea scăzută. În ultimii ani, schimbările climatice au adus frec­vent schimbări bruște de temperatură în intervale scurte de timp, motiv pentru care sistemul imunitar se adaptează mai greu, și de aici apar cele mai multe probleme. Frigul și umezeala favorizează apariția virozelor respiratorii, a răcelilor, a gripei, a bronși­telor, a pneumoniei, a sinuzitelor, cu impact major asupra căilor respiratorii. Iar dacă se suprapune și infecția cu Covid-19, aceasta acționează mult mai ușor și cu o evoluție mult mai gravă!

– Specialiștii avertizează că orice infecție apă­rută în sfera aparatului respirator poate agrava starea bolnavilor cu Covid-19. Ce e de făcut în această situație?

– Medicina clasică recomandă vaccinarea anti­gripală sezonieră și, în plus, vaccinul antipneu­mo­cocic (previne instalarea pneumoniei cu pneumo­coc, pentru cei care n-au făcut vaccinul până acum). Dacă până de curând indicația de vaccinare antigri­pală era pentru anumite grupe de risc, de exemplu pacienți cu boli cronice grave, copii mici și persoa­ne de peste 70 de ani, gravide, pacienți care urmea­ză tratamente imunosupresoare ori la care imunita­tea este compromisă și cărora o infecție cu virusul gripal le-ar fi fatală, acum, în contextul pandemiei, indicația ar fi vaccinarea generală a populației.

– Din păcate, vaccinul antigripal nu prea se găsește…

– Într-adevăr, pe fondul creșterii imense a cererii de vaccin antigripal, a apărut o criză a acestui vac­cin. În calitate de imunolog, primesc destule între­bări la clinică legate de această problemă… Răs­punsul este că trebuie să folosim toate mijloacele disponibile pentru a echilibra și a susține un sistem imunitar puternic. Acest lucru este valabil chiar și pentru cei care se vaccinează antigripal, pentru că acest vaccin nou nu conferă imunitate decât pentru patru tulpini de virus gripal. Conceptul de stimulare a imunității în general, pe care îl recomandăm în cadrul clinicii noastre de mult timp, a fost luat în calcul, în contextul pandemiei, și de medicina alo­pată. Medicina alternativă sau complementară dis­pune de o gamă variată de terapii prin care se poate echilibra sistemul imunitar. Desigur, acestea nu conferă o protecție specifică pentru un anumit virus. Nu înseamnă că luând o anumită plantă medicinală sau un anumit remediu homeopat, organismul pro­duce anticorpi specifici, care vor bloca infectarea organismului cu acel virus. Dar se produce un alt fenomen, care este poate chiar mai promițător! Prin întărirea sistemului imunitar, chiar dacă se ajunge la infectarea cu un anumit agent patogen, pacientul va trece printr-o formă ușoară de boală, care se va vindeca fără sechele. În bolile infecțioase, fie că sunt parazitare, bacteriene sau virale, gravitatea bo­lii depinde de încărcătură, de cantitatea de microbi din organism. Cu cât aceasta este mai mare și mai extinsă, cu atât forma bolii este mai severă. Aici se vede diferența dintre un sistem imun puternic, echilibrat, și unul slăbit, dezechilibrat. Chiar dacă virusul pătrunde în organism, sistemul imun, dacă este puternic, poate limita multiplicarea acestuia, și cei infectați pot depăși infecția fără a avea simpto­mele neplăcute ale bolii – cazul pa­cienților asimp­to­matici. Exact acest fenomen se în­tâmplă și în cazul in­fecției cu Covid-19: cu cât multipli­ca­rea vi­rală este mai mică, cu atât boala va fi mai ușoară sau chiar fără ma­nifestări, iar cu cât încărcătura vi­ra­lă este mai mare, cu atât boala va fi mai gravă și va afecta mai multe organe, pu­tând periclita chiar viața pacientului.

– Ce soluții de „călire” a siste­mu­lui imunitar le recomandați ci­ti­­torilor noștri, pentru a trece cu bi­ne de perioada virozelor sezo­niere?

– Un stil de viață sănătos, ba­zat pe o alimentație cât mai natu­rală po­sibil și pe mișcare în aer liber, are ca rezultat o stare bună de sănătate a sistemului imun. O alimentație bazată pe multe le­gume și fructe proaspete favorizează un aport ge­neros de antioxidanți. Principalii antioxi­danți na­turali sunt reprezentați de vitamine (C, E, beta-caro­ten), enzime (superoxid dismutaza, peroxi­­daza), oligoelemente (Zn, Se).

Consumul zilnic de sucuri proaspete din sfeclă roșie, morcov, pătrunjel, măr, țelină, portocale și grepfruit este de mare ajutor. Tot în această perioadă putem să facem o cură cu struguri, în special stru­guri negri, care conțin antioxidanți de mare valoare, ce intervin și în încetinirea proceselor de îmbă­trânire celulară. Fructele de pădure sunt, de aseme­nea, folositoare pentru întreținerea sistemului imu­nitar. Dintre acestea merită menționate în mod spe­cial coacăzele negre și afinele, bogate în princi­pii active cu efecte imunomodulatoare puternice.

* Alimentația bogată în grăsimi, alimentele conservate, mezelurile, alimentele tip fast food favorizează creșterea radicalilor liberi din organism, deci – o intoxicare treptată, care sensibilizează or­ga­nismul și îi blochează încetul cu încetul funcțiile vitale.

* Există și o serie de produse din plante medi­ci­nale cu efecte imunostimulatoare și imunomo­dulatoare eficiente: echinacea, astragalus, ghimbir, extract de ardei iute, ulei de chimen negru, gheara-mâței, cimbrișor, salvie, urzică, lemn-dulce etc. – în diferite combinații, acestea pot trata cu succes in­fecțiile respiratorii!

* Administrate preventiv, produsele stupului (pro­polis, miere, păstură, lăptișor de matcă) întă­resc imunitatea organismului și împiedică apariția bolilor specifice sezonului rece, inclusiv a infec­țiilor respiratorii.

* Avem la îndemână și remedii homeopate, care pot preveni și trata virozele respiratorii. Aconitum poate fi folosit la cei care se îmbolnăvesc, după ce au stat în curent sau frig, fiind eficient în primele momente de boală, când apare inflamația mucoa­selor. Eupatorium este indicat în răcelile însoțite de stare generală alterată, febră mare, dureri musculare și moleșeală. Gelsemium este indicat la pacienții care se simt foarte obosiți, au tendința să stea în pat, fac doar subfebrilități sau febră mică. Mercurius solubilis este indicat în formele care evoluează cu rinofaringită, la pa­cienții care au secreții verzui și care sunt sensibili atât la cald, cât și la rece. Hepar sulphur este indi­cat în cazurile de rinofaringită sau otită care evoluează cu secreții abun­dente, galbene, la pacienții foarte sensibili la frig. Arsenicum album este indicat în formele care evo­luează și cu manifestări diges­tive, cu vărsături, greață, diaree și care se asociază cu febră mare sau chiar cu frisoane. Belladona este un remediu indicat în formele care evoluează cu febră mare, la care se asociază dureri de cap, senzație de uscăciune a mucoaselor și intole­ranță la căl­dură.

– Personal, aveți vreo formulă generală de întărire a imunității, având în vedere că practicați atât virusologia, cât și homeopatia?

– În cadrul clinicii, am dezvoltat de-a lungul timpului mai multe combinații de plante medicinale foarte eficiente, pe care le indicăm țintit pacienților. Pentru întărirea și echilibrarea sistemului imun le recomand pacienților o rețetă magistrală cu acțiune complexă, preparată din Artemisia annua, Pru­nella, Rhodiola, plus un cocteil de oligoelemente și minerale din struguri negri. Preparatul se numește Imuno8, și a dat rezultate excepționale în toate cazurile cu imunitate slăbită sau cu diverse alte probleme imunitare.

Subliniez, de asemenea, importanța măsurilor de prevenție recomandate de toți specialiștii, mai ales în această perioadă în care numărul cazurilor de infectări cu Covid-19 sunt din ce în ce mai nu­meroase: purtarea măștilor de protecție, evitarea aglomerației, respectarea regulilor elementare de igienă, spălarea frecventă a mâinilor și a feței, fo­losirea dezinfectanților după atingerea diferitelor suprafețe intens utilizate de multe persoane (ba­lus­trade, mânere, clanțe, butoane de lift, bare de sprijin din mijloacele de transport în comun etc.).

„Imuno8” – părerea pacienților

„Nu am mai făcut nicio răceală”

„Inițial, am comandat Imuno8 pentru prietenul meu, aflat în insuficiență renală severă, care l-a luat în combinație cu alte produse homeopate, re­co­mandate de d-l dr. Simu. Modificarea în bine a analizelor a apărut într-un timp relativ scurt, având în vedere vechimea afecțiunii, fapt ce mi-a dat încredere să-l folosesc și eu. Consultându-l pe d-l dr Rareș Simu, începând cu luna martie, am luat Imuno8 pentru imunitate generală, având în vedere extinderea rapidă a virusului Covid-19. Rezultatul este că nu am contractat nicio răceală, nici eu și nici membrii familiei mele, care au început să-l ia, tot preventiv, pentru creșterea imunității. Vă scriu aceste rânduri având în vedere explozia numărului de infecții cu noul Coronavirus și din dorința ca tot mai mulți români să se protejeze, apelând profi­lactic la acest produs și evitând astfel îmbolnă­virile, complicațiile sau chiar decesul lor sau al per­soanelor dragi. Vă doresc tuturor multă sănă­tate și imunitate crescută, ca să treceți cu bine peste provocările anotimpului rece din acest an cumplit!”

Florentina (50 ani) – Ploiești

„Mă simt mult mai bine, am scăpat de depresie și am mai multă energie”

„Iau Imuno8 din iulie 2019. Mă simt mult mai bine de când am început cura. Aveam probleme cu fierea, sufăr și de tiroidă și am făcut o depresie aso­ciată, cu tulburări de memorie și oboseală accen­tuată. Acum mă simt mult mai bine, am scăpat de depresie, tratamentul pentru memorie l-am redus la jumătate, mi s-a reglat metabolismul, nu-mi mai cade părul, pielea a căpătat un aspect mult mai plăcut și am mai multă energie.”

A. Oncescu (76 ani) – Pipera

„De frica virușilor, mama mi-a dat Imuno8. Până acum totul este foarte bine, îl iau de jumătate de an și nu am răcit deloc.”

Călin (18 ani) – București

„Chiar dacă simțeam că am luat o răceală, starea neplăcută trecea într-o zi”

„Călătoresc mult cu transportul în comun și răceam deseori mai ales în perioada de toamnă-iarnă. Stresul și medicamentele folosite s-au regăsit în analiza transaminazelor, așa că am căutat o altă soluție. Imuno8 mi-a fost de ajutor încă din primele luni: chiar dacă simțeam că am luat o răceală, sta­rea neplăcută trecea într-o zi, fără medicamentele specifice (paracetamol).”

Gabriel (46 ani) – Giurgiu

„Starea mea de sănătate s-a îmbunătățit considerabil”

„Am o boală autoimună și trebuie să limitez cât de mult consumul de nurofen și paracetamol. Ca să mă feresc de răceli, d-l dr. Rareș Simu mi-a dat Imuno8 și a funcționat foarte bine. Îl iau de mai bine de un an și starea mea de sănătate s-a îmbu­nătățit considerabil. Acum îl administrez și familiei mele, pentru a întări imunitatea copiilor (au în­ce­put școala) și a soțului meu, care lucrează ca șofer de autobuz.”

Diana (48 ani) – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian