Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătatea începe în gură

– Tratamente cu muguri, pentru cavitatea bucală –

Foto: Shutterstock – 3

Porțile de intrare în organism ale mi­cro­bilor – bacterii, virusuri, fungi – sunt pielea și mucoasele. Acestea sunt păzite de armata de celule specializate ale sistemului nos­tru imunitar. Una dintre cele mai expuse ata­cului microbian este cavitatea bucală (gura), iar de buna întreținere a sănătății sale depinde sănătatea din­ților, gin­giilor și, în general, a mucoaselor gurii, cu implicații mai apoi în sănătatea căilor respiratorii, de la gât până la plămâni, precum și de sănătatea tubului digestiv, stomac și intestine, și chiar mai mult de atât, pentru că organismul nostru func­ționează ca un sistem ale cărui componente – țesuturi, organe – sunt într-o relație de interde­pen­dență.

Dinții și relațiile lor funcționale cu întregul organism

De mii de ani, medicina tradi­țională orientală realizează diag­nos­ticarea bolilor având la bază diagrama meridianelor energetice. Conform acestor hărți, și dinții sunt conectați la anumite părți ale corpului. De exemplu, incisivii inferiori centrali și laterali sunt pe un meridian legat de glandele suprarenale, iar sensibilitatea sau durerea lor persistentă poate indica un dez­e­chi­libru la acest nivel.

O durere de dinți nu înseamnă însă neapărat că există o problemă în altă parte a corpului. Cu toate acestea, dacă apare un disconfort al anumi­tor dinți, care persistă mai mult timp, sunt de luat în considerare aceste conexiuni. Spre exemplu, dinții incisivi și cei canini sunt pe meridianele care se conectează la rinichi, ficat și vezica bilia­ră, iar dinții premolari și molari sunt conectați la intestinul gros și la stomac. În aceste condiții, o cură de detoxifiere prin gemoterapie, apelând la gama Polygemma detoxifiere (complexe gemote­rapice concepute pentru detoxifiere la nivel de rinichi, intestine, ficat sau piele) poate fi benefică.

Caria dentară

Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial. Metodele stomatologice de eva­luare a cariilor dentare, precum și strategiile de prevenire pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta o boală avansată și pot chiar opri evo­luția acesteia. Acest demers trebuie început de la vârste fragede, asigurând copilului o dentiție să­nă­toasă, care tre­buie ulterior menținută în condiții cât mai bune.

Extractul din muguri de Brad este principalul ge­moterapic recomandat pentru dezvoltarea ar­mo­­nioa­să a dinților și oaselor copiilor. Se admi­nis­­trează de la vârsta de 1 an, putându-se asocia în cure de întreținere, de 1-2 luni, de 2 ori pe an, cu Extract din mlădițe de Măceș sau Extract din muguri de Porumbar, acesta din urmă când există întârzieri în creștere.

Gingiile – de la inflamații pasagere la boli cronice

Știați că gingivita este o formă de boală paro­dontală? Da, gândiți-vă la temuta parodontoză și luați măsuri ca boala să nu avanseze! Gingivita face ca gingiile să se înroșească și să sângereze ușor. În acest stadiu, de obicei, există puțin dis­confort sau deloc. Este adesea cauzată de igiena orală inadecvată, este reversibilă cu tratament și o bună îngrijire orală. Netratată, gingivita poate însă avansa la pa­rodontoză și poa­te duce la pier­de­rea dinților și la alte probleme de sănătate. Ea poate crește infla­mația în orga­nism, ceea ce mă­rește și riscul de dezvoltare a com­plicațiilor mai grave de sănă­tate: ateroscleroză, infarct mio­cardic, atac cerebral, afectarea memoriei.

De altfel, boala parodontală este foarte răspândită la ora ac­tuală. Ea este considerată de către medicii stomatologi ca fiind, în domeniul sănătății orale, „boala secolului XXI”. Gingivita apare tot mai mult la vârste foar­te tinere, iar peste 70% dintre persoanele de peste 65 de ani au parodontoză.

Remedii gemoterapice pentru dinți și gingii sănătoase

Desigur, cel mai bun mod de a preveni atât cariile dentare, cât și bolile parodontale este aten­ția acordată îngrijirii dinților și gingiilor. Gemo­terapia este o opțiune suplimentară de luat în considerare. Extractele gemoterapice din mu­guri de Brad, de Mesteacăn pufos și de Stejar combină acțiunea remineralizantă, de reglare a metabolismului fosfo-cal­cic, cu cea antiseptică, anti­inflamatoare, cicatrizantă și imunomodulatoare, putând întreține o dantură sănătoasă la copii și adulți, în plus, contribuind și la sănătatea gingiilor.

Cele trei extracte gemoterapice intră în compoziția formulei com­plexe Polygemma 21-Dinți, gin­gii, cu recomandare în demi­ne­ralizări dentare ori în întâr­zieri ale erupției dentare la copiii de peste 2 ani. De asemenea, ajută în afecțiuni gingivale, de tipul gingivitelor, paro­don­tozei sau pentru pre­venirea acestora, ca urmare a purtării aparatelor dentare sau a protezelor den­tare.

Modul de administrare – se recomandă 2 ml, de 2 ori pe zi, dimineața și la prânz (pentru adulți și copii peste 7 ani) și 1 ml, de două ori pe zi, dimineața și la prânz (pentru copii între 2 – 6 ani). Soluţia se diluează în puţină apă şi se men­ține un scurt timp în gură, pentru absorbție, apoi se înghite. Pentru un efect optim, se recomandă cure de 2 luni, repetate la nevoie, în special în cazul afecțiunilor cronice parodontale.

Candidoza bucală – o problemă gravă de sănătate

Este o infecție cu ciuperci din genul Candida, care apare cel mai frecvent ca urmare a utilizării antibioticelor (sub formă de candidoză bucală, vaginală sau mai grav, candidoză sistemică). Vă poate ajuta o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Cimișir, Extract din mlădițe de Lemn-câinesc și Extract din mlădițe de Mur, cu efect antiinflamator, cicatrizant și de întărire a imu­ni­tății mucoaselor.

În caz de astfel de leziuni ale mucoaselor cavității bucale, cauzate de afte, candidoză bu­cală, gingivite și alte afecțiuni parodontale, sau provocate de aparatele sau protezele dentare, vă re­comand și aplicațiile locale cu produse naturale, precum Plantagingival, un badijonaj gingival ce conține extracte de Gălbenele, Tătăneasă și Re­vent (Rubarbă), în glicerină farmaceutică. Se aplică pe zonele inflamate, cu ajutorul pensulei incluse în dop. Efectele sunt multiple: antiin­fla­ma­tor, antibacterian, antifungic, hemostatic (opri­rea sângerării gingivale). Apoi apa de gură con­cen­trată Mira, un extract din gumi-rezina de Smir­nă, are un remarcabil efect antibacterian și ușor analgezic, de reducere a durerii. Se folosesc doar câteva picături, diluate în apă, pentru gar­gară, insistând pe zonele afectate sau cu adminis­trare pentru igiena cavității bucale.

Integritatea mucoaselor gurii, obiectiv important în sezonul infecțiilor respiratorii

În sezonul rece, o dată în plus, este importantă menținerea integrității mucoaselor ca­vității bucale și a dinților – ca poar­tă de pătrundere a microbilor în or­ganism, alături de mucoasele cavității nazale. De asemenea, apărarea imună a organis­mului poate slăbi în condiții de afecțiuni cronice la acest nivel. Gemoterapia acțio­nează nu doar la nivel local, ci efectele sunt multiple, la nivel profund, celular, iar rezultatele vă vor convinge să o aveți în vedere pentru obținerea stării de bine, pe care ne-o dorim cu toții.

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian