NORVEGIA
În țările scandinave, Crăciunul a ajuns cu mare întârziere, prin secolul XI, când nordul Europei a trecut, cu chin mare, la creștinism. Dar norvegienii au compensat acest neajuns. La ei, Crăciunul nu este o sărbătoare de câteva zile, ci durează aproape o lună. Târgurile de Crăciun se deschid deja în noiembrie, și sunt organizate nenumărate concerte stradale. Copiii primesc daruri încă de la Moș Nicolae, cel mai des, sub forma unui calendar de Advent, care marchează cu câte o bucățică de ciocolată fiecare zi de decembrie, până la sosirea Crăciunului.
Tot în perioada Adventului, norvegienii se pun deja pe sărbătorit, organizând petreceri numite julebord, unde mâncarea se pune în comun, iar berea se prepară acasă, o băutură aromată, dulce și mai ales tare.
Și păsările au parte de un festin de Crăciun
Foarte legați de natură, căreia multă vreme i s-au și închinat, norvegienii nu uită de Crăciun nici animalele din păduri. Păsărilor, de pildă, le oferă mănunchiuri de grâu, atârnate în copaci, în apropierea gospodăriei. Obiceiul e numit „julenek” și exprimă „ospitalitatea țăranului norvegian, care se extinde către păsări, pe care le invită să-i fie oaspeți, agățând un mănunchi nebătut de grâu pe un stâlp de la ușa hambarului”. În tradiția populară, se credea că mănunchiul de grâu ajută țăranii să ghicească cum va fi recolta anului următor. Dacă boabele de grâu erau mâncate de păsări, urma o recoltă bună, dacă spicele rămâneau nemâncate, era de așteptat să urmeze o recoltă proastă sau chiar o foamete în toată puterea cuvântului.
Dar norvegienii nu sunt generoși de Crăciun doar cu păsările, ci și cu… britanicii, cărora le oferă în dar un brad uriaș, drept mulțumire pentru ajutorul oferit de aceștia Norvegiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bogat decorat, bradul este amplasat în Piața Trafalgar, din centrul Londrei, iar când luminile de pe el sunt aprinse, mii de oameni vin să asiste la spectaculosul moment.
Inimile de hârtie ale lui Andersen
În ce privește împodobirea bradului tradițional de Crăciun, în Norvegia, el este decorat nu cu globuri, ci cu inimioare de hârtie colorată, numite „Julekurver”. Despre ele se spune că ar fi fost create de îndrăgitul scriitor de povești, Hans Christian Andersen, care ne-a fermecat și nouă copilăria cu basme minunate, precum „Crăiasa zăpezii”, „Mica sirenă” ori „Hainele cele noi ale împăratului”.
Bunătățuri de Crăciun
Tradiționaliști de excepție, norvegienii mănâncă de Crăciun ce-au mâncat și strămoșii lor: vânat, „surkal”, o mâncare din varză gătită cu semințe de chimen, măr, oțet, zahăr, sare și unt. Printre deserturile tradiționale, un rol de frunte îl ocupă „Julekake”, o prăjitură dospită cu drojdie, plină de mirodenii, de stafide și de fructe confiate.
„Musevisa” și „Julebukking”
Printre melodiile de Crăciun care se bucură de mare trecere în Norvegia, la loc de frunte se află „Musevisa”, în care nu este vorba, așa cum am crede, despre nașterea lui Hristos și sosirea magilor „mergând la stea”, ci despre o familie de… șoricei, care trăiesc împreună un Crăciun ca la carte, plin de daruri și voie bună. Dar cea mai populară dintre tradițiile norvegiene este „Julebukking”. Deghizați cu măști și costume, copiii colindă, în perioada dintre Crăciun și Revelion, mergând din poartă în poartă. Gazdele se străduiesc să le ghicească identitatea și le oferă bomboane. Prin unele locuri, se obișnuiește ca ceata veselă să nu plece înainte de a include printre colindători măcar un singur membru al familiei vizitate, grupul mărindu-se astfel de la casă la casă.
FRANȚA
Puțină istorie
Crăciunul a fost sărbătorit pentru prima dată în Franța la Reims, în 496, când Clovis I, primul rege al francilor, a trecut la creștinism, botezându-se alături de cei 3.000 de luptători ai săi. Cum și alți regi au ales Crăciunul pentru a se încorona sau pentru alte evenimente importante, acest moment a devenit, cu anii, atât o sărbătoare religioasă, cât și una laică.
„Secretariatul lui Père Noël”
Ceva unic în Franța este „secretariatul lui Père Noël” (Moș Crăciun), creat în 1962 de Jacques Marette, ministrul Poștei și Telecomunicațiilor, care a dorit să se asigure nu va exista vreun copil în această țară care să-i scrie Moșului și să nu primească răspuns. Inițiativa a cunoscut un succes fulminant. Dacă în anii 1940, Poșta estima că micuții din țară trimiteau anual către Moș circa 3.000 de scrisori, numărul acestora ajunsese, în 2012, la peste 1.700.000!
Polițistul din iesle
Un aspect important al Crăciunului franțuzesc (și al majorității țărilor catolice) este ieslea, la Crèche, în jurul căreia se cântă colindele de Crăciun. În unele părți ale Franței, pe lângă Sfânta Familie, care este înfățișată în iesle, alături de cei trei magi, păstorii și îngerii, apar și alte figurine, mai pitorești, care fac parte din viața de zi cu zi: ba un polițist, ba un primar, un măcelar, un brutar sau un preot. Nu în toate țările lumii Crăciunul este așa de sfânt ca la noi.
„Trezirea” de Crăciun
Un alt obicei des întâlnit în casele francezilor este acela de a arde buturugi din lemn de cireș, stropite cu vin roșu. Buturugile ard toată noaptea de Ajun, iar lângă ele sunt lăsate aprinse și câteva lumânări, ceva de mâncare și de băut, în eventualitatea în care Maria și Pruncul Isus vor trece pe acolo. În Ajun se postește, iar la miezul nopții, lumea merge la Biserică pentru a asista la slujbă. Urmează o masă festivă bogată, de pe care nu lipsesc rafinamentele franțuzești: curcan la cuptor cu castane, gâscă friptă, carne de vânat, stridii, homar, foie gras și, desigur, brânzeturi. Iar ca desert, se mănâncă o ruladă cu ciocolată, numită „bûche de Noël”, care seamănă cu bușteanul ars în Ajun. În unele părți ale Franței, de Crăciun se servesc la masă nu mai puțin de 13 deserturi, fiecare făcut din alte feluri de fructe și aluaturi.
AUSTRALIA
Lumini orbitoare și flori
În Australia, sosirea Crăciunului coincide cu începutul vacanței de vară, de care copiii se bucură de la mijlocul lui decembrie și până la începutul lui februarie. Cum afară este teribil de cald și pe nicăieri nu se vede zăpadă, oamenii se străduiesc să compenseze acest neajuns reconstituind atmosfera Crăciunului cu cât mai multe lumini și beteală. „Dacă nu e zăpadă, măcar să fie decorațiuni din belșug”. Drept urmare, instalațiile de lumini cu care își împodobesc casa sunt fulminante și își fac apariția încă din prima zi de decembrie. Australienii își ornează casele și cu „tufișul de Crăciun”, un arbust australian cu flori, ale cărui sepale capătă, în preajma sărbătorilor de iarnă, culoarea roșu-aprins. Pentru a accentua și mai mult atmosfera de sărbătoare, în unele regiuni se obișnuiește și aprinderea de artificii în parcurile orașelor.
Colinde la lumina lumânării
O tradiție a Crăciunului, născută în Australia și devenită treptat populară în multe părți de pe glob, este cea a colindelor cântate la lumina lumânării („Carols by Candlelight”), în săptămâna premegătoare Crăciunului. Oamenii se adună în aer liber, de obicei într-un parc, și cântă împreună colinde, ținând în mâini o lumânare sau candelă aprinsă. Minunat de frumos!
Moș Crăciun de Australia se îmbracă lejer
Când sosește în Australia, Moș Crăciun își lasă renii să se mai odihnească și înhamă la sanie… canguri. De asemenea, având în vedere temperatura locală, e nevoit să-și schimbe îmbrăcămintea prea călduroasă pentru una ceva mai lejeră. Și ca să se răcorească după atâta umblat, copiii îi dăruiesc nu doar bomboane de ciocolată, ci și o bere rece! Cel mai adesea, aceasta este însă fără alcool, dat fiind că Moșul trebuie să fie vigilent când își conduce sania fermecată.
În ce privește masa tradițională de Crăciun, ea poate lua forma unui grătar sau a unui picnic pe plajă. În loc de porc, se mănâncă friptură de curcan, carne rece, fructe de mare și pește. Ca desert, de Crăciun australienii preferă tradiționalul lor pudding.
Cutia milei
Ca și alte țări din sfera de influență britanică, Australia sărbătorește în a doua zi de Crăciun așa-numitul „Boxing Day”, ziua milei. După ce s-au împărțit cadourile de Crăciun în familie, e rândul să capete daruri și oamenii nevoiași. De „Boxing Day” toate magazinele sunt deschise, au oferte la prețuri scăzute, într-o încercare ca binele să fie al tuturor.
CHINA
Cum au ajuns chinezii să celebreze Crăciunul
Deși în China Crăciunul nu figurează printre sărbătorile oficiale, doar circa 2,5% din populație fiind creștină, el a început să-și facă simțită prezența, mai ales în marile orașe. Motivul? Probabil, Crăciunul i-a fermecat pe chinezi prin starea bună de spirit pe care o insuflă. Încet-încet, în unele magazine au început să-și facă apariția brazi de Crăciun, iar pe străzi strălucesc ghirlande luminoase. Doar puțini chinezi împodobesc însă un brad în propriile locuințe. Bradul folosit e de regulă din plastic și este împodobit cu ghirlande și flori din hârtie.
Prilej de petreceri
Cei mai atrași de Crăciun sunt tinerii din orașe, unde petrecerile de Crăciun au devenit tot mai populare, găzduite atât acasă, cât și în oraș, în localuri, în cafenele, restaurante sau chiar și în baruri, extrem de populare în această parte a Asiei. Cei mai mulți chinezi care sărbătoresc Crăciunul îl privesc ca pe un prilej fericit de a se reuni cu prietenii sau familia. Puțini dintre ei știu că de Crăciun se sărbătorește nașterea lui Hristos, că această sărbătoare are o semnificație religioasă. O altă tendință care a început să câștige teren este ca în Ajunul Crăciunului, oamenii să-și ofere unii altora mere. Explicația este de natură lingvistică. Ajunul Crăciunului este numit în chineză „Ping’an Ye”, care înseamnă și „seară liniștită”, dar și „măr” (numele a fost împrumutat de la celebrul colind american „Silent Night”). Legat de Crăciun, trebuie spus că unii chinezi se duc chiar și la colindat, deși nu multă lume pricepe ce înseamnă textul melodiilor. Bucuria ritualurilor nu are nevoie de traducere.
Crăciunul la creștinii din China
Cei circa 44 de milioane de creștini care trăiesc în China obișnuiesc să meargă în masă la slujbele de Crăciun, prezența lor în lăcașele de cult făcând ca puținele biserici din țară să devină neîncăpătoare. Spre deosebire de Occident, unde dimensiunea spirituală a sărbătorii se pierde, chinezii celebrează Crăciunul cu toată fervoarea și dăruirea. Pentru ei, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului, depășind ca importanță chiar și Anul Nou (care în China are o semnificație aparte).
Foto: Shutterstock – 2