Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Uleiurile din plante

Foto: Shutterstock – 7

– După ce le pui la prăjit, e greu să crezi că sunt bune și pentru sănătate. Dar sunt! Completează de minune tratamentele nein­va­zive cu plante. Când le luați, priviți-le culoarea de aur și imagi­nați-vă că beți soare. Soarele adunat în fructe și în semințe, pe timpul verii –

Uleiul de floarea-soarelui

* Colesterol, întărirea imunității

Luați câte o jumătate de linguriță de ulei de floarea-soarelui, dimineața și seara, înainte de a mânca. De asemenea, adăugați ulei de floarea-soarelui crud în salate și mâncăruri gătite. Se pune la sfârșit.

* Piele uscată, dermatită atopică  la copii, psoriazis, onicomicoză

Aplicați local, pe zonele afectate, de două ori pe zi, puțin ulei de floarea-soarelui. În cazul in­fec­ției fungice a unghiilor, masați câteva picături de ulei pe unghii, seară de seară.

* Întărirea gingiilor

Cu un tampon de vată înmuiat în ulei de floa­rea-soarelui, masați-vă gingiile, dimineața și seara.

Uleiul de măsline

* Dischinezie biliară, calculi biliari, insuficiență hepatică, inflamații stomacale și intestinale

Luați dimineața, pe stoma­cul gol, cu o oră înainte de micul dejun, o lingură de ulei de măsline, în amestec cu puțin suc de lămâie sau portocală.

* Constipație

Luați dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, o lingură de ulei de măsline, în amestec cu un pahar de suc de por­tocale sau cu o cană de lapte cald. Dacă consti­pația este o problemă frecventă, adăugați ulei de măsline și în mâncăruri – salate, legume fierte, pentru a-i crește prezența în dieta dumneavoastră.

* Inimă

O doză sănătoasă de ulei de măsline extra­virgin, inclusă zilnic în dieta dvs., face bine ini­mii. Acesta este motivul pentru care mulți au gravitat către dieta mediteraneană, care este cen­trată pe consumul mai multor legume, cereale integrale și ulei de măsline. Utilizați-l crud, ne­pre­parat termic. Pentru a-i spori calitățile, îmbo­gă­țiți uleiul de măsline cu rozmarin tocat, un stimulator redutabil al circulației sângelui.

* Tăieturi, arsuri

Pentru a grăbi cicatrizarea în cazul unei tăie­turi sau zgârieturi, întindeți pe zona afectată puțin ulei de măsline. În amestec cu albuș de ou, uleiul de măsline ajută vindecarea arsurilor mici.

Uleiul de nuci

Uleiul de nuci conține substanțe importante pentru buna funcționare a creierului. De aseme­nea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului LDL rău și a trigliceri­delor, scăzând astfel riscul atacului cardiac. Este util și în bolile reumatice, deoarece ameliorează inflamația și  simptomele dureroase.

* Activarea creierului, boli cardiovasculare, reumatism

Consumați câte o linguriță ulei de nuci, de două ori pe zi. Adăugați la salate și la alte prepa­rate culinare, la sfârșitul gătitului,  ulei de nuci.

* Boli respiratorii, protecție împotriva cancerului

Uleiul de nuci este recomandat ca adjuvant în tratamentul bronșitei cronice, al tuberculozei și al altor boli ale sistemului respirator. De asemenea, este capabil să inhibe proliferarea celulelor cance­roase, în special în cancerul de piele, plămâni și esofag.

Luați câte o linguriță de ulei de nuci de două ori pe zi și folosiți-l în salate și la alte feluri de mân­care reci.

* Scăderea glicemiei

Studii recente au arătat că  uleiul de nuci poate ajuta la reducerea zahărului din sânge, la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Consumați câte o lingu­riță ulei de nuci de două ori pe zi. Folosiți ulei de nuci în preparatele culinare, în locul celui obișnuit.

Uleiul de dovleac

* Boli metabolice, hipertensiune arterială, sănătatea sistemului cardiovascular

Studii recente au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate fi util în pre­ve­nirea sau tratamentul tulburărilor metabo­lice, precum diabetul, obezitatea, hipo și hipertiroidia, guta.

Folosiți ulei de dovleac în preparatele culinare, dar fără a-l prelucra termic – adi­că îl adăugați la salate sau în mâncăruri, la sfârșitul preparării lor.

* Menopauză, bolile prostatei, căderea părului

Luați câte o linguriță de ulei de dovleac de două ori pe zi. De asemenea, folosiți ulei de dovleac în preparatele culinare, dar la sfârșitul gătitului.

Teste medicale recente au arătat că femeile care au luat ulei de dovleac în mod constant au avut simptome ale menopauzei mai ușoare și mai puține (bufeuri, dureri de cap, dureri articulare, hipertensiune, coles­te­rol crescut). Consumat pe termen lung, uleiul de do­vleac este util și bărbaților care vor să prevină sau să ame­lioreze bolile prostatei. De asemenea,  uleiul de dovleac are darul de a opri căderea părului.

Ulei de migdale dulci

Folosiți doar  ulei de migdale dulci obținut prin presarea mecanică, la rece, a migdalelor. În ca­­zul în care îl utilizăm și pe cale internă, este important să verificăm dacă uleiul de migdale dulci pe care urmează să îl cumpărăm a fost con­ceput  și pentru uz intern, deci foarte pur și fără aditivi.

* Gastrită, ulcer gastroduodenal

Luați câte o linguriță de ulei de migdale dulci,  în amestec cu o cană cu lapte, de două ori pe zi.

* Tuse, răceală, bronșită

Luați câte o linguriță de ulei de migdale, în amestec cu o linguriță miere și o jumătate cană cu lapte, de trei ori pe zi.

* Împotriva durerii de urechi

Înainte de culcare, picurați în ureche câteva picături de ulei de migdale ușor încălzit.

* Piele lăsată, vergeturi

Uleiul de migdale dulci este un remediu na­tural ideal împotriva vergeturilor, în special a ce­lor cauzate de sarcină. Începând cu a 3-a lună, se recomandă aplicarea acestuia zilnic pe abdomen, sâni, șolduri și coapse. El previne ruperea țesutului conjunctiv, care provoacă fisuri sau dungi ineste­tice pe pielea femeilor însărcinate. Din acest motiv, este indicat și în timpul dietelor de slăbire, pentru a preveni lăsarea pielii în urma pierderii în greutate.

NOTĂ:

* Păstrați uleiurile într-un loc uscat, răcoros și întunecat, iar după deschiderea sticlei, păstrați-o în frigider, pentru a preveni râncezirea.

* Uleiurile pot deveni periculoase pentru să­nătate dacă se deteriorează, se oxidează și rânce­zesc în urma expunerii la căldură, lumină și prin încălzire la temperaturi mari.

* Cumpărați uleiuri presate la rece, cu compo­nența fructelor sau semințelor nealterată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian