
– După ce le pui la prăjit, e greu să crezi că sunt bune și pentru sănătate. Dar sunt! Completează de minune tratamentele neinvazive cu plante. Când le luați, priviți-le culoarea de aur și imaginați-vă că beți soare. Soarele adunat în fructe și în semințe, pe timpul verii –
Uleiul de floarea-soarelui
* Colesterol, întărirea imunității

Luați câte o jumătate de linguriță de ulei de floarea-soarelui, dimineața și seara, înainte de a mânca. De asemenea, adăugați ulei de floarea-soarelui crud în salate și mâncăruri gătite. Se pune la sfârșit.
* Piele uscată, dermatită atopică la copii, psoriazis, onicomicoză
Aplicați local, pe zonele afectate, de două ori pe zi, puțin ulei de floarea-soarelui. În cazul infecției fungice a unghiilor, masați câteva picături de ulei pe unghii, seară de seară.
* Întărirea gingiilor
Cu un tampon de vată înmuiat în ulei de floarea-soarelui, masați-vă gingiile, dimineața și seara.
Uleiul de măsline
* Dischinezie biliară, calculi biliari, insuficiență hepatică, inflamații stomacale și intestinale

Luați dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, o lingură de ulei de măsline, în amestec cu puțin suc de lămâie sau portocală.
* Constipație
Luați dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, o lingură de ulei de măsline, în amestec cu un pahar de suc de portocale sau cu o cană de lapte cald. Dacă constipația este o problemă frecventă, adăugați ulei de măsline și în mâncăruri – salate, legume fierte, pentru a-i crește prezența în dieta dumneavoastră.
* Inimă
O doză sănătoasă de ulei de măsline extravirgin, inclusă zilnic în dieta dvs., face bine inimii. Acesta este motivul pentru care mulți au gravitat către dieta mediteraneană, care este centrată pe consumul mai multor legume, cereale integrale și ulei de măsline. Utilizați-l crud, nepreparat termic. Pentru a-i spori calitățile, îmbogățiți uleiul de măsline cu rozmarin tocat, un stimulator redutabil al circulației sângelui.
* Tăieturi, arsuri
Pentru a grăbi cicatrizarea în cazul unei tăieturi sau zgârieturi, întindeți pe zona afectată puțin ulei de măsline. În amestec cu albuș de ou, uleiul de măsline ajută vindecarea arsurilor mici.
Uleiul de nuci

Uleiul de nuci conține substanțe importante pentru buna funcționare a creierului. De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului LDL rău și a trigliceridelor, scăzând astfel riscul atacului cardiac. Este util și în bolile reumatice, deoarece ameliorează inflamația și simptomele dureroase.
* Activarea creierului, boli cardiovasculare, reumatism
Consumați câte o linguriță ulei de nuci, de două ori pe zi. Adăugați la salate și la alte preparate culinare, la sfârșitul gătitului, ulei de nuci.
* Boli respiratorii, protecție împotriva cancerului
Uleiul de nuci este recomandat ca adjuvant în tratamentul bronșitei cronice, al tuberculozei și al altor boli ale sistemului respirator. De asemenea, este capabil să inhibe proliferarea celulelor canceroase, în special în cancerul de piele, plămâni și esofag.
Luați câte o linguriță de ulei de nuci de două ori pe zi și folosiți-l în salate și la alte feluri de mâncare reci.
* Scăderea glicemiei
Studii recente au arătat că uleiul de nuci poate ajuta la reducerea zahărului din sânge, la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Consumați câte o linguriță ulei de nuci de două ori pe zi. Folosiți ulei de nuci în preparatele culinare, în locul celui obișnuit.
Uleiul de dovleac
* Boli metabolice, hipertensiune arterială, sănătatea sistemului cardiovascular

Studii recente au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate fi util în prevenirea sau tratamentul tulburărilor metabolice, precum diabetul, obezitatea, hipo și hipertiroidia, guta.
Folosiți ulei de dovleac în preparatele culinare, dar fără a-l prelucra termic – adică îl adăugați la salate sau în mâncăruri, la sfârșitul preparării lor.
* Menopauză, bolile prostatei, căderea părului
Luați câte o linguriță de ulei de dovleac de două ori pe zi. De asemenea, folosiți ulei de dovleac în preparatele culinare, dar la sfârșitul gătitului.
Teste medicale recente au arătat că femeile care au luat ulei de dovleac în mod constant au avut simptome ale menopauzei mai ușoare și mai puține (bufeuri, dureri de cap, dureri articulare, hipertensiune, colesterol crescut). Consumat pe termen lung, uleiul de dovleac este util și bărbaților care vor să prevină sau să amelioreze bolile prostatei. De asemenea, uleiul de dovleac are darul de a opri căderea părului.
Ulei de migdale dulci

Folosiți doar ulei de migdale dulci obținut prin presarea mecanică, la rece, a migdalelor. În cazul în care îl utilizăm și pe cale internă, este important să verificăm dacă uleiul de migdale dulci pe care urmează să îl cumpărăm a fost conceput și pentru uz intern, deci foarte pur și fără aditivi.
* Gastrită, ulcer gastroduodenal
Luați câte o linguriță de ulei de migdale dulci, în amestec cu o cană cu lapte, de două ori pe zi.
* Tuse, răceală, bronșită
Luați câte o linguriță de ulei de migdale, în amestec cu o linguriță miere și o jumătate cană cu lapte, de trei ori pe zi.
* Împotriva durerii de urechi
Înainte de culcare, picurați în ureche câteva picături de ulei de migdale ușor încălzit.
* Piele lăsată, vergeturi
Uleiul de migdale dulci este un remediu natural ideal împotriva vergeturilor, în special a celor cauzate de sarcină. Începând cu a 3-a lună, se recomandă aplicarea acestuia zilnic pe abdomen, sâni, șolduri și coapse. El previne ruperea țesutului conjunctiv, care provoacă fisuri sau dungi inestetice pe pielea femeilor însărcinate. Din acest motiv, este indicat și în timpul dietelor de slăbire, pentru a preveni lăsarea pielii în urma pierderii în greutate.
NOTĂ:

* Păstrați uleiurile într-un loc uscat, răcoros și întunecat, iar după deschiderea sticlei, păstrați-o în frigider, pentru a preveni râncezirea.
* Uleiurile pot deveni periculoase pentru sănătate dacă se deteriorează, se oxidează și râncezesc în urma expunerii la căldură, lumină și prin încălzire la temperaturi mari.
* Cumpărați uleiuri presate la rece, cu componența fructelor sau semințelor nealterată.