Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Români cu care ne mândrim

• De la diplomație și cultură, la administrație, și de la inventică, la nelipsi­tul sport, românii ne dau, în ultimele săptămâni, noi motive de mândrie •

Românul care a „dirijat” traficul din New York lucrează pentru București

Michael Horodniceanu

Profesorul american de origine română Michael Horodniceanu, care a condus tot ce a ținut de transport în New York, inclusiv Poliția Rutieră, și a coordonat proiecte majore în valoare de zeci de miliarde pentru me­troul celui mai mare oraș american, a anunțat că va lucra, împreună cu noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, pentru a îmbunătăți traficul bucu­reștean, fără a cere vreun ban pentru acest lucru. „La început, se pot face schimbări care nu vor necesita investi­ții, ci schimbări de organizare”, susți­ne Horodniceanu. „Eu sper că ceea ce voi câștiga din această colaborare – pentru că ceea ce voi face este «pro bono» – este să-mi readuc la zi limba ro­mână și să mă folosesc de ea în mod curent”, a adăugat profe­sorul. Michael Horodniceanu este profesor la „New York Univer­sity Tandon School of Engineering”, unde conduce „Departamentul pentru Inginerie Civilă și Urbană”.

Octavian Bellu şi Mariana ­Bitang, în Academia Recordurilor

Foto: COSR

Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cei doi antrenori care au ajutat echipa României de gim­nastică să câştige cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, au fost declaraţi „Cei mai de suc­ces antrenori din lume” de către „Academia Re­cordurilor Mondiale” (World Record Academy). Sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele românce au câştigat în total 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice. „Academia Recordurilor Mondiale” (World Record Academy) este cea mai mare orga­nizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale.

Regizorul Tompa Gábor, în fruntea „Uniunii Teatrelor din Europa”

Regizorul și directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Na­poca, Tompa Gábor, a fost reales zilele trecute în funcția de preșe­dinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Din cauza restricțiilor gene­rate de pandemia de coronavirus, adunarea generală a UTE, plani­ficată inițial să aibă loc la Atena, s-a desfășurat online, iar Tompa Gábor a fost reales cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat de doi ani. După realegere, regizorul clujean a declarat că își pro­pune să continue munca deja începută la UTE: punerea în practică a proiectelor și programelor care presupun colaborări interna­ționale, organizarea academiilor de vară, a schimburilor culturale și a workshop-urilor pentru tinerii creatori.

Diplomat român, promovat pe un post de top în UE

Cosmin Boiangiu

Cosmin Boiangiu, reprezentantul permanent ad­junct al României pe lângă Uniunea Europeană, a fost numit Director executiv al Autorității Europene a Mun­cii, o importantă agenție a Uniunii Europene, înființată în acest an. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: „România a câș­tigat alegerile pentru funcția de director executiv al Autorității Europene a Muncii! Felicitări diploma­tului român Cosmin Boiangiu, pentru obținerea aces­­tei poziții binemeritate! Un rezultat mare pentru di­plomația română și o veste excelentă pentru agenda socială a Uniunii Europene”.

Diplomat de carieră, Boiangiu este, din anul 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate, a prezidat nu­meroase reuniuni importante pe durata Președinției române a Consiliului UE, în 2019, și a negociat acte legislative europene în domeniul social. Activitățile „Autorității Europene a Muncii” sunt legate de nor­mele privind mobilitatea forței de muncă: libera circu­lație și detașarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și legislația specifică din sectorul transportului rutier. Autoritatea își are sediul la Bra­tislava.

Studenții români, câștigători la concursurile despre mașinile viitorului

Echipa câștigătoare – „Back on Track”

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a organizat, în luna octombrie, a treia ediție a competiției internaționale studențești pe teme legate de viitorul mobilității – Bosch Future Mobility Challenge. Competiția se adresează echipelor de studenți interesați să dezvolte aplicații de conducere autonomă pentru vehicule, la scara 1:10. În fiecare an, după aproximativ 6 luni de muncă intensă, cele mai bune echipe își testează machetele în finala competiției de la Cluj-Napoca. La ediția din acest an, s-au înscris 42 de echipe din 5 țări. În finală, 18 echipe din România, Moldova, Bulgaria și Ungaria au concurat pentru premii în valoare de 9.000 de euro. Locul I și premiul de 4.500 de euro au fost câștigate de echipa „Back on Track”, de la „Universitatea Tehnică” din Cluj-Napoca, locul al II-lea și premiul de 3.000 euro au fost obținute de echipa „The Pelicans”, de la Universitatea Politehnică din București, iar locul al III-lea și premiul de 1.500 euro au fost adjudecate de echipa „4Team”, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Gică Hagi, printre cei mai buni din istorie

Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun fot­balist român din toate timpurile, a fost no­mina­lizat de reputata publicaţie „France Foot­ball” la categoria „mijlocaşi ofensivi” într-un sondaj pen­tru stabilirea echipei ideale din istoria fotbalului. Alături de Hagi, au mai fost nominalizate le­gende precum Bobby Charlton, Roberto Baggio, Andres Iniesta, Diego Maradona, Enzo Fran­cescoli, Ruud Gullit, Alfredo di Stefano, Ray­mond Kopa, Laszlo Kubala, Alessandro Mazzo­la, So­crates, Pele, Michel Platini, Zico, Zidane, Ferenc Puskas, Gianni Rivera, Francesco Totti şi Juan Alberto Schiaffino. La sondaj participă un juriu format din 170 de specialişti, precum şi su­porteri din întreaga lume, care pot vota pe site-ul revistei.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian